Масовото бягство от Венецуела – като в Средиземно море

Перу обяви извънредно положение по северната граница
29 авг 2018 09:45, Елка Василева
161
 Масовото бягство от Венецуела – като в Средиземно море
Снимка: Reuters
Перу обяви извънредно положение в здравеопазването по северната си граница. Хиляди венецуелци, бягащи от икономическата криза и глада в родината си, продължават да се стичат на перуанска територия въпреки затегнатия режим по границата за тях, предаде Ройтерс.
 
В указ президентът Мартин Вискара обяви 60-дневно извънредно положение в две провинции по северната граница. Като причина се посочва "непосредствена опасност" за здравето и хигиената вследствие на имиграцията. Повече подробности не се споменават.
 
Бягството на венецуелците към други южноамерикански страни отива към "кризисен момент", сравним със събитията с бежанците в Средиземно море, заяви тези дни ООН.
Още по темата
 
Здравните власти в Перу преди това изразиха безпокойство, че може да тръгнат болести като дребна шарка и малария, пренасяни от мигрантите, тъй като много от тях не са имали достъп до основни здравни услуги в родината си.
 
По-рано този месец бразилските власти заявиха, че миграционната вълна е предизвикала епидемии от дребна шарка в съседните на Венецуела страни, включително в Бразилия, където болестта се е смятала за изкоренена.
 
Високопоставени представители на миграционните власти на Перу, Колумбия и Бразилия се събраха на двудневна среща в Богота, за да обсъдят как да се справят с миграционните потоци.
 
Сега близо 1 милион венецуелци живеят в Колумбия, а над 400 000 в Перу, обявиха вчера властите на двете страни в съвместно изявление след срещата. Само 178 000 от тези в Перу имат разрешение да останат или случаите им се разглеждат.
 
Колумбия и Перу ще обменят данни за мигрантите чрез обща база данни, за да следят пристигащите и да разпределят справедливо помощта, заявиха двете страни. Те поканиха и други засегнати от венецуелската миграция държави да се присъединят към инициативата им, пише БТА.
 
Този месец Перу и Еквадор започнаха да изискват паспорти вместо лични карти от венецуелските мигранти. Перуанските власти затегнаха и крайните срокове, в които венецуелците могат да се заявяват за разрешение за временно пребиваване, което им позволява да работят законно в Перу.
 
Другата седмица министрите на външните работи на Еквадор и Колумбия, а може би и на Перу и Бразилия ще се съберат в Еквадор, за да обсъдят въпроса за венецуелската миграция, каза Кристиан Крюгер, началник на колумбийската Агенция "Миграция".
 
Перу призова и за среща на Организацията на американските държави и ООН за обсъждане на темата, заяви перуанският министър на външните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"СЕ ЧУДЯ КАК НЕ СА ПОБЕГНАЛИ И РУСНАЦИТЕ ОЩЕ...."И те бегат ама на части, като нас българите.
98
2
 
9
 
! Отговори
АЗ преди 5 години
СЕ ЧУДЯ КАК НЕ СА ПОБЕГНАЛИ И РУСНАЦИТЕ ОЩЕ....
97
3
 
11
 
! Отговори
до 111 преди 5 години
ами заминавай и ти в Русия при узбеките, да живееш по -добре от тук....Много знаете да пишете тука! И да си купиш лада,ч е нали руската бойна техника е по- добра от западната))):
96
2
 
10
 
! Отговори
до 111 преди 5 години
другарю, абе тия опорки от 1917 г. е крайно време да ги пипнете вече! КАто папагали сте, ане сте и актуални, меко казано...
95
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тоа па рублофил за таджиките - ние живеем по добре от руснаците бем, драги!
94
2
 
5
 
! Отговори
до 116 преди 5 години
хахахах ама наистина ли си верваш? Ако етъй - д-р петров! и не са 3 млн бг на запад - лъжете и в запетайките даже!
93
0
 
4
 
! Отговори
мъглата преди 5 години
*** към края на месеца решиха да се правят на много работни...
92
1
 
5
 
! Отговори
мъглата преди 5 години
Предпочитам венецуелци пред "черното злато", с което систематично пълнят Европа...
91
3
 
11
 
! Отговори
МОЛЯ преди 5 години
НЕДОВОЛНИТЕ ОТ БГ РУБЛОФИЛИ СЪЩО ДА СЕ ОМИТАТ ОТТУК!
90
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
DA ХОДЯТ В РУСИЯ НА ХУБАВО!
89
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другари, не напускайте родината си.
88
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
105, ТАКА Е ПРИЯТЕЛЮ, НАВСЯКЪДЕ КЪДЕТО ИМА КАПИТАЛИЗЪМ ИМА МИЗЕРИЯ И ГЛАД, Я ДА ВИДИМ ЕВРОСТАТ- МИНИМАЛНИ ЗАПЛАТИ В ДЪРЖАВИ С ПОБЕДИЛ КАПИТАЛИЗЪМ- ГЛЕДАЙ КВА МИЗЕРИЯ Е - 1600 ЕВРО-1800 ЕВРО МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА, ГЛЕДАЙ В ПРОГНИЛИЯ САЩ- 7 ДОЛАРА- 16 ДОЛАРА НА ЧАС МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА В ЗАВИСИМОСТ ОТ ЩАТА, ГЛЕЙ В СОЦ КИТАЙ- МИН ЗАПЛАТА ОКОЛО 280 ЛВ, В СЕВЕРНА КОРЕЯ- НЕ ПЛАЧЕШ ТРАГИЧНО И ДРАМАТИЧНО- ОТИВАШ В ЗАТВОРА ИЛИ ЛАГЕР ЗАЕДНО С ТЕБ ТРИ ТВОИ ПОКОЛЕНИЯ- КОФТАК Е ПРИ КАПИТАЛИЗМА- АМА ЩО БЯГАТ КЪМ НЕГ
87
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другарят Мадуро си е виновен за беженската вълна. Ако беше изучил опита на бившия социалистически концЛагер щеше да постави картечари на всеки 100 метра по границите и никой нямаше да посмее да става бежанец.
86
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е хитър ход на камарад Мъдуро, сега прави износ на победилия социализъм във Венецуела в нейните съседки, Перу, Колумбия и Бразилия. Скоро в цяла Южна Америка ще настъпи социализъм след който бежанската вълна ще се насочи към Патагония и Антарктида.
85
4
 
12
 
! Отговори
ники преди 5 години
На всички, които строят социализъмът и комунизъмът са им виновни капиталистите, че тяхната схема не е проработила.В Сирия има война и заради това има бежанска вълна. Вижте как един *** социализъм направи почти същата по размери имигрантска вълна в Северна Америка.Чудя се кое е по-добре - война или социализъм?!?!?!
84
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А стига бе. Кой бяга от най-хубавото нещо на света съветския социализъм?Понеже нама как да се размине на Русия венецуелската съдба, страшното за Европа ще настане кагато русийските започнат да се разбягват като *** о матушката.
83
3
 
12
 
! Отговори
Демографчо преди 5 години
Интересно,защо венецуелските комунисти бягат от тази пребогата,процъфтяваща комунистическа държава,Венецуела ??? И защо не бягат в другата богата,процъфтяваща комунистическа държава ,Русия ??? Ами да плеснат с ръце ,па да се прегърнат всички комунисти по света и да отидат да благоденстват във Внецуела !!! Лек им път!
82
3
 
15
 
! Отговори
ГОРД БЪЛГАРИН преди 5 години
ГОРДЕЯ СЕ,Ч Е МАЛКАТА МИ, БЕДНА И ОШМУЛЕНА ОТ ВЕЛИКИТЕ СИЛИ ДЪРЖАВА ДАВА ДОХОДИ, ПО - ВИСОКИ ОТ ТЕЗИ ВЪВ ВЕЛИКИЯ СЪВЕТСКИ СЪЮЗ И НАЙ- БОГАТАТА ДЪРЖАВА НА ЗАЛЕЖИ ВЕНЕЦУЕЛА.! ПУКАЙТЕ ОТ ЯД, ПРЕДАТЕЛИ!
81
2
 
11
 
! Отговори
каманист преди 5 години
по гръб не пада. *** колко било зле в БГ... Алоу, по- добре сме от ***! ВВ Бяла се заселват руснаци, според местните са записали децата си в училището. 300 000 руски имота има тук, щото сме ного зле. Затова по- змаожните руснаци купуват и почиват тук.. А, и 1 руснак на морето не видях с руска кола!!!! по- големи руснаци от тях се изкарвате!
80
2
 
5
 
! Отговори
БЛАГАДАРИМ преди 5 години
ТОВАРИЩУ ПУТИНУ, ДРЪЖТЕ ВСЕ ТАК ГРАНИЧНИЯ КОНТРОЛ.Ч Е АКО ОЛАБИТЕ, ЩЕ СЕ ВТУРНАТ ТИЯ МИ ТИ ГЛАДНИ МУЖИЦИ - ТУК ИМАТ 300 00 ИМОТА...