Справедливост ли? Богатите все по-богати, данъците им все по-ниски

26-ма притежават колкото половината население на Земята
22 яну 2019 08:50, Петя Славова
86

Увеличава се икономическото неравенството между хората. Двадесет и шестимата най-богати в света притежават авоари, равняващи се на общото финансово състояние на най-бедните 3 милиарда души на планетата, предаде Bulgaria ON AIR.

Стряскащите данни бяха разпространени от организацията "Оксфам". Още по-впечатляващото е, че тези 26-ма най-богати хора разполагат с толкова, колкото половината население на Земята.

Още по темата

На фона на нарастващата бедност в редица страни през изминалата година, общото богатство на милиардерите се увеличавало с над 2 милиарда и половина долара всеки ден. Ако милиардерите плащат само с половин процент повече данък, парите биха стигнали за образованието на 262 милиона деца, изпаднали от системата, и за здравни услуги на над 3 милиона души.

Въпреки че броят на богатите расте – в глобален мащаб те плащат по-ниски данъци. Така, най-високата ставка на данъка върху доходите на физическите лица в богатите страни е спаднала от 62% през 70-те до едва 38% през 2013 година.

В Бразилия най-бедните 10% от населението всъщност плащат по-високи данъци като дял от приходите си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: богат-беденBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
2
 
! Отговори
Революционер преди 5 години
На направим световна революция и насилсвено да вземем парите на богатите и да ги раздадем на бедните. Така е най-справедливо.
31
3
 
4
 
! Отговори
eve1 преди 5 години
Накъде е тръгнал светът?Бедни и богати е имало винаги но такава драстична разлика никога не е имало в човешката история.Както беше казал някой-Когато разликата между бедни и богати стане прекалено голяма е дошло време за революция.Не е ли вече време всички да обличаме жълтите жилетки?
30
5
 
5
 
! Отговори
Беден преди 5 години
Предлагам на цялата земя да се въведе скандинавския модел и да има справедливост, защото само скандинавският модел е справедлив.
29
1
 
14
 
! Отговори
По високи данъци преди 5 години
По високи данъци за богатите - с много борби и с много зор и накрая и ги вдигат малко. И бедните се радват на "справедливост". А къде отиват тези данъци - в държавата, а после от там за милиарди тлъсти държавни поръчки на компаниите на богатите, в джобовете на корумпираните държавни чиновници и каквото остане - трохи за бедните, по една торбичка ориз за гладуващите в Африка.
28
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Справедливост що годе е имало и има само в скандинавските страни. Другото е див капитализъм навсякъде.
27
2
 
5
 
! Отговори
А има преди 5 години
хора, които твърдят, че сме разумна форма на живот!
26
3
 
13
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Колонизаторите продължават да колонизират. Феодалите продължават да са феодали, къде сте чували те да плащат данъци.Не само, че бедните плащат повече данъци, но много често се случва с пари от тези данъци да се спасяват инвестициите на богатите. КТБ е примера за България, а Лемън Брадърс и другите алчни банкери през 2008 с над 700 милиарда долара.Да не ми говорят мантрите за това как бизнеса давал прехрана на хората, няма нищо такова и много скоро ще си го получат.
25
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
при демокрацията сме с равни права само на книганай-богатите не плащат данъци и всичко е за сметка на по-беднитеи не енужно да се раздават пари на бедните - ами правата пред данъчните да са еднакви за всички и това е достатъчно
24
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
проблема не е в товаче са забогатели нечестно проблема е в това че системата за облагане е в тяхна ползаако един работник заработи 100 лева ще му вземат 10 лева данък а за тях за 100 лева вземат 1 леви виж какво става у насот години въздуха е мръсен а сега всяка вечер надуват балона с мръсния въздухщ екачат данъците на старите автомобилизащо - ами защото те са 90 % от автопарка и парите ще прилапат са многочиста работа грижа за екологията и бедните-да стават по-бедниа въздуха пак мръс
23
2
 
14
 
! Отговори
колелото се върти преди 5 години
Политиците се мазнят и работят за богатите но ще дойде време в световен план и ще виснат по дърветата ,това е неизбежно дори частните им армии няма да ги спасят!
22
3
 
3
 
! Отговори
удобно преди 5 години
Капитализъм драги ми Уотсън.
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А тези от снимката какво са направили за да богати? Или за да направят нещо въобще - кръгла нула - само деца знаят как се прави, но после ги правят същите като тях - *** и така кръга се затваря!
20
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В крайна сметка кой е пречил на бедните те да създадат Амазон, Майкрософт, Епъл или фейсбук и да станат богати?Пречела им е собствената некадърност и безидейност.На кого се сърдят тогава?И аз съм в това число, ама не се сърдя на Бил Гейтс и Безос, че са по-богати от мене.Умни са били, сетили са се, забогатели са.
19
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Богати са мошениците, безскрупулните и наглите. Честните хора са бедни.
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се национализира и да се раздаде на пенсионерите и нямащите.
17
4
 
3
 
! Отговори
не преди 5 години
не се поддавайте по неолибералния фашизъм да настройвате бедни срещу богати. Истината е че "пазарния капитализъм", както ни го представят не е пазарен, а контролиран от олигархията(това не са просто богати бизнесмени). Първо премахнаха златния стандарт, за да имат пари, а сега след 2008 раздадоха трлн евро и долари безплатно(не пазарно) от държавните бюджети, следващата крачка е да ограбят богатите хора(данъчно). Ето това е неолибералния фашизъм в действие!
16
1
 
12
 
! Отговори
do 12 преди 5 години
Не са мързеливи, нямат икономическа изгода да произвеждат храна! Нали виждаш каква е цената на вносните домати и каква на тези произведени в бг.. Разликата е огромна.. Хората предпочитат вносните защото са по евтини и бг производителя умира.. Заради високи данъци и т.н. въведени от тея богати ***...
15
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, и?! Богатите се развиват. Кадърните успяват. Борбените се борят, растат кариерно и финансово. Бедните се оплакват и не правят нищо, за да променят живота си. Има малка част, която се бори, разбира се- примери с известни богати хора, тръгнали от тоталната мизерия- колкото искаш. Но повечето са се натикали в мизерията и не желаят да направят нищо за своето развитие. Пример- гастарбайтерите тичат да стават *** в Европа и дават такъв пример и на децата си- да бъдат слугинаж цял живот.
14
3
 
8
 
! Отговори
ПОМНЕТЕ МИ ДУМАТА преди 5 години
КОМУНИЗМЪТ ЩЕ СЕ ВЪРНЕ!СЛАВА СССР! СЛАВА НА НАЙ-ВЕЛИКИЯ И ЧОВЕКОЛЮБИВ СТРОЙ!ДОЛУ МРЪСНИТЕ КАПИТАЛИСТИ, КОИТО ЗАГРАБВАТ ОТ ОБИКНОВЕНИЯ БЕДЕН ЧОВЕК, ТОВА КОЕТО ТОЙ С КРЪВ И ПОТ ПО ЧЕЛОТО ИЗРАБОТВА!
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОЛКОТО СИ ПО БОГАТ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАШ ПОВЕЧЕ ДАНЪЦИ И ОБРАТНО!ТОКЪТ И ОТОПЛЕНИЕТО НА ФИРМИ И ВОДА ДА Е ПО СКЪПА ОТ ТАЗИ НА ДОМАКИНСТВАТА!