Ще станат ли българите наемници в германската армия?

Заради недостиг на персонал Бундесверът ще набира европейци
23 юли 2018 08:10, Анисия Иванова
119
Ще станат ли българите наемници в германската армия?
Архив: Reuters

Право да служат в германската армия може да получат българите и всички останали граждани на ЕС. Бундесверът обмисля необичайната мярка поради недостиг на персонал, съобщи германският ежедневник “Франкфуртер Алгемайне цайтунг”.

“Бундесверът ще бъде разширен. За тази цел имаме нужда от квалифициран персонал. Ето защо внимателно разглеждаме всички възможни варианти”, заяви говорител на министерството на отбраната на ФРГ.

Възможността да се даде право на европейските граждани да служат в германската армия вече бе заложена още през 2016 г. в “Бялата книга на Бундесвера за политиката на сигурност”. Сега към плана се добавя и новоразработена и допълнена стратегия за развитие на човешките ресурси.

От години Бундесверът се бори с недостиг на персонал, а основната причина за проблема е прекратяването на задължителната военна служба.

“Ако бъде позволено включването на граждани на други страни в замяна на германски паспорт, то рискуваме Бундесверът да се превърне в нещо като армия от наемници”, коментира социалдемократът Карл-Хайнц Брунер. Той подчертава, че не може да си представи чужденци в германската армия.

“Можем да разработим съвременни модели в рамките на европейското право за свобода на движение”, подчерта Флориан Хан, говорител по въпросите за отбраната на фракцията на Християнсоциалния съюз.

От популистката “Алтернатива за Германия” се обявиха категорично против предложението. “Управляващите политици съвсем са загубили здравия си разум”, коментира лидерът на парламентарната група на партията Алис Вайдел, цитирлан от "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Де да бях по млад...Служил съм 27 месеца в кашимерията (не е грешка, 27 бяха със задръжка от три месеца).Щом издържах в БНА, значи бих издържал навсякъдеВладея свободно английски и руски, а и все още си спомням немския от училище, ще ми е необходимо не повече от година, за да овладея немския на много добро ниво, но вече живея в английско говоряща държава с жена, деца, работа, дом...Ееех, младост, младост....Струва ми се, чи мнозина български младежи ще предпочетат немската армия...
89
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До защо не ?Единствените в Европа,които римляните не успяват да победят са немските племена.
88
3
 
10
 
! Отговори
доо анонимен преди 5 години
За немски паспорт трябва В1 ниво и политически изпит от 300 въпроса да е минат. Хайде да видим колко бг войници ще го минат---------Сериозно????Ами, камиларите и хле....барките от Бл.Изток и Африка да не би да са по интелигентни и ерудирани от българите (мнозина от които ще бъдат с доста добро образование, а не ще са малко и онези с висше)???За съжаление много млади българи ще са готови веднага да постъпят в немската армия - заплащане, медицинско осигуряване, немски паспорт след време.
87
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДа,прав си,ЕС е продължение на нацизма и фашизма,дава се път именно на такива хора и фирми,дори предпоследния папа беше от нацистката младежка организация.В Гърция нацистката "Златна зора" убиваха хора,бяха убити дори един български фолклорист и други българи.И навсякъде е така.
86
2
 
5
 
! Отговори
Циник до 68 преди 5 години
"За немски паспорт трябва В1 ниво и политически изпит от 300 въпроса да е минат. Хайде да видим колко бг войници ще го минат?"----------------Аз минах листовките с 300тата въпроса ЗА 2минути - БУКВАЛНО!Също и писмения - елементарни са!
85
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не забравяйте поговорката "Лаком гъс се на си ра!"И дали си струва да се превърнете в пушечно месо,за няколко евро повече,може да се живее и по-скромно,но сигурно.Те не пожалиха и собствените си войници,когато става дума за печалби.
84
4
 
5
 
! Отговори
CORNELIUS Muehller преди 5 години
Полша е време да върне 2/3 от земята си на Дойчланд..Франция държи холандски регион-Паи Бас И град Дюнкирк..ФРАНЦИЯ ДЪРЖИ СЪЩО МНОГО ГЕРМАНСКИ И ИТАЛИАНСКИ ЗЕМИ .ВРЕМЕ Е ЗА НОВА ВОЙНА В ЕВРОПА.
83
1
 
17
 
! Отговори
Предлагам преди 5 години
Предлагам следните лица:1-Плевнелиев2-Ал. Йорданов3-Иво Инджев4-Коритаров5-Иван Костов6 Надежда Михайлова7 Петър Стоянов и брат му8 Соломон Паси9 Георги Първанов10 Цветан Цветанов11 Гергана Паси-----------------------как ви се вижда отборчето?
82
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кои българи очаквате да се запишат в немската войска? Тея, дето ореваха интернета при партенката, че ще връщат казармата? Или онези със скубаните веждички, които всяка седмица се епилират преди кръчмата в събота? Хората си търсят квалифицирани войници, не мамини синченца, дето още на първия ден ще се заврат в миша дупка да циврят
81
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рублашите веднага активирани по заповед от пасола .
80
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова ли баща му на юнкер е бивш член на нацистката партия? ЕС е продължение на хитлеристка Европа. "Ценностите" са подменени, но идеята е същата - германска доминация над Европа. Райх!
79
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЕй, глyпак платен ***! ЕС, ЕК и НАТО нямат нищо общо с Третия Райх. Разбира се, "ползените ***" може и да се вържат, но съм длъжен да спомена това за всеки случай! НАТО е отбранителен съюз, а ЕК и ЕС не са Германия!
78
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Четвъртия Райх!!!Уставът на ЕС и ЕК е почти едно към едно с уставът на Третия Райх за следвоенна Европа!Ако можете да си правите изводи....
77
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще станат, разбира се. Българите са били чудесни еничери в Османската империя.
76
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ArmagedonМноооооооого си *** Саше. :) Ако китайците искат да дойдат в къщи трябва първо да минат през Русия. Ако руснаците искат да дойдат в къщи .......... ще чакам точно армията, и то точно евро-армията да ме защити........ комедиант
75
10
 
10
 
! Отговори
тато преди 5 години
***, Германия само си мисли че е богата, вижте как я срита Тръмп, плащайте 1 трил. $, да не си мислите, че го е казал на шапката си, ще платят и хоро ще играят. Там има повече от 100 американски бази явни и секретни, където германци не се допускат , от там се управлява Германия , муте Меркел която не никакво муте е само за параван.
74
3
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Може и да излезе нещо от тази идея, но е добре германците да използват опита на чуждестранния легион във Франция.
73
8
 
6
 
! Отговори
До Анон преди 5 години
На козяците за това им плащат.
72
8
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
2-3 млн росийски *** в канализацията - за това си струва да туриш пагони на Бундесвера.
71
4
 
14
 
! Отговори
защо не ? преди 5 години
в Римската империя е имало всякакви легиони от различни народности , но от всички тях най-много се стархували от тракийските.