Нови касови апарати, нов софтуер... задава ли се нов хаос?

Според сметките на бизнеса промяната ще струва 120 млн. лева
9 яну 2019 20:00,
112
Нови касови апарати, нов софтуер... задава ли се нов хаос?
Снимка: pixabay.com

След хаоса с винетките се задава нова драма, която може да доведе до блокиране на работата на стотици хиляди фирми в страната - поредната смяна на касовите апарати и софтуера за управление на продажбите. Вчера Националната агенция по приходите (НАП) предупреди търговците да побързат с подмяната. ИТ специалистите обаче твърдят, че дадените срокове са прекалено кратки и масово търговците няма да бъдат подготвени за тях, пише "Сега".

Още по темата

Спорът идва на фона на продължаващите вече четвърти месец консултации между НАП и производителите и внедрителите на въпросния софтуер заради множеството неясноти в новите изисквания в наредбата за фискалните устройства. "Сроковете са изпълними, ако не се чака последният момент. Важно е всеки търговец да се свърже с производителя на софтуера и да обсъдят техническите изисквания и необходимите промени", посъветва Пламен Димитров, заместник изпълнителен директор на НАП.

Регистрираните по ДДС търговци имат 80 дни да направят това, тъй като срокът е до 31 март. За фирмите без ДДС регистрация срокът е до края на юни 2019 г. За повечето от фирмите това означава да купят нови касови апарати, което ще коства на бизнеса най-малко 120 милиона лева.

Промените бяха направени през септември м.г. в наредбата за фискалните устройства, като преди това бяха приети и изменения в Закона за ДДС. Целта на финансовото министерство и НАП е да се спрат опитите за укриване на обороти и избягване на плащането на данъци чрез издаване на фиктивни касови бележки и избирателно отчитане на продажбите. От 1 април тази година се забранява едновременната употреба на касов апарат и софтуер за управление на продажбите, без те да са свързани помежду си. Освен това софтуерът не може да бъде използван от търговците, ако не е получил одобрение от НАП за съответствие с новите изисквания. Въвеждат се и нови изисквания към касовите апарати - всяка бележка трябва да има отпечатан QR код и данните за нея да се подават към сървърите на НАП в реално време, а не както сега - веднъж седмично или месечно. Новите правила забраняват издаването на т.нар. служебни бонове.

Още с появата на новите текстове експерти алармираха, че наредбата изобилства от непрецизно формулирани текстове, които могат да се тълкуват по различни начини. Въпреки обсъжданията и уверенията на НАП, че неясните текстове ще бъдат прецизирани, корекции в наредбата все още не са предложени.

В крайна сметка НАП започна одобряването на модифицираните програми за управление на продажбите едва през декември м.г. и до момента само 3 софтуера са включени в списъка, от който занапред търговците трябва да избират. Други 19 софтуера са все още в процедура по заявяване, посочиха от НАП. В същото време законът предвижда солени глоби, включително и запечатване на обекти, ако търговци продължат да използват софтуер, който не е вписан в списъка на одобрените.

Засега около 25% от бизнеса у нас работят със софтуер за управление на продажбите и това са по-големите фирми, за които промяната настъпва най-рано.

Сроковете може да се окажат недостатъчни и за търговците, които ползват само касови апарати. Новите устройства, които печатат QR кодове и осигуряват онлайн връзка с НАП, липсваха на пазара до средата на декември. Според сметките на НАП трябва да бъдат подменени половината от около 300 хиляди работещи апарата, а останалите да бъдат надградени. Общите разходи за бизнеса са около 120 млн. лв., но може да се окажат далеч по-високи.

Проблемът далеч не е само в подмяна на софтуера и на касовите апарати, предупреждават софтуерни разработчици. "Освен че производителите на софтуер трябва да направят специфичната преработка, необходимо е време и тези промени да се внедрят от търговеца и той да бъде обучен, така че системата да заработи гладко", обясни пред Bloomberg TV Bulgaria Иван Аржентински, създател на ERP платформата EnterpriseOne и управляващ съдружник на ERP.BG. "С новата наредба практически някои от утвърдените през годините бизнес практики вече са забранени. Компаниите изцяло ще трябва да променят процесите си", предупреди Аржентински.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
28
 
! Отговори
Лисан преди 5 години
2019г. ще бъде последната на герб - гробокопачите на българския бизнес.
46
1
 
16
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До Василев: Ами отговори ми защо трябваше да си сменя номера на колата като има номера в Германия и Гърция от 70-та година на които няма знамето ? Същото важи и за паспорта. Ще оставя отговорите за теб агент Василев :) Защо не можеше да си карам със стария номер на колата ако не излизам извън БГ ?
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Василев-"мюмюн" извинявай имало наченки на мисъл в "между-ушното" пространство.
44
4
 
7
 
! Отговори
Мюмюн преди 5 години
Селяни прости! Касовия апарат се състои от доста хардурер ( принтер, лентодвижещо устройство, кутия, захранване и т.н. ) и една платка със чип и софтуер в него. Всичко което трябва да се направи е да се обнови софтуера на тоя чип, или ако паметта на чипа е малка, да се смени платката! Такава платка струва в рамките на десетки левове ( ако не се слага печалба 1000% де). Защо се сменя цялото устройство си отговорете сами. Все едно да купиш нова кола, ако ти се прецакат свещите!
43
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Василев ли си "агент" ли не знам обаче си определено рядко т'ъпио парче!
42
37
 
5
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Трябва търговците да си плащат, не може да укриват данъци!!!Никога не ми дават касови бележки, до като не си ги искам!!!Обаче аз за всяко нещо си искам касовите бележки, не ми пука!!!Всички сте нагли селяни прости, Андрешковци и дребни селски тарикати!!!Все мрънкате и все гледате да скътавате данъци!!!Агент Грегъри Пачет!ЦРУ!!!
41
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой ще "Захлеби"доволно. Хайде да познаем кой?
40
1
 
17
 
! Отговори
Другар преди 5 години
Другари и другарки, нали разбирате, че цената на тия апарати, в крайна сметка ще я платим ние, потребителите.
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Полудях искам телешки медальони на фурна и свинско бонфиле ! Утре отивам взимам и цял ден ще готвя ! Искам и картофено пюре !
38
2
 
9
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 5 години
Чудя се дали има връзка между тази смяна и примерно покупката на ЧЕЗ или разни други съвсем случайни събития в енергетиката , за които са необходими много пари.
37
16
 
1
 
! Отговори
Василев преди 5 години
И какво като сложат новите апарати???Никога не ми дават касовите бележки, до като не си ги поискам, даже и в големите бензиностанции не ги дават, до като не си ги искам!!!Само в големите хранителни магазини и строителни магазини се отчитат както трябва!!!И кой трябва да пусне данъчните или да се създаде система, всеки да го е страх , да скътава данъци!!!????Правителството на ГЕРБ!!!!!Агент Корби Сийгъл!ЦРУ!!!
36
0
 
25
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 5 години
Зад всички действия на ГЕРБ и г-н Бойко Борисов стоят лични интереси, като огромни комисионни!Например самото уволнение на Шефа на АПИ управлявал десетина дена , та самото му уволнение ЛИЧНО от Борисов е явно ход за прикритие!И продължават с избора на самолет , и смяната на касови апарати и т.н. !Така управлява МАФИЯТА!
35
0
 
14
 
! Отговори
?! преди 5 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
34
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И друго трябва да попитаме: Къде са дребните търговци, които в България са стотици хиляди? Защо търпят този терор?! Нека се организират и да протестират.
33
2
 
6
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Бюджета трябва да се пълни, трябва да се плащат на *** социални,инвалидни пенсии,майчински!!!Какво си мислете, в проект Красива България трябва да се заемат работни места от *** , да копат храстите и да метат шумата, защото нямате индустрия и промишленост , а пък и ромът не може да го накараш да ти работи за жълти стотинки!!!Агент Глен Ходжис!ЦРУ!!!
32
1
 
12
 
! Отговори
Ракетоносеца преди 5 години
ГЕРБ май влязоха в режим "exit scam" ала БСП след 1989, кражба до дупка на финалната права преди смяна на правителстов.. ударни сделки подковани с огъваща гравитацията логика. Къв е смисъла. Освен да си говорим за разни други неща. Още ме е яд че прекъснаха Вавилон 5 в началото на втори сезон 94-та след една от най-интересните серии когато капитана се срещна със себе си от бъдещето на Вавилон 4. Някой ако има записи от тоя феноменален сериал с бгаудио от 90-те да качи някой ден във вбокса плс
31
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И къде са сега мутрокомунистите от КРИБ и разни други олигархични сдружения?! Мълчат си естествено и потриват доволно ръце. Защото червената, клептократична върхушка, която властва в България, под ръководството на същата тая олигархия прави всичко възможно да унищожи и окраде дребния бизнес, за облагодетелстване на шепа мутри! Така е когато комсомолската перестройка победи нормалната държава!
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честно казано честен мре от глад убедил съм затова някои не зачитат институции що за да има за жоба като операторите по големи по обирджии няма
29
0
 
22
 
! Отговори
Василев преди 5 години
В тази държава всеки трябва да си плаща данъците и да отчита печалбата!!!Но не може да не прави впечатление, че се толерира едрия бизнес,корпорациите,монополите и банките, за сметка на дребния и малък бизнес!Даже поредната простотия беше отпреди няколко часа за дребните търговци на горива, пак по административен път да смачкаш малкия търговец!Докато не излезат хората и не изритат мутренското птавителство на Мутрата!Закона го има като бухалката от мутренските времена, по избор!Калумба!ЦРУ!!!
28
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали герберастите трябва да ни одерат за още нещо. Малко са им цените на всичко, винетките ами и това.Алооооооо, електората как е, как е под магнолията?