"Насочи го нагоре!", викал пилота на етиопския Boeing 737

Причините за катастрофата – все по-ясни
30 мар 2019 19:00, Нели Христова
47
"Насочи го нагоре!", викал пилота на етиопския Boeing 737
Снимка: Reuters

"Насочи го нагоре! Насочи го нагоре!", крещял един от пилотите на Boeing 737 от Етиопските авиолинии, който се разби преди три седимици, съобщават от Wall Street Journal.

Още по темата

Все повече и повече детали започват да излизат около катастрофата, която отне живота на 189 души. Според източници на изданието, малко след излитането, само на 137 метра от земята, сеактивирала системата за контрол на полета. Носът на самолета се наклонил напред, а паникьосаният глас на пилота се разнесал по радиото секунди, преди то да изгуби сигнал.

Според източниците, близки до разследването, разкритията "рисуват картина на една катастрофална повреда, която бързо е надделяла над екипажа".

След като експертите потвърдиха, че подобен е бил и проблемът в самолета на Lion Air, който падна миналата година, всички Boeing 737 бяха преземени, а преди няколко дни от компанията производител обявиха, че върху софтуера на машините ще бъдат направени промени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
7
 
! Отговори
Турчин преди 5 години
Жената ми вика същото в спалнята, но само с викане не става!
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** Христова да се върне в училище в четвърти клас и да започне редовно да посещава часовете по български език!
32
1
 
5
 
! Отговори
malart преди 5 години
С други думи - не е успял да "вдигне самолета".
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изключително глупаво е пилотът да няма контрол над самолета на тази височина.Все пак истински пилот трябва да си каже мнението възможно ли е такъв самолет да бъде овладян на тая скорост и височина.
30
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Сата Н.Да, така е! Путин е голям злодей! Даже и динозаврите е изтрепал, отклонявайки астероид към земята...Абе от де ви намират такива умствено деформирани?
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялата система на обучението на пилоти и въвеждане на нови самолети и системи не е работила нормално. Не е и случайно ,че нещастията се случват в страни от третия свят.Пестят се пари ,и докато в цивилизования свят все пак някакси пилотите интуитивно разбират отговорността по по сериозен начин , в далечните култури не е така. Добрата новина е че на това ще се отделя по голямо внимание , и не само за този самолет.
28
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сензорът не може да се окаже дефектен, той е изключително надежден, с проста конструкция. Сензорът може само да се повреди отвън. Сензорът е повреден умишлено, склонността на психопата Путин към отганизиране на самолетни катастрофи е известна отдавна.
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Двата двигателя приличат на крадени от друг самолет. Висят до земята, а самолетчето е хилаво.
26
2
 
9
 
! Отговори
КопаКабана преди 5 години
Въпросната система за вдигане на носа на самолета, по нечия безумна преценка обработва информация от един единствен сензор, който както знаем, винаги може да се окаже дефектен. Така, че този слабоумен *** е виновен за смъртта на толкова хора.За съжаление поредица от безумия:1) не се обяснява на пилотите, че няма да имат пълен контрол върху самолета;2) в самолета има 2 сензора за височина, но се взима информация само от единия.
25
4
 
6
 
! Отговори
КопаКабана преди 5 години
Чета коментарите и се чудя на акълите на всички. От колко дни се говори за тази система, за двигатели, за не знам си какво и всеки разбрал по нещо. Новата модификация на самолета е с по-големи двигатели. Намалили са теглото на фюзелажа, за да компенсират, от там самолетът не се държал както хоризонтално и по тази причина е измислено софтуерно решение, което държи носа на самолета нагоре, но никой не е казал на пилотите, че дори да изключат автопилота, има система, която винаги работи.
24
2
 
11
 
! Отговори
Дедо преди 5 години
До до дедоНали това казвам.Електрониката отнема контрола на пилотите.След 11/9 купища експерти и анализатори говореха как слабата брънка в сигурноста на полетите бир човешкия фактор.Някакъв политик казваше че новите предизвикателства изисквали нови решения....Ето ги
23
0
 
5
 
! Отговори
чек листа преди 5 години
Докато намерят да попълнят чек листа и работата ...
22
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДедоНа 137 м се е активирала системата за автоматичен контрол и е отнела управлението от пилота. Оттам нататък катастрофата е била неизбежна, ако системата не функционира правилно. Нещо прекалено почнаха да разчитат на електрониката - дотам, че тя да прецени кога да отнеме на пилота управлението.
21
2
 
14
 
! Отговори
Кочо преди 5 години
Само 737 MAX 8 e с този софтуер и е долу, 737 е най-разпространеният самолет в света и си лети непроменено.
20
2
 
18
 
! Отговори
Дедо преди 5 години
До 2Софтуер създаден да предотврати втори 11/9.Софтуер който по някакви алгоритми изчисрява че самолета се управлява неадекватно и включва програма за самоунищожение.Отначало казаха че автопилота сгрешил.Не че съм специалист но какъв автопилот на 130м височина.Доколкото знам авплт.го включват когато са се изкатерили на зададената височина
19
3
 
21
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 5 години
Заради някаква бъгясала компютърна програма загинаха толкова много хора. Сега американците ще пуснат нови епизоди на "Разследване на самолетни катастрофи".
18
21
 
7
 
! Отговори
Сата Н. преди 5 години
Има само един луд в света, който има владт да сваля самолети и това е Путин. Правил го е много пъти досега. Когато говореше за асиметричен отговор, той имаше предвид точно това - ако не ни изпълнявате капризите и не ни играете по свир ката, ще ви плюем в супата. И свят без Просия не ни интересува. Светът трябва да унищожи държавата Просия, светът няма друг избор.
17
4
 
25
 
! Отговори
Спокоен съм преди 5 години
5 милионна България,а толкова много капацитети по въздухоплаване.Бойнг да направят един завод у Перник няма да имат проблем с работната ръка
16
17
 
7
 
! Отговори
Сата Н. преди 5 години
Тези два Боинга са умишлено повредени.Няма как ако имаше системен дефект, досега да не се е проявил. Повредили са сензорите на системата, това е елементарно да се направи ако самолетът не е бил охраняван през нощта.
15
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От Боинг са се погрижили да не вика прекалено дълго...