Ердоган съзря заговор заради спада на турската лира

Турският народ няма да се предаде, заяви президентът на страната
Обновена: 12 авг 2018 19:37 | 12 авг 2018 19:17,
92
Ердоган съзря заговор заради спада на турската лира
Снимка: БТА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече понижаването на стойността на турската национална валута - лирата "заговор" срещу Турция, но заяви, че турският народ няма да се предаде, съобщи агенция Ройтерс.

За трети пореден днес лидерът на Турция отправи призив към своите сънародници да обменят доларите и еврото, с които разполагат, за да подкрепят турската валута.

Още по темата

В изказването си Ердоган заяви още, че лихвените проценти са средство за експлоатация, което прави богатите още по-богати, а бедните още по-бедни. "Няма да паднем в този капан", подчерта турският президент, който е известен с враждебното си отношение към повишаването на лихвите, посочва БТА.

"На онези, които жертват стратегическото партньорство, съюзничеството на 81-милионна държава в името на връзки с терористични организации, казваме "довиждане", заяви още Ердоган в реч в Трабзон, цитирана от турската телевизия CNN Turk.

Той отново обвини САЩ, че жертват Турция заради американския пастор Андрю Брънсън, съден в Турция по обвинения в тероризъм.

"Няма да се предадем. Щом вие заставате срещу нас с долара, ние ще потърсим начини да продължим своите дела по други пътища", каза още Ердоган.
По думите му Турция отново е изправена пред "политическа и подла игра".

"С Божията воля ще превъзмогнем и нея", добави президентът.

"Заявявам от Трабзон, видяхме вашата игра. Онова, което не успяха да направят с провокации и преврат, се опитват сега да осъществят чрез пари. Това, ясно казано, се нарича икономическа война" , изтъкна турският лидер.

Турската лира загуби около 40 на сто от стойността си тази година, преди всичко заради безпокойства за влиянието на Ердоган върху икономиката, призивите му за понижаване на лихвените проценти и влошаването на отношенията със САЩ, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
" И сто лири за долар да са пак заплатите нямада да са 3 долара. "Да 4$ ще са, б**ти успокоението!
70
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До На Тръмп брат муИ сто лири за долар да са пак заплатите нямада да са 3 долара.
69
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТОРБИТЕ под очите му казват всичкоооооооооооо
68
8
 
8
 
! Отговори
Съжалил преди 5 години
Не трябваше Бойко да връща Гюленистите , който потърсиха закрила у нас. Не трябваше.
67
1
 
8
 
! Отговори
на Реджеп сестра му преди 5 години
Всеки поданник на султана, който разполага със спестявания в стабилна валута утре сутринта веднага да ги обръща в лири. После му удряте една молитва и всичко е ОК. А който посмее да мисли за собствената си финансова стабилност и смело реши да купува долари Е НЕОБХОДИМО да бъде арестуван и да си понесе последствията.
66
6
 
16
 
! Отговори
На Тръмп брат му преди 5 години
Аз мисля, че Доналд много сбърка и трябва да се извини на Реджеп. Не трябва така с лошо да натиска лирата. Той пастора си е терорист. Ще вземе сега да се обиди султана и няма да иска да си играе с нас. Но пък от друга страна един обменен курс от 100 лири за един долар звучи доста разумно. Тя турската икономика е силна ... Аллах е с тях. Всичко ще е наред. Споко.
65
4
 
22
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Ердоган ще разбере по трудния начин,че да се води напълно самостоятелна политика не е лесна работа!Това е по силите само на няколко държави-Израел,САЩ,Великобритания,Русия и Китай.Всички останали не могат да си го позволят.Както и да е.Сега Ердоги е изправен пред труден избор-да клекне пред САЩ или да задълбочи сътрудничеството с Русия и Китай.Впрочем,позициите му не са чак толкова лоши-ако Турция излезе от НАТО,Южният фланг на организацията направо рухва!
64
3
 
10
 
! Отговори
akud преди 5 години
за съжаление всяка битка се определя от ресурсите с който можеш да разполагаш, а турция май няма такива
63
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво ще направиш бе циркаджия?! Русия не може да ти помогне! Ти си бал бита карта. Обменят по 100 дилара само е чейнч бюрата в Турция, за да създават умишлен дефицит и да напомпват изкуствено цената на лирата. Но тя, милата лира не струва нищо. Гола вода турска!
62
4
 
28
 
! Отговори
диктаторчо преди 5 години
Воина с кюрдите води и то на сирииска територия, провикира гърците всеки ден изнудва цяла европа с бежанци на САЩ и м се прави с Инджирлик с Путин приятел го раздава --с-400 купува ,смазва вътрешната опозиция някакъв неоосманизъм заплашително развява... еми време е да му сипат да се наяде ...
61
7
 
9
 
! Отговори
шопа преди 5 години
че ги компенсираме до Босфора а кюрдите половината туркестан
60
21
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се радвайте на чуждото нещастие, че мечката днеска играе у комшията а утре в нас ! Даже не искам да си помисля за гражданска война в Турция защото ако загубят територия те ще си я компенсират от някоя по слаба държава и познайте коя е тя .
59
9
 
19
 
! Отговори
До58 преди 5 години
Незнам дали има фенове на Турция, но ти определено издишаш отвсякъде. Даваш ли си сметка какво би се случило с България ако положението там се "***" и не дай си боже избухне гражданска война.
58
18
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много фанатизирани фесове налазиха форума.Абе вие защо не си пишете по анадолските форуми?Според вас какво ще стане ако Америка намигне на кюрдите?Според мен ще се разпадне държавата ви
57
36
 
21
 
! Отговори
Йордан преди 5 години
Слава на Турция дано устои срещу американските терористи и дано сме част от една империя отново!
56
5
 
16
 
! Отговори
adam преди 5 години
юдеомасонските заговори излизат наяве:)
55
1
 
11
 
! Отговори
Пак до 31 преди 5 години
Последната ти клауза - на Щатите не им пукало че имали 60-70 трилиона дълг,веселяк си! Дългът е Данък - самите янки казват - от Смъртта и Данъците отърване няма! Всемогъщият Ал Къпоун го вкараха в Алкатраз не за многобройните убийства а точно за неплатени данъци - и той стоя в Алкатраз до смъртта си...
54
5
 
15
 
! Отговори
армениския поп преди 5 години
верно си мислех, че е ***.... ами всички съмнения изчезнаха след тази "реч"....
53
6
 
20
 
! Отговори
Дядо Хю преди 5 години
Лозето не ще молитва,а мотика.Така и Ердоган.Не можеш са управляваш с кухи приказки и лозунги.В един момент те удря много здраво реалността.
52
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък виждам заговор, че туркия още не се е разпаднала... нека САЩ да ги демократизират! Е, първо ще ги поолабят да пасат трева няколко години, после ще ги "освободят" и ще им вземат "оръжията за масово поразяване". Неизбежно е. Който не играе по свирката на САЩ яде санкции. Тия в Анадола да свикват на половин порции от сега, да няма вой на умряло после!