Българинът – болнав! За година 1 млн. са били в болница

НЗОК: 20 091 пациенти са лекувани без осигуровки за близо 2 г.
9 ное 2018 08:30,
25
Българинът – болнав! За година 1 млн. са били в болница
Снимка: Reuters

Над един милион души лежат в болница у нас годишно. Само през 2017 г. хоспитализираните са били 1 251 772, което прави почти всеки пети. Това показва справка от Националната здравноосигурителна каса, цитирана от "Монитор".

Независимо че частните болници разполагат с по-добри битови условия и НЗОК им плаща равностойно с останалите, лекуваните в тях пациенти по линия на касата са двойно по-малко.

Хоспитализираните в частните болници през миналата година са били 419 005, а в държавните и общинските – 946 390.

Оказва се, че някои от пациентите са лежали и в двата вида по отношение на собствеността лечебни заведения.

През тази година дори има тенденция броят на хоспитализираните да нарасне до края на месец декември.

От януари само до септември броят на преминалите болнично лечение е 1 029 439.

1 785 987 435 лева е платила касата за лечение на хоспитализирани по клинични пътеки през миналата година.

Оказва се, че за близо две години са  лекувани 20 091 пациенти без здравни осигуровки. През 2017-а те са били 11573, а през 2018 -а са 8518 неизрядни платци към здравноосигурителната система.

От справката за двете години става ясно още, че българинът най-често ляга на легло в клиника от сърдечна недостатъчност (15,97%) и стенокардия (9,4% ), следвани от тези с увреждания на нервни коренчета и плексуси – 3,18%, и мозъчни инфаркти – 2,89 на сто.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това показва, че българинът има достъп до болнично лечение. Това е положителна новина. Лобистите на знайни и незнайни "Господари на лъжата", манипулират обществото и искат българинът да няма достъп до здравеопазване, парите да не следват пациента, а директно да попадат в техните частни фондове и да остават там, или да отиват в техните частни болници. Това е борбата им, затова са пуснали лобистките си кученца да джавкат по медии, а журналистите се включват в общото лаене на лъжи.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А дали се лекува нормално пациента или се гледа от към търговската страна?!И какво се прави,разтъкава се възможно по-дълго пациента тук и там!Ех нали има НЗОК ДА МУ МИСЛИ!!!
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лекари мошеници и пациенти хипохондрици - това е резултатът.
13
0
 
3
 
! Отговори
Не е вярно! преди 5 години
Не е вярно, че увеличеният брой на болничните престои има връзка с болнавостта на хората. Просто това е една от схемите за източване на НЗОК - да те хоспитализират за щяло и не щяло. Пример: за биопсия на възел на щитовидната жлеза, която се провежда за 30 секунди, хоспитализират за 3 дни!
12
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много българи влизат в болница, за да вземат повече болнични, така че не само лекарите обират държавата.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Родилките също лежат 3 дена - и те ли за болнави ги броите, ?
10
1
 
18
 
! Отговори
The Big Щепсел преди 5 години
това ми се струва невъзможно! По-вероятно е да са врътки за източване на касата.В провинцията някои лекари държат здравните карти на пациентите с години при себе си.Да не говорим, че в болниците от едната врата те изписват, от другата те приемат в друго отделение без да разбереш изобщо. Това, че приемат за щяло и нещяло също вярно!
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каза ви го някакъв от министерството, в Бг има много болницш спрямо малкото хора които жиеем тук. Ако преди 89-та сме 9 млн а сега 7 и до няколко години 6 млн.д. , би трябвало 20-30 % от болниците да са ги затворили отдавна, а сега им се налага да точат яко касата с "надписани " болести за да вземат някой лев от НЗОК и да не затворят хранилката
8
0
 
11
 
! Отговори
НЗОК преди 5 години
Статията е некоректно написана.1.25 милиона са "нощувките" в болниците, не болните.Демек, ако някой е лежал за апандисит 3 дни по клинична пътека, в статията го броят за 3-***. А дали реално е лежал е съвсем друг въпрос.
7
3
 
8
 
! Отговори
- преди 5 години
Храним се с ***, околната среда е трагедия, всеки ден нерви и ядове от всякакъв род, как няма да са болни хората?
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1 милион и 250 хиляди - хоспитализирани за една година. Е ние сме болна нация тогава. Това не е нормално, както и да го погледне човек. Ами то излиза - във всяко семейство поне по един болен. Е не е нормално.
5
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 5----------------------------Че те не те "прибират" насила.
4
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че е болен - болен е. И че заради "пътеката" навсякъде те прибират и за най-малкото.....и това е бизнес.Точи се якооооооооо !
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко реално болни са имали нужда от постъпване в болница? Знаем какви магии се правят. Високо ценените "българи" какъв процент са?
2
6
 
15
 
! Отговори
доХтор Оооох Болииии преди 5 години
Тежка е диагнозата българин.
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В такива "добри" условия на живот е цяло чудо, че не лежим цялото население в болниците. Та кое ви учудва в бройката, та и новина сте я направили?