След 25 години: Родна фигуристка отново в топ 20 на света

Александра Фейгин се класира за волната програма при жените в Сайтама
20 мар 2019 14:52, Красимир Ангелов
6
След 25 години: Родна фигуристка отново в топ 20 на света
Снимка: Reuters

Шампионката на България Александра Фейгин продължава впечатляващото си представяне през първия си сезон при жените, след като се класира за волната програма на световното първенство по фигурно пързаляне в японския град Сайтама.

16-годишната Фейгин зае 20-о място в кратката програма при дебюта си на световен шампионат.  Тя получи оценка от 56.69 точки (33.01 точки за технически елементи и 23.68 точки за компоненти на програмата).

С постижението си младата българка със сигурност ще запише най-доброто класиране на българска фигуристка на световно първенство за последните 25 години. До момента най-призовото място на българка е през 1993 година, когато Виктория Димитрова завършва 17-а.
През януари тази година Фейгин зае историческото 11-о място на европейското първенство в Минск, припомня БТА.

Иначе в изключително интересното състезание при жените, олимпийската шампионка от Пьонгчанг 2018 Алина Загитова (Русия) поведе убедително след кратката програма. Тя представи страхотно съчетание и получи оценка от 82.08 точки. Загитова, която миналата година на шампионата на планетата остана едва пета, има аванс от повече от 5 точки пред втората Каори Сакамото (Япония).

Трета изненадващо е Елизабет Турсинбаева от Казахстан със 75.96 точки, следвана от двукратната световна и двукратна европейска шампионка Евгения Медведева от Русия със 74.23 точки.

По-рано през деня световните вицешампиони Евгения Тарасова и Владимир Морозов от Русия спечелиха кратката програма при спортните двойки. Двамата получиха за изпълнението си оценка от 81.21 точки.

Второ и трето място заемат двойки от Китай. Олимпийските вицешампиони от Пьонгчанг 2018 Вънцзин Суй и Цун Хан (Китай) са втори със 79.24 точки, следвани от Чън Пън и Ян Цзин със 75.51 точки. На четвърто място са Наталия Забияко и Александър Енберт (Русия) със 73.96 точки.

Световното първенство продължава утре с волната програма при спортните двойки и с кратката програма при мъжете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-обикновено руско к.у.р.ве. Някой се надява да спечели нещо от нея. Във всеки случай няма нищо общо с България освен Албена Денкова като треньор. Руски из.мишльотини.
5
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повече от ясно е, че е от руските "евреи", дето емигрираха през 90-те уж при "своя народ", а де факто просто бягаха от СССР. А защо се състезава за България - това вече е любопитно. Във всеки случай аз не бих тренирал при у.б.и.еца Ставийски в никакъв случай. Има много корист в тая работа. Лично мен изобщо не ме прави горд с нищо.
4
1
 
9
 
! Отговори
Ева преди 5 години
...родена в Йеросалим...треньори са Андрей Лутай,Максим Ставитски и Албен Денкова .
3
4
 
8
 
! Отговори
раша наша преди 5 години
стига сте плювали на българия г-да журналисти ако беше с турска фамилия щяхте да пишете че е турче а не българче тази да не е българка .бг не са учавствали
2
4
 
11
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Прави чест на момичето, че се състезава за България, но Фейгин не е българска фамилия. Съгласно българските езикови правила, нейната фамилия би трябвало да е Фейгинова. Притеснява ме само този топ. Да не вземе да гръмне.
1
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Родната ? До кога ли, след първият неуспех ще бъде оплюта от родните журналисти