Заради околната среда: Преждевременна смърт на милиони до 2050

Нужни са спешни мерки, сочи доклад на учени
13 мар 2019 21:51, Петя Славова
26
Заради околната среда: Преждевременна смърт на милиони до 2050
Снимка: БТА

Светът трябва да предприеме спешни мерки за опазване на околната среда, в противен случай милиони души са заплашени от преждевременна смърт в Азия, Близкия Изток и Африка, сочи доклад на ООН, съобщиха световните информационни агенции.

Съвместният доклад е изготвен от 250 учени от над 70 страни. Той бе представен на четвъртата асамблея на ООН за околната среда, която се провежда тази седмица в столицата на Кения - Найроби. Думата "риск" се споменава 561пъти на 740-те страници, предаде БТА.

Още по темата

"Неустойчивата човешка дейност уврежда екосистемите по Земята и застрашава екологичните основи на обществото", се казва в заключението. Глобалното затопляне води до намаление на биоразнообразието.

Замърсяването на въздуха води до преждевременна смърт на 7 милиона души годишно, а замърсяването на водата - на 1,4 милиона души годишно. Замърсяването на източниците с прясна вода с резистентни микроби ще се превърне в основна причина за преждевременна смърт до 2050 година. Замърсяването на въздуха засяга най-вече "младите, болните и възрастни хора, както и най-бедното население". В момента 29% от земната почва е неплодородна. Увреждането на ендокринната система намалява размножителната способност на човека и забавя умственото развитие на децата, се казва още в доклада.

"Науката говори ясно. Здравето и просперитетът на човечеството са директно свързани със състоянието на околната среда. Намираме се на кръстопът," каза Джойс Мсуя - изпълняваща длъжността директор на програмата на ООН за околна среда.

На конференцията присъстват френският президент Еманюел Макрон, германският държавен секретар по околната среда Йохен Фласбарт, както и десетки други държавни глави и активисти-еколози.

ООН призова за световно споразумение за намаляване на пластмасовите отпадъци в океана, които са най-малко 8 милиона тона на година. ООН предвижда, че през 2050 година в морето ще плуват повече пластмасови предмети, отколкото риби. По прогнозни данни населението на света през 2050 година ще бъде почти 10 милиарда души, поради което трябва да се вземат мерки и за намаляване на хранителните отпадъци.

Понастоящем една трета от храната се изхвърля, а в индустриално развитите страни половината от храната не се консумира. На конференцията ще се разисква и въпросът за електрическите превозни средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До ИкономистПлоска е само твоята тиква!
17
0
 
0
 
! Отговори
Икономист преди 5 години
...аааа и да, Земята е плоска!
16
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До АнонименНикой в капиталистическото общество, няма интерес да измисля безплатна енергия, защото тя не струва нищо и не може да бъде продавана... Следователно от нея не може да се печели. Ето защо, скоро няма да чуеш нищо за безплатна енергия.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде е тая безплатна енеригия, пропуснал съм нещо?
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Решението на повечето споменати проблеми е елементарно, като за начало спрете да пръскате въздуха с химикали и да потискате развитието и използването на безплатните, чисти енергии. Това е само първата стъпка, но едва след нея ще имате право да правите доклади и да пръскате акъл.
13
0
 
5
 
! Отговори
Георги преди 5 години
това само доказва колко глупаво животно е човека. Аз и без да съм учен го виждам. Изхвърляме какви ли не химични продукти във водата която пием, замърсяваме почвама с химикали, пестициди и бо.клуци, а после ядем здравословна храна. Планетата няма да умре. Ние ще измрем защото сме прости. След 1000-2000год пак ще има нови хора
12
1
 
1
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
преждевремена може, само да не е перманентна
11
1
 
4
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
До АнонименПотенциалната смърт на милиони е последната причина да спре унищожението на природата ............-----------------------------А кое те кара да си мислиш, че ТИ си уникален представител на човешкия род който трябва да остане жив при прочистването на ненужните индивиди ? А децата ти / ако имаш такива ? А родителите ти ? И би ли умрял доброволно заради благоденствието на останалите хора ? А ?
10
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Потенциалната смърт на милиони е последната причина да спре унищожението на природата - в края на краищата, то се случва точно в името на благоденствието на човешкия вид, и много повече ще просъществуват още някоя година заради него. По-скоро трябва да се направи така, че да измрат милиарди, и то възможно най-скоро.
9
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напротив ще стане страшно ако продължават да се плодят безполезни твари
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Замъряването на природата е бедствие номер едно за планетата и първата задача която има да решават елита и населението,всичко останало трябва да е на заден план.Това е проблем номер едно на света!И не е шега.На много места водата изчезва,цели реки,дори езера,а на други места е замърсена или токсична,животни масово измират от пластмаса или се натрупват пластмасови микрочастици и токсини в телата им.Слънчевата енергия трябва да се използва максимално от всички по света,вместо ел.енерги
7
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Световното население гони 9 милиарда ако умрат няколко милиона света ли ще сеърши. Напротив ще стане страшно ако продължават да се плодят безполезни твари. В света вече се усеща недостиг на храна и питейна вода. Идва времето когато войните ще са за храна и вода не за петрол. От много учени света го докараха до под кривата круша. Замърсиха океаните и моретата замърсиха почвата с хербициди и ГМО. замърсиха въздуха а тръгнали да ни успиват че много им било мъчно за хората. Аре стига бе ВЕРВАМЕ ви.
6
1
 
6
 
! Отговори
Гостенин преди 5 години
Поредното страшилище, измислено от световното левичарство.Кво стана със Руската намеса във изборите, бе ***?То не беше затопляне, та измряхме от студ, то не бяха въглеродни емисии - та плащаме прескъпо за вентилатори, то не беше пластмаса - която е проблем на Индия и Индонезия? Дори у нас килограм вторична пластмаса и по-скъпа от вторичен килограм желязо!
5
8
 
0
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Пука ми за водата аз пия бира.
4
3
 
1
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Сега и вас двамата ще ви делиитнат:)))
3
4
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
За това,че природата се замърсява и най вече сладководната вода трябва да се вземат мерки.Едно от най полезните неща за опазването на водата е производството на шистовият газ при неговото получаване той се отделя от водата и тя остава чиста и може да се използва за поливане и за не газирана вода за пиене.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2Петето се засрами...Сконфузи се, горката... :)Не можеш да намериш материала за Brexit и в History, напълно го е "делитнала". :)
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Новини бг къде изчезна " грамотната ви статия за решението за брекзит???????????