Ердоган: Всеки глас за ПСР – пирон в ковчега на стара Турция

Турция ще построи и трета атомна електроцентрала
19 юни 2018 10:45, Елка Василева
71
Ердоган: Всеки глас за ПСР – пирон в ковчега на стара Турция
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Глас за управляващата "Партия на справедливостта и развитието" /ПСР/ на изборите на 24 юни ще бъде "пирон в ковчега на старата Турция", заяви президентът на страната Реджеп Ердоган на предизборен митинг в черноморския крайбрежен град Орду, предаде опозиционното турско електронно издание "Ахвал".

Медията коментира, че препратките към "новата" и "старата" Турция отдавна се използват в реториката на управляващата партия, която се представя като стъпка напред от "старата Турция" на нестабилност и държавни преврати.

Множеството успешни инфраструктурни проекти пък заемат централно място в нейната реторика. Ердоган посочи летището "Орду-Гиресун", построено на изкуствен остров и открито през 2015 година, като пример за своята успешна политика и обеща да продължи развитието на района с изграждането на язовири, обяснява изданието "Ахвал", цитирано от "Фокус".

Държавният глава е продължил с няколко думи за още едно от основните си предизборни обещания, което, както обяснява електронното издание, предизвиква подигравки от опозицията: обещанието за изграждане на денонощни кафенета и библиотеки, в които ще се предлагат безплатни напитки и сладкиши.

Ердоган заяви също така, че Анкара има намерение да построи трета атомна електроцентрала в страната, предаде ТАСС, като се позовава на Анадолската агенция.

Няма да се ограничим само с проекта за АЕЦ Аккую. Ще построим и трета АЕЦ. АЕЦ Аккую ще може да покрие 10 процента от нашите потребности от енергия. След като бъде пусната в експлоатация АЕЦ Синоп (втората атомна електроцентрала в Турция), ще можем да удовлетворим още повече от нашите потребности от енергия, каза снощи Ердоган.

По думите му Турция също ще строи и собствени атомни електроцентрали, предаде БТА.

АЕЦ "Аккую" ще бъде построена близо до пристанище Мерсин на брега на Средиземно море от руската държавна компания Росатом и ще се състои от четири енергоблока с мощност по 1200 мегавата. Първият енергоблок на АЕЦ "Аккую" се очаква да започне да произвежда електроенергия през 2023 г., а останалите ще бъдат въведени в експлоатация през интервал от една година.

Турция е подписала протокол с японското правителство за изграждане на втора атомна електроцентрала в окръг Синоп на черноморското крайбрежие.

Отделно, както обяви Ердоган, първият турски автомобил би трябвало да добави 50 милиарда евро към брутния вътрешен продукт на страната.

"Ще видим тези домашни и национални превозни средства в нашата страна през 2022 година, а също така ще ги изнасяме и на световния пазар", добави той.

Преди дни пък турският министър на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак съобщи, че третата атомна електроцентрала в страната ще бъде построена в района на Тракия, писа в."Хюриет дейли нюз".

Първата фаза на /атомната електроцентрала/ Аккую ще бъде пусната в действие през 2023 г. Местоположението на третата /АЕЦ/ е почти определено. Това ще бъде най-вероятно районът на Тракия, защото този район има високо ниво на потребление на енергия, но продукцията в този район не е толкова голяма, е посочил Байрак в интервю за турския телевизионен канал СиЕнЕн-тюрк.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като почнат турците да се лигавят и да го превъзнасят да ти се доповръща. Избирайте си го, вие му сърбате попарата. Личи му, че съпротивата срещу него е голяма, но той с насилие всичко постига.
17
11
 
16
 
! Отговори
Задача за матура преди 5 години
През 1372 г. Шишман става васал на турския султан, България пада под турско робство през 1396 г. През 2017 г. Бойко Борисов става васал на Ердоган. Кога България отново ще падне под турско робство?
16
6
 
12
 
! Отговори
ф преди 5 години
Бойко му е верен васал .
15
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро пак ще станем част от Турция. Естествено много скоро и романещето ще е повече от българещето, но пък който оцелее ще бъде част от османлъка - найс а?!
14
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Турция с един осигурен в семейството цялото семейство се лекува безплатно в държавните болници и работещите се пенсионират с 20 г стаж и 50 г възраст
13
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-вярното е "пирон в ковчега на Турция".
12
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не можете да повярвате в какво е превърнал Турция Ердоган за 16 г,небостъргачи,индустриални зони с по стотици заводи и предприятия на едно място,автомагистрали двойни тунели,мостове ,болници
11
13
 
13
 
! Отговори
Башка Луд преди 5 години
Язък за комшиите! Тоя ще съсипе хубавата страна! Мани, ами и за света е опасен, жаждата му за власт е неутолима!
10
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наскоро им обясни, че ако имат хладилник в къщи значи, че са богати. В България, колкото и да е зле хладилник в къщи всички имат и не го смятат за признак на богатство.А самият той колко хладилници има в сарая му от 1000 стаи?Самият той с ислямизма си върна Турция в миналото.
9
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите чакат Турция
8
15
 
21
 
! Отговори
Ердоган преди 5 години
Като погледан от Босфора и виждам Виена! 15 милионен Истанбул ще засмуче умиращата и мършава 5 милионна България за няколко години. От другата страна вече чукат Албанците. Абе нищо розово не ви чака, *** бай ***!
7
5
 
17
 
! Отговори
бесен демократ преди 5 години
само България не строи. За какво ли й е на страна без индустрия енергия?!Боко, Боко, Боко, демокрация, свободата, браво Щатитеее ихуууу
6
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Ердоган, единсвеният МЪЖ сред политиците на Балканите.Не като нашта секлецарка, която щом й свирне и хваща самолета за Истанбул, постила си килимчето и се нътртва с отворени бузки.
5
17
 
22
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
И един мармот завиваше баклава в станиол. Турския Кадафи не прави ли сметка, че другия месец пак ще се моли на турчовците да си продават валутата за чували с турски лири. А това с турския автомобил :))))))))))))))))))))))))))))
4
18
 
12
 
! Отговори
Сики Ичин Тюркийе преди 5 години
Дано умерената опозиция в лицето на ПКК спечели изборите!
3
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мустакатия сатрап какво ли е намислил като стане едноличен господар?!?
2
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И един хладилник повече!
1
14
 
29
 
! Отговори
zeus преди 5 години
По-скоро пирон в ковчега на Ататюрк, който направи от прогнилата империя горе-долу светска държава. След изборите мустака го виждам пожизнен султан с мераци към съседните територии.