Нови касови апарати, нов софтуер... задава ли се нов хаос?

Според сметките на бизнеса промяната ще струва 120 млн. лева
9 яну 2019 20:00,
112
Нови касови апарати, нов софтуер... задава ли се нов хаос?
Снимка: pixabay.com

След хаоса с винетките се задава нова драма, която може да доведе до блокиране на работата на стотици хиляди фирми в страната - поредната смяна на касовите апарати и софтуера за управление на продажбите. Вчера Националната агенция по приходите (НАП) предупреди търговците да побързат с подмяната. ИТ специалистите обаче твърдят, че дадените срокове са прекалено кратки и масово търговците няма да бъдат подготвени за тях, пише "Сега".

Още по темата

Спорът идва на фона на продължаващите вече четвърти месец консултации между НАП и производителите и внедрителите на въпросния софтуер заради множеството неясноти в новите изисквания в наредбата за фискалните устройства. "Сроковете са изпълними, ако не се чака последният момент. Важно е всеки търговец да се свърже с производителя на софтуера и да обсъдят техническите изисквания и необходимите промени", посъветва Пламен Димитров, заместник изпълнителен директор на НАП.

Регистрираните по ДДС търговци имат 80 дни да направят това, тъй като срокът е до 31 март. За фирмите без ДДС регистрация срокът е до края на юни 2019 г. За повечето от фирмите това означава да купят нови касови апарати, което ще коства на бизнеса най-малко 120 милиона лева.

Промените бяха направени през септември м.г. в наредбата за фискалните устройства, като преди това бяха приети и изменения в Закона за ДДС. Целта на финансовото министерство и НАП е да се спрат опитите за укриване на обороти и избягване на плащането на данъци чрез издаване на фиктивни касови бележки и избирателно отчитане на продажбите. От 1 април тази година се забранява едновременната употреба на касов апарат и софтуер за управление на продажбите, без те да са свързани помежду си. Освен това софтуерът не може да бъде използван от търговците, ако не е получил одобрение от НАП за съответствие с новите изисквания. Въвеждат се и нови изисквания към касовите апарати - всяка бележка трябва да има отпечатан QR код и данните за нея да се подават към сървърите на НАП в реално време, а не както сега - веднъж седмично или месечно. Новите правила забраняват издаването на т.нар. служебни бонове.

Още с появата на новите текстове експерти алармираха, че наредбата изобилства от непрецизно формулирани текстове, които могат да се тълкуват по различни начини. Въпреки обсъжданията и уверенията на НАП, че неясните текстове ще бъдат прецизирани, корекции в наредбата все още не са предложени.

В крайна сметка НАП започна одобряването на модифицираните програми за управление на продажбите едва през декември м.г. и до момента само 3 софтуера са включени в списъка, от който занапред търговците трябва да избират. Други 19 софтуера са все още в процедура по заявяване, посочиха от НАП. В същото време законът предвижда солени глоби, включително и запечатване на обекти, ако търговци продължат да използват софтуер, който не е вписан в списъка на одобрените.

Засега около 25% от бизнеса у нас работят със софтуер за управление на продажбите и това са по-големите фирми, за които промяната настъпва най-рано.

Сроковете може да се окажат недостатъчни и за търговците, които ползват само касови апарати. Новите устройства, които печатат QR кодове и осигуряват онлайн връзка с НАП, липсваха на пазара до средата на декември. Според сметките на НАП трябва да бъдат подменени половината от около 300 хиляди работещи апарата, а останалите да бъдат надградени. Общите разходи за бизнеса са около 120 млн. лв., но може да се окажат далеч по-високи.

Проблемът далеч не е само в подмяна на софтуера и на касовите апарати, предупреждават софтуерни разработчици. "Освен че производителите на софтуер трябва да направят специфичната преработка, необходимо е време и тези промени да се внедрят от търговеца и той да бъде обучен, така че системата да заработи гладко", обясни пред Bloomberg TV Bulgaria Иван Аржентински, създател на ERP платформата EnterpriseOne и управляващ съдружник на ERP.BG. "С новата наредба практически някои от утвърдените през годините бизнес практики вече са забранени. Компаниите изцяло ще трябва да променят процесите си", предупреди Аржентински.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
33
 
! Отговори
някой преди 5 години
Никой не казва колко ще искат мобилните оператори за това отчитане на всеки 5 минути. Щото досега за 1 отчитане на 24 часа взимаха по 5 лв месечно
66
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сегашните касови апарати изпращат данни към НАП веднъж дневно с дневния отчет.Новите ще го правят през 5 минути.Т.е.реално нищо няма да се промени,освен че ще се товари мобилната мрежа и самите модеми в апаратите ще започнат по-често да гърмят,особено при лошо покритие от мобилните оператори.Но пък някои производители(пърдон вносители)на китайска електроника пак ще напълнят гушите.Ако се поинтересувате малко.ще разберете кои са.Все са на хранилка в ГЕРБ.
65
0
 
21
 
! Отговори
Лиляна Дебелата преди 5 години
Ей, омръзна ми да ходя със стари евтини чанти.Парите от санирането свършиха.
64
0
 
20
 
! Отговори
Гост 2 преди 5 години
Ще ви се върне тъпкано на изборите ,кръвопийци мафиотски.
63
0
 
6
 
! Отговори
Хаоса е огромен преди 5 години
Влизам с устройство което бъгва камерите , сота. Нов софтуер? Тегля му един чук на таз щайга и гепа парата.
62
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гарантирано от ГРОБ.
61
21
 
3
 
! Отговори
само ГЕРБ преди 5 години
Тези нови апарати са явно необходими, защото иначе вие червените няма да ревете така.Вашият вой доказва, че вие от БСП сте крадци на оборот, бандити и престъпници, за които трябват крути мерки!
60
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната лапачка за една дузина"наши"хора.
59
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А след година две сигурно и видеонаблюдение в търговските обекти ще изискат за онлайн следене на продажбите.
58
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сумата която ще струва на търговеца да актуализира софтуера и кас. апапарат на едно раб. място е минимум 200-240 за касов и 250-300 за софтуера. И после почва редовно доене - ще излизат нови версии на софт. и ще си длъжен да актуализираш.
57
0
 
38
 
! Отговори
.. преди 5 години
Нека се провери, кои са собствениците на фирмите, които ще продават лицензи за тия 3те удобрени софтуерни пакети. От там ще ви стане ясно кой лобира и кой ще печели..
56
2
 
33
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Ммдаа..Апаратите за пети път се сменят и парите за тях пълнят определени джобчета.Проблема е в софтуера и малкото сървъри.Освен това нета не навсякъде е достатъчно добър.И ако за някои винетките са проблем,то тук проблема ще е умножен по 100!Тази система ще е много по-зле от електронната винетка.
55
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм доволен от наредбата защота ГЕРБ ще се заГРОБят с нея. Народе стягай се за избори до май месец. Този път ГЕРБ ще са опозиция а по алчните от тях ще дават и показания.
54
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такова тотално следене в реално време на фирмите няма никъде по света. Самият НАП за да контролира софтуера, касовите апарати, наличностите и продажбите онлайн ще трябва да увеличи поне двойно персонала си и то с хора много навътре в софтуера. Знаете какви са заплатите на ИТ специалистите, от цялата работа ще има само раздуване на държавния апарат харчене поне на 1 милиард лева допълнително за заплати на чиновници. Ефекта от всичко ще бъде силно отрицателен като стойност в пари.
53
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм доволен от наредбата защота ГЕРБ ще се заГРОБят с нея. Народе стягай се за избори до май месец. Този път ГЕРБ ще са опозиция а по алчните от тях ще дават и показания.
52
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам управниците дали разбират че тази наредба ще е надгробния камък на това правителство.
51
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен касовите апарати ще трябва да се преработва и софтуера на всички фирми така че разходите за фирмите няма да са 120 милиона а 240 милиона. Самата наредба е направена крайно некомпетентно с изисквания които са неясни и неточни, говори се за бази данни говори са забрана за изтриване на данни последователни номера и проследяване на една позиция от възникването и в точка А до продажбата и в точка Ъ , неща нито са нужни нито са полезни нито ще доведат до ефект. Всичко ще се превърне в какафония.
50
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя път правителството ще пада ако не удължат срока поне с 6 месеца. Това вече на нищо не прилича. Винетките ще им се видят като детска игра. Самата наредба е пълен идиoтизъм и сама по себе си ще предизвика огромен хаос. Не знам тоя министър дето живее по чуждите къщи кой му даде акъл за тая глупост.
49
2
 
23
 
! Отговори
нов ГРОБ преди 5 години
Отново погребват малкия бизнес с нови разходи с нови наредби с нови изисквания ,НАРОДЕ ВДИГНИ СЕ ИЗЧИСТИ ТАЗИ ПОМИЯ ГРОБ изчезнахме като народ никога не е имало такъв демогравски срив БЪЛГАРИЯ изчезва ,само натиск само гърбене смазаха ни дребните,защото 90% от бизнеса се държи от монополите ,а те си плаща на ГРОБ и няма как да ги пипат тях и за това цялата тежест върху гърба на дребните ,размазахте ни гадовееееееееееееееееееееееее ,народе на бунт да ги изринем тези тези от НАП са новите ДС наББ
48
1
 
16
 
! Отговори
Идеалист преди 5 години
Аз вече си купих нов касов апарат, защото ми е нужен от най-малките и е за 195 лв. Не зная колко лева ще трябва да дадат фирми, които ползват по няколко десетки. Мисля, че още през април, ще настъпи голямо объркване, защото няма да могат да се обработят голямото количество постъпващи данни в централните компютри. За много фирми няма да има налични данни за направените вноски и ще започната големи разправии. През август какфонията с тол системата ще бъде завършекът на електронното правителство.