АЕЦ "Белене" - добре, а кадри откъде? Трябват им 10 г.!

Страната ни е застрашена от недостиг на ядрени специалисти
54
АЕЦ "Белене" - добре, а кадри откъде? Трябват им 10 г.!
Снимка: архив, Ройтерс

България е застрашена от недостиг на кадри в ядрената индустрия. Това стана ясно по време на международна конференция на тема "Енергийна сигурност на Югоизточна Европа и национална сигурност", която се проведе в София.

Независимо дали ядрената енергетика у нас ще се развива, набирането на специалисти с умения и висока квалификация е необходимост, защото повечето от ангажираните в сектора наближават пенсионна възраст. Подготовката на един оператор на ядрен реактор отнема близо 10 години, обясни професор Димитър Димитров от факултета по икономика и инфраструктура към УНСС.

"Ако след десет години започва да работи някой ядрен реактор, ние още отсега трябва да обучаваме хора за това нещо. Няма как да ги преквалифицираме за година-две“, посочи той, цитиран от БНР.

Съществува опасност липсата на кадри скоро да изправи страната пред критична ситуация.

"Спират реакторите, спират централите. Лошото е, че е трябвало да започнем да работим сигурно преди 10 години", коментира Димитров.

Родните студенти не проявяват интерес към обучението по ядрено инженерство и ядрена физика. За да бъдат привлечени повече желаещи към тези специалности, експертите препоръчват по-високи стипендии и обвързване с дългосрочни договори, защото подготвени кадри могат лесно да заминат в други държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
7
 
! Отговори
НЕДКО преди 5 години
До Анонимен 1 : ТОЯ ДЕН Е ОТДАВНА НА ДНЕВЕН РЕД - ПОНЕ ЗА 60 % ОТ ДЕПУТАТИТЕ. СЕГА , НА КОРИТАРОВ И ГЕРБ ИМ СЕ ПРИВИЖДА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ. ПАК ДА СЕ СЪБЕРЕ ПАСМИНА ОТ НАД 400 ЧОВЕКА И ДА ЛАПАТ НАРОДНИ ПАРИ. ДО ТАМ Я ДОКАРАХА ,ЧЕ ЩЕЛИ ДА ПРАВЯТ "ВЕЛИКО" НАРОДНО СЪБРАНИЕ . ЕХ , АКО СТАНАТ ОТ ГРОБА ТЕЗИ ДЕТО ПЪРВИ СВИКАХА ТАКОВА СЪБРАНИЕ ,НИТО ЕДИН ОТ ДНЕШНИТЕ НИ УПРАВНИЦИ НЯМА ДА ОСТАНЕ. ВСИЧКО ПОД КАЛЪЧКАТА ЩЕ ОТИДЕ.
24
2
 
9
 
! Отговори
ШИКОВ преди 5 години
До Анонимен 21 : ЕТО ВИ ПРИМЕР ,КАК КРАДЕЦА И ЛИКВИДАТОР ВИКА , ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА. БАБА ТИ ЛИ СЪЗДАВАШЕ КАДРИ И МОЩНОСТИ ПРЕДИ 1989 Г. БЕ , СИНЬОГЪЗ ГЕРБЕР ? УНИЩОЖИХТЕ ВСИЧКО ПОСТРОЕНО ПРЕДИ ПОСОЧЕНАТА ГОДИНА ,ИЗГОНИХТЕ МЛАДИТЕ ХОРА ОТ БЪЛГАРИЯ И СЕГА ПАК КОМУНИСТИ И СОЦИАЛИСТИ СА ВИ ВИНОВНИ. СТРУВА МИ СЕ ,ЧЕ ПАК ЩЕ ИМА ШУТ В *** И ОТНОВО НА СМЕТИЩЕТО. ПОНЕ ИМАТЕ ОПИТ.
23
3
 
9
 
! Отговори
ШИКОВ преди 5 години
ПИТАЙТЕ ОНИЯ ,ДЕТО СПЕЧЕЛИХА ИЗБОРИТЕ СЛЕД 1989 Г. , " С МАЛКО ,НО ЗАВИНАГИ " И РАЗСИПАХА ИКОНОМИКАТА / И КАКВО ЛИ НЕ / НА БЪЛГАРИЯ ,ВКЛЮЧИТЕЛНО И СПИРАНЕ СТРОЕЖА НА БЕЛЕНЕ. СЪЩОТО СЕ ОТНАСЯ ЗА АРМИЯТА И КОШЛУКОВ ДА НЕ СЕ ПРАВИ НА ДРЪЖ МИ ШАПКАТА И ДА ЗАДАВА ПОДОБНИ ВЪПРОСИ В ТЕЛЕВИЗИЯТА ,ЗАЩОТО ТОЙ БЕШЕ В АВАНГАРДА НА ЛИКВИДАТОРИТЕ ОТ СДС ,ДОКАРАЛИ ДЪРЖАВАТА ДО ТОВА ДЕРЕДЖЕ. НЕГОВИЯТ НАЧАЛНИК / АЛ. ЙОРДАНОВ/ СЪЩО И СЕГА ИМА НАГЛОСТТА ДА СЕ ПОЯВЯВА В РАЗНИ ТЕЛЕВИЗ
22
0
 
15
 
! Отговори
Пена преди 5 години
Баба ви Пена ще дойде. Много съм добра, карам трактор, доя кравите ... един АЕЦ не е проблем.
21
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов да събере овчарите из баирите, дето ги прати преди десетина години и да ги върне сега в университетите.
20
2
 
23
 
! Отговори
X преди 5 години
Хехехе, сетила се Мара да се побара! След 30 години разграбване и унищожаване на България, започнаха да се питат ами сега??? За поколенията ще си останете престъпници, мутри, мафия, гадове и т.н
19
6
 
2
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Пак поне имаме кадри от Козлодуй. Не е като да нямаме никакъв опит.
18
2
 
6
 
! Отговори
Hah преди 5 години
Е няма нали всички станаха безработни ит в последно време
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В тоталитаризма имаше опит по създаване на кадри в безработицата. Едни такива кадри са точно тия.да решаваш проблемите на социаризма,.
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То няма кандидати за овчари, които са по цени. От тия с ядрена енергетика наппаво да си търсят рабога на вън.Още хрантутници не трябват!
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЕЦ Белене се закрива и внос на ток.
14
7
 
13
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
При тъй наречения тоталетарен режим,за да следваш специалност Ядрена физика в СУ трябваше да си завършил средно образование с отличие и да вземеш приемните изпити с отличие. Тогава това беше пристижна професия,а сега като се знае,че има облъчване няма кандидати.
13
1
 
25
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
До # 1 Кандидати за депутати ще има колкото искаш,защото няма изискване за някакво образование,така че и цар Киро,ако реши може да стане депутат,щом на изборите и магаре да предложат могат да го изберат. Трябва да имаме регламент за ценз,за да се кандидатираш за депутат. Ниското образование и култура на депутатите води до лошите закони,а от там на лошо и слабо правителство и резултатите са на лице...
12
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как откъде - от помощното училище в Банкя.Там са все ядрени енергетици, а един дори ги играе премиерин на проЗДото племе.
11
1
 
18
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 5 години
В Пакистан и Афганистан е бъкано с ценни кадри я ядрени физици или химици.
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е да се окрадат парите, а кадрите ще се намерят я от Бангладеш, я от Виетнам.
9
2
 
32
 
! Отговори
Гол и бос преди 5 години
То няма кадри, които да го построят, те се загрижили кой ще работи вътре. Само за строителството са необходими стотици заварчици. Ама не такива, на които най-голямото им постижение е асмалъка на село...
8
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По- принцип операторите би трябвало да са лесно обучаеми.Защо на атомните подводници са некви на по 20 и малко години а за българската АЕЦ едва ли не академици или професори.Все пак става въпрос за малко или много рутинна работа.Би било логично да има няколко "старши" и останалите да са под техният контрол.Стига да има добри заплати ще има толкова желаещи,че ще се чудят какво да ги правят -за 4,5 хил. лв месечно ще седят по 10 на пулт.5 бона не са мн пари в чужбина толкова правят общите работниц
7
1
 
17
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
То не "Белене" му трябват повече от 10г., така че почвайте да обучавате кадри.
6
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЕЦ БЕЛЕНЕ-НЕ, не е добре....