Нулев корпоративен данък? Възможен ли е?

Икономисти настоявата за пълното му отпадане
3 окт 2018 15:30, Екип на Investor.bg
75
Нулев корпоративен данък? Възможен ли е?
Снимка: Oлег Попов, Investor Media Group

В разгара на текущия политически сезон и в момент, в който предстоят сериозни промени в почти всички данъчни закони, икономисти предлагат корпоративният налог, дължим от фирмите на база тяхната печалба, да отпадне.

Това стана ясно по време на пресконференция, организирана от ЕКИП, на която беше представен и подробен доклад за ефектите от премахването на корпоративния данък върху неразпределената печалба в България.

"През последните години дебатът за корпоративния данък, неговото оптимално ниво и произтичащите от него ползи и негативи става все по-популярен. Правителствата, ЕС, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), граждански организации дискутират размера на ставката, варианти за единна данъчна основа, методи за борба с избягване на облагането, дори и предложения за обща ставка в ЕС. Данъчната реформа в САЩ от 2017 г. предизвика глобални дискусии. На този фон възниква дебатът до колко, всъщност, корпоративният данък е ефективен и какво ще стане, ако бъде премахнат", посочи авторът на доклада Стефан Стоянов, цитиран от Investor.bg.

Той припомни още, че за последните 20 години се наблюдава глобална тенденция за намаляване на ставката на корпоративния данък в почти всички развити държави. Средната ставка за страните членки на ЕС е спаднала от 35% през 1995 г. до под 22% през 2017 г. В България - от над 40% до 10%.

Според икономистите от ЕКИП в настоящия му вид и в условията на българската икономика корпоративният данък е несправедлив, неефективен и вреди на предприятията, хората и икономиката като цяло. Те обаче смятат, че тези негативни ефекти могат да бъдат избегнати чрез промяна на начина на облагане. По-конкретно, те настояват с корпоративен данък да се облага само разпределената към собствениците печалба, а реинвестираната част да се облага със ставка от 0%.

Икономистите са на мнение, че по този начин ще се освободи повече ресурс за предприятията, както и ще се увеличи склонността за нови инвестиции. Вследствие на това се очаква повишаване на икономическата активност и ръст в икономиката на страната. Други очаквани позитивни ефекти от предложената реформа включват повишаване на преките чуждестранни инвестиции, изсветляване на част от сивата икономика в страната и повишаване на покупателната способност на населението.

Още подробности в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВескоЕдноличния търговец е физическо лице, тоест той попада в обхвата на ЗДДФЛ, а не в ЗКПО! За ЕТ важи следното правило 10% данък от дейността плюс 5% данък дивидент, общо 15% дължим данък. Щом можеш да работиш през фирма си направи такава, но не можеш хем да си на трудов договор, хем да изпълняваш възложената работа през фирмата си.
47
4
 
2
 
! Отговори
т преди 5 години
До Hafen die Wahrheit"Корпоративен данък за средните и малки предприятия не трябва да има. Единствено с такъв да се облагат Монополите."ти дори не знаеш какво означава "Корпоративен Данък"защо дрънкаш за неша които не рзбираш !?
46
2
 
5
 
! Отговори
к преди 5 години
до преди 1913 - когато евреите зад гърба на Американския народ основават ФЕД - хората в САЩ НЕ СА ПЛАЩАЛИ ДОД !!!държават и щата са можели да събират само целеви данъци - например за построяване на мост !след 1913 евреите започват незаконно да събират ДОД ДОД е противоконституционен за САЩ, но на евреите не им пука за конституцията !
45
0
 
6
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Много правилно!Корпоративен данък за средните и малки предприятия не трябва да има. Единствено с такъв да се облагат Монополите. Да се стимулира гръбнака на икономиката ни. В противен случай след време няма да има и за добри заплати на служителите,парите които са на "тъмно" няма да се крият и ще "завъртят" в икономиката ни. Само ползи от това.
44
3
 
1
 
! Отговори
Веско преди 5 години
И какъв е проблема да стана фирма и да си получавам заплатата бруто с корпоративен данък 0? Между другото за еднолични търговци никога не е важел "плоския" данък 10%
43
1
 
1
 
! Отговори
Счети преди 5 години
До 43. Колко сте заблуден. Възнагражденията в БГ са в брутен размер, което означава, че работниците си изработват брутния размер и работодателя внася от тяхно име дължимите плащания към държавата. Време е да се направи промяна в законодателството и работодателите да заплащат пълния размер на работниците, а те да си внасят данъците и осигуровките, за да стане един път и завинаги ясно кой точно ги внася тези данъци и осигуровки !!!
42
4
 
8
 
! Отговори
б преди 5 години
богатите - т.е. корпорацийте спонсорирани от еврейските банки са най-лютия враг на хората !!!тези гадове трябва да бъдат смазани !!!100% данък за всички корпоративни печалби - ако ли не тези гадове ще ни заробят !
41
1
 
7
 
! Отговори
Счети преди 5 години
Поредният лобистки закон ! Значи ако речем, че освобождаването е обвързването със задължителни инвестиции или увеличаване на възнагражденията на заплатите да речем, ще има смисъл, а тук говорим просто за премахване, а собственика ще си преценява дали тези пари да ги инвестира или да си купи нова яхта с тях примерно.
40
1
 
7
 
! Отговори
г преди 5 години
да ви кажа аз колко данъци плащам в САЩ !общ доход - сумарно към 29% - т.е. на заплата от 76 000$ плашам 17 000$данък за къщата - 8000 $застраховка за колата - 1600$здравна застраховка - 12 000$пенсионна застраховка - около 6000$ДДС - около 2500 на година (повечето храни са без ДДС)да смятаме - 47 000 $ дееп стейта ми ги прибира под формата на данъци остават ми 29 000$ с който плащам ипотека, ток, газ, бензин, исплащам кола и плащам училището на децата !!!!!
39
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РеалистИ какво плащаш пък ти бачкатора с мозък на пиле? Всичко се плаща реално от работодателя, от осигуровките ти, през данъка ти и накрая заплата ти. И като не ти харесва там където работиш, смяташ че друга някой ще ти плаща повече си свободен да напуснеш. Когато си *** и не разбираш нищо по дадена тема, както за теб, така и за всички останали е най-добре да си мълчиш.
38
3
 
4
 
! Отговори
k преди 5 години
какво сте го задъвкали този ергенски данък бе *** еврейски !по време на лошия комунизъм всички имаха деца, разводите беха рядкос ергенски данък плащаха шепа парясници и "десиденти" дето за нищо не ставаха - ни дете ни коте можеха да гледат
37
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При социализма айфоните за народа бяха само с черно-бял дисплей а само за партийните прасета които бяха над закона за тях имаше айфони с цветен дисплей.
36
3
 
8
 
! Отговори
Счети преди 5 години
Здравейте роби, плащате ли:ДДС, Акциз, Здравни осигуровки, Социалин осигуровки, Плосък данък, Данък сгради, Данък смет, Пътен данък, Винетка, Гражданска отговорност, на Катаджии, на Доктори, на "Майстори"...? Ами ще плащате още повече от новата 2019г. Ай честито!!!
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До хМи я да видим дали партийните прасета не бяха над закона преди, с други думи нищо не се е променило. Пак ще те тъпчат, само дето под различно име.
34
1
 
4
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
До РеалистНие бачкаторите внасяме като обща сума повече пари отколкото Вие ши ба ните робовладелци внасяте като корпоративен данък. -------------Тук си напълно прав, и не само корпоративем но и данък върху доходите, така е, особено на Запад където има прогресивен данък. Ако не ти харесва открий си фирма, стани работодател и няма да си на заплата а има други законни начини за доходи където данъците са нулеви или минимални и плоски. Успех и бъди здрав.
33
4
 
7
 
! Отговори
х преди 5 години
те ви я на демокраията - богатите не плащат данъци и са над закона, а на вас ще ви скъсат дирниците от данъци - точно като в САЩ !не е ли прекрасна тази "демокрация" и "пазарна" икономика !?
32
3
 
3
 
! Отговори
До 29 преди 5 години
В коя страна в ЕС корпоративния данък е-0 ?????
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"По-конкретно, те настояват с корпоративен данък да се облага само разпределената към собствениците печалба, а реинвестираната част да се облага със ставка от 0%."С други думи, след малко ала-бализми в счетоводната сфера, на края на годината реинвестицията е 100 % от оборота, за печалба пишем 0%, съответно плащаме нищо. Да го д*хат служителите, че сега данъчното бреме е изцяло тяхно. Това видите ли щяло да помогне... Егаси безочието.
30
2
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
До Анонимен 16Ние бачкаторите внасяме като обща сума повече пари отколкото Вие ши ба ните робовладелци внасяте като корпоративен данък.
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напротив и ергенски данък беше прогресивен,само че зависеща от възрастта а не от доходите.