Масовото бягство от Венецуела – като в Средиземно море

Перу обяви извънредно положение по северната граница
29 авг 2018 09:45, Елка Василева
161
 Масовото бягство от Венецуела – като в Средиземно море
Снимка: Reuters
Перу обяви извънредно положение в здравеопазването по северната си граница. Хиляди венецуелци, бягащи от икономическата криза и глада в родината си, продължават да се стичат на перуанска територия въпреки затегнатия режим по границата за тях, предаде Ройтерс.
 
В указ президентът Мартин Вискара обяви 60-дневно извънредно положение в две провинции по северната граница. Като причина се посочва "непосредствена опасност" за здравето и хигиената вследствие на имиграцията. Повече подробности не се споменават.
 
Бягството на венецуелците към други южноамерикански страни отива към "кризисен момент", сравним със събитията с бежанците в Средиземно море, заяви тези дни ООН.
Още по темата
 
Здравните власти в Перу преди това изразиха безпокойство, че може да тръгнат болести като дребна шарка и малария, пренасяни от мигрантите, тъй като много от тях не са имали достъп до основни здравни услуги в родината си.
 
По-рано този месец бразилските власти заявиха, че миграционната вълна е предизвикала епидемии от дребна шарка в съседните на Венецуела страни, включително в Бразилия, където болестта се е смятала за изкоренена.
 
Високопоставени представители на миграционните власти на Перу, Колумбия и Бразилия се събраха на двудневна среща в Богота, за да обсъдят как да се справят с миграционните потоци.
 
Сега близо 1 милион венецуелци живеят в Колумбия, а над 400 000 в Перу, обявиха вчера властите на двете страни в съвместно изявление след срещата. Само 178 000 от тези в Перу имат разрешение да останат или случаите им се разглеждат.
 
Колумбия и Перу ще обменят данни за мигрантите чрез обща база данни, за да следят пристигащите и да разпределят справедливо помощта, заявиха двете страни. Те поканиха и други засегнати от венецуелската миграция държави да се присъединят към инициативата им, пише БТА.
 
Този месец Перу и Еквадор започнаха да изискват паспорти вместо лични карти от венецуелските мигранти. Перуанските власти затегнаха и крайните срокове, в които венецуелците могат да се заявяват за разрешение за временно пребиваване, което им позволява да работят законно в Перу.
 
Другата седмица министрите на външните работи на Еквадор и Колумбия, а може би и на Перу и Бразилия ще се съберат в Еквадор, за да обсъдят въпроса за венецуелската миграция, каза Кристиан Крюгер, началник на колумбийската Агенция "Миграция".
 
Перу призова и за среща на Организацията на американските държави и ООН за обсъждане на темата, заяви перуанският министър на външните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
паралелите между България и Венецуела не са особено адекватни .Венецуела е страната с най-големи доказани залежи на петрол в света и преди Чавес беше с най-висок стандарт на живот в Южна Америка , но както виждаме национализацията и социализъма дават своите плодове навсякъде .
78
1
 
2
 
! Отговори
ergen4ev преди 5 години
До мдаааа при кой управляващ би могло да бъде само цветя и рози?
77
3
 
4
 
! Отговори
ergen4ev преди 5 години
До Анонимен86високата смъртност е у нас не сред тези които живеят в чужбинатук се пуши масово и пие ракия самоубийственно честовсичко е комплекс от хранене на мазни мръвки и нездравословен стил на живот ппричините са много но поясни след като твърдиш за смъртност сред българите в странство от къде извлече тази информация та белким се светна и аз прочитайки
76
2
 
7
 
! Отговори
ergen4ev преди 5 години
До анонимен 90другарю и аз не вярвамсигурен съм че венецуелците живеят в разкош и ходят на почивка в чужбина масово но долните капиталисти ги описват като бежанцисветни ме като по просветен кога ще излезе истината на яве?
75
3
 
6
 
! Отговори
ergen4ev преди 5 години
До Енгелсаз не вярвам че има държави с капитализъм в които се живее добре заради това би ли ми изредил всяка за която ти знаеш моля?
74
4
 
8
 
! Отговори
ergen4ev преди 5 години
защо бягат от светъл проспериращ социализъм ?чавес и мадуро им го готвят на бавен вечен огън и им обясняват колко проклет и гаден е капитализмът и демокрациятасигурно САЩ са им виновни както на всеки за всичко?
73
11
 
5
 
! Отговори
Енгелс преди 5 години
Българите сме зле, защото живеем в капитализъм, то е ясно. При соца бяхме добре. Където има капитализъм се живее зле, с изключение на няколко държави.
72
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А като българите са толкова богати и като регистрират по 800-900 автомобила защо са първи по смъртност в света и 3 милиона българи слугуват за мизерно заплащане на Запад.Коментирайте?
71
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А колко годишни и коя употреба са автомобилите на българите?
70
7
 
1
 
! Отговори
Питане преди 5 години
А как е ситуацията в членката (на втора скорост) на ЕС и НАТО България след 30 години евроатлантизъм?Коментирайте!
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама Тръмп му се набира на крака на малкия кореец, а в България пращат трима сенатори да набият канчето на правителството.
68
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В КНДР живеят много по добре от България въпреки санкциите - произвеждат си всичко сами, и коли, и машини, и спътници, и балистични ракети, и атомни централи. А България вече 30 години евроатлантизъм дори и гвоздей не може да произведе а 3 милиона българи слугуват на Запад за жълти стотинки.
67
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Да, разбрахмеако бяхте разбрали нямаше да пишете глупости
66
7
 
1
 
! Отговори
Да, разбрахме преди 5 години
колко зле е било при бай Тошо. А как сме днес при Бойко, при Царо, при Станишев и всички които се изредиха?
65
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До при демокрациятами върви в КНДР бе кaскет, какво ни дишаш въздуха тук.
64
9
 
2
 
! Отговори
при демокрацията преди 5 години
- закрити 420 училища в последните 10 години- последната една година над 100 хил. българи са емигрирали- раждаемост по-ниска от времето на Втората Световна- най-бедната страна в ЕС - 2.4 милиона живеят под прага за бедността- най-корумпираната и най-обезлюдената страна в Европа- първо място по смъртност в в света- над 2,7 милиона работещи бедни- над 2 милиона пенсионери, едва оцеляващи с пенсия от 200 лева
63
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори във Венецуела сега е по-добре в сравнение с бай тошовото време. 1. Хората бягат през границата без да ги разстрелват.2. нямат какво да ядат, но нямат купони3. нямат режим на тока.ФАКТ!
62
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във Венецуела не е комунизъм ами си е чист капитализъм. Икономиката им е старата, старите собсвеници подкрепяни от САЩ контролират цялата икономика. Социалистите нищо не се са променили и нищо не са национализирали.
61
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
BG болногледачите в Германия: Подритвани, обиждани, унижавани... за жълти стотинки!
60
1
 
10
 
! Отговори
BG преди 5 години
***, четете внимателно ! Където има комунизъм, какво става.