Тръмп: Северна Корея поиска прекалено много

КНДР обещала, че няма да прави нови ядрени опити
28 фев 2019 11:50, Елка Василева
27
Тръмп: Северна Корея поиска прекалено много
Доналд Тръмп. Снимка: БТА

Американският президент Доналд Тръмп заяви на пресконференция във Виетнам, че Северна Корея е поискала прекалено много на срещата в Ханой, предаде Асошиейтед прес.

По думите на Тръмп в замяна на закриването на севернокорейския ядрен комплекс в Йонбьон КНДР е настояла за отмяната на всички наложени й международни санкции.

Тръмп и държавният секретар Майк Помпейо бяха категорични пред журналистите, че Съединените щати няма да сключат подобна сделка, докато Северна Корея не се откаже и от тайните си ядрени съоръжения извън Йонбьон, както и от балистичната си и ядрена програма.

Тръмп заяви, че Ким е поел ангажимент и в бъдеще да продължи да не извършва ядрени и ракетни опити.

Американският президент каза, че срещата с Ким е завършила в приятелски тон, но отбеляза, че по време на преговорите си с Ким не е поемал ангажимент за следваща среща.

Още по темата

Според Тръмп не са необходими допълнителни санкции срещу Северна Корея, предаде Франс прес.

Не бива "да говорим за налагането на още санкции. В Северна Корея има много забележителни хора, които също трябва да живеят", посочи американският лидер.

Майк Помпео заяви, че му се е искало на срещата в Ханой двете страни да стигнат по-далеч в преговорите. Според американския държавен секретар Ким Чен Ун не е бил готов за това.

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс посочи, че въпреки липсата на постигнато споразумение на срещата във Виетнам, разговорът на Тръмп с Ким е бил продуктивен, а преговорите на САЩ с КНДР ще продължат.

Срещата на американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Ханой приключи без постигане на споразумение за денуклеаризацията на КНДР, предаде Франс прес.

В разпространено днес изявление на Белия дом се посочва, че срещата на двамата лидери е била изключително конструктивна. Тръмп и Ким са обсъдили различни възможности за напредък по въпросите на денуклеаризацията и икономическото сътрудничество. В съобщението се подчертава, че споразумение за денуклеаризацията за момента не е постигнато, но екипите на Доналд Тръмп и Ким Чен Ун с нетърпение очакват следващата си среща.

Целта на срещата в Ханой бе да конкретизира ангажиментите, поети през юни миналата година на срещата в Сингапур, на която Тръмп и Ким подписаха обща декларация за денуклеаризацията на Корейския полуостров, припомня БТА.

Ким заяви в Ханой, че има перспектива за създаване на постоянно американско дипломатическо представителство в Северна Корея, а Тръмп бе умерен в очакванията си за решаване на въпроса с денуклеаризацията в краткосрочен план. "Не бързам с постигането на сделка, по силата на която Северна Корея да се откаже от ядрения си арсенал. Скоростта не е толкова важна за мен", посочи американският държавен глава.

Тръмп често уверява, че няма нужда да се бърза с убеждаването на Северна Корея да се разоръжи, ако тя се въздържа от ракетни и ядрени опити.

Ким Чен Ун заяви, че е нямало да пристигне в Ханой, ако не е бил готов да извърши денуклеаризацията на КНДР, но не уточни какви конкретни мерки ще предприеме за това.

Президентът на САЩ за пореден път описа пред Ким Чен Ун забележителното икономическо развитие, което очаква Северна Корея, в случай че се откаже от ядрения си арсенал. "Сигурен съм, че в дългосрочен план ни чака фантастичен успех със Северна Корея. Тя ще се превърне в икономическа сила", заяви Тръмп.

След пристигането си в Ханой американският президент непрекъснато даваше за пример комунистически Виетнам, който възприе пазарната икономиката и загърби конфронтацията със Съединените щати. "Малко други места по света се развиват толкова добре като Виетнам. Със Северна Корея ще се случи същото, ако реши да извърши денуклеаризация", написа Тръмп в страницата си в Тwitter.

Съединените щати настояват Пхенян да се откаже от ядрените си оръжия. Северна Корея иска обаче преди това да бъдат отменени наложените й международни икономически санкции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еми ти какво очакваше, пазарлък с кравари се прави с чифте "пищови"иначе отичаш в канала!
22
5
 
2
 
! Отговори
1 преди 5 години
Не са му субсидирали тръмп тауър в Пхенян. За това не е доволен.
21
5
 
29
 
! Отговори
браво Ким преди 5 години
Ким се очертава като голям политически играч, втория в света след Путин.
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"денуклеаризацията"Ей това му се вика "ЗОМ_БИ" стил и на кой се подчиняваме. Цялата статия само "денуклеаризацията"
19
2
 
26
 
! Отговори
да бе преди 5 години
Те САЩ пък нищо не искат нали?!Браво на Ким-чо, знае как да преговаря. Отстъпи ли ще го смачкат.Да гледат нашите и да се учат. А не да рушим, разпродаваме и съсипваме само срещу някакви обещания в необозримо бъдеще.
18
7
 
6
 
! Отговори
Кимито искал преди 5 години
Дончо да му духа, затова краварите подскочиха! Ако не сега, утре ще го направят, сами си го търсят янките!
17
8
 
30
 
! Отговори
Българина преди 5 години
То ссср сключи сделка със сащ за неразширение ама ей на нато граничи с Русия.това неже сделка санкции срещу разрушаване инфраструктура! Като разрушил веднъж се гради 10 г отново. Санкциите костват един подпис. Така навремето и нас сащ ни излъгаха, разрушете всичко за да сте добре! Е добре ли сме? В замяна на какво? Ссср ни доставяше цялото въоръжение безплатно. Сега самолети на тройна цена. Сделки със сащ никога!
16
3
 
16
 
! Отговори
varna преди 5 години
и само между другото делегацията в която е имало представители на Боинг са подписали договор за близо 30 млрд долара за закупуване от страна на Виетнам на 100 броя пътнически лайнери. Та Тръмп отиде да си поприказва с Ким...не постигнаха много но пък пак не си отива с празни ръце. Ей на това му се вика търгаш
15
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АКО КИМ СЕ ПОДДАДЕ СКОРО ЩЕ ГО СЖАЛЯТ ОТ ВЛАСТ , ТРЯБВА МНОГО ДА ВНИМАВА
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я виж какво става до тук.13 коментара само от видни доценти по международни отношения !
13
7
 
32
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Долу горе това са условия от типа затваряте си ядрените реактори,нарязвате ракетите разпродавате си икономиката за един долар и чакате светлото демократично бъдеще...
12
6
 
16
 
! Отговори
комитата преди 5 години
помъчи се да го примами с икономическо развитие само че балъци няма -
11
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единствената гаранция за фамилното управление на Ким не са ядрените оръжия ,а вечната крепка дружба с Китай.Ако китайците решат С.Корея няма да има не само ядрено оръжие,но и фамилия Ким начело С.Корея.
10
7
 
19
 
! Отговори
факт преди 5 години
Откога искането да се спре с незаконните и престъпни санкции е "много"подобни санкции са фашистки прийом да се наказват страни който не искат да са васали на държава агресор и терорист САЩ.
9
12
 
28
 
! Отговори
Кики преди 5 години
Браво Ким !!!
8
5
 
11
 
! Отговори
Бат Дон преди 5 години
Само с тремендес не става бате.Върни Родман- той поне му носеше баскетболни топки два пъти в годината, а ти само голи обещания.:-)
7
6
 
25
 
! Отговори
Мейстър Емон преди 5 години
Изглежда всякаш големите страни дърпат света назад вместо да го водят напред. Омръзна ми да слушам за политическите и икономическите аспирации на САЩ и Русия.
6
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ким знае какво го чака ако се огъне пред краварите. Знае за Муамар Кадафи как свърши. Знае за Садам Хюсеин как увисна на въжето. Знае за Башар Асад как му пратиха джихадисти. Ким трябва да УО ако се довери сляпо на краварите. С кравар който се е хванал добро не е видял. Това да го имат предвид едини наши тариакти който се мисли за Богове. Такава изненада ще им направят краварчетата че ще им държи влага докато мърдат.
5
0
 
8
 
! Отговори
А-ха преди 5 години
Значи, ако отида на среща с вечеря и закуска, и по средата не отбележа точка срещата е била конструктивна!Но не е била продуктивна.Културни особености.
4
5
 
30
 
! Отговори
СС преди 5 години
Защо САЩ не се откажат от ядрените си оръжия и от политиката на агресия спрямо суверенни страни и намеса във вътрешните им работи??