Пролет и алергии: Най-често страдаме от домашния прах

Все повече хора по света страдат от алергичен ринит
2 апр 2019 09:45,
9


Пролетта за повечето хора е най-очаквания сезон от годината, но за онези, които страдат от сенна хрема тя носи и сърбеж, кихане, сълзене на очите и отпадналост.

"Днес медицината разполага с чудесни средства. Най-различни, от най-различен характер - с капки, назални спрейове, които дават възможност напълно да се контролира това състояние", посъветва алергологът и имунолог акад. д-р Богдан Петрунов.

Петрунов допълни, че поленовата алергия е сериозен проблем, защото не става въпрос само за сенната хрема, която е първата проява на хрема, но ако се задълбочи може да се превърне в поленова бронхиална астма, изискваща много сериозно лечение.

По думите му страдащите трябва да се обърнат към лекуващия си лекар и ако той не е в състояние да помогне, да потърсят специалист.

Относно увеличаването на алергично болните в света, д-р Петрунов поясни, че това се дължи на много фактори като замърсения въздух, радиационния фон, неправилното хранене, обездвижването.

"Домашният прах е алерген номер едно. Той е най-честият причинител на алергичния ринит", подчерта специалистът.

Като съвет за предпазване той препоръча да се прекарва повече време в затворени пространства, да се избягват места с много треви, да не се отварят често прозорците, хората да се мият и къпят често, включително и косите.

Д-р Петрунов поясни пред Bulgaria ON AIR, че когато се налага се предписват антихистаминови препарати, които действат много благоприятно за намаляване на симптомите.

На въпрос има ли значение възрастта, Петрунов поясни, че алергия може да отключим във всеки един период от живота и ако човек страда от такава, той я има постоянно, но има пикови периоди, в които се изостря. Това е пролетта и стихва към юни месец, както и септември и октомври.

Той разясни, че могат да се правят тестове за алергени на децата още в най-ранна възраст, за да се установи предразположени ли са към такива хреми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
но комент преди 5 години
До алергиченДа, знам, имам медицинско образование. Опитах само да се пошегувам със заглавието и връзката между сезона, в случая пролетта, с праха. Може би е било неуместно от моя страна.
8
0
 
1
 
! Отговори
алергичен преди 5 години
До но коментКато се обостри алергия от домашен прах болния страда от всякакви алергени и много трудно може да се успокои ако наблизо има дразнител, било то и от нищо не подозиращ съсед пушач на близката тераса. Да не забравим, че домашния прах ни преследва навсякъде и колкото и чисто да се поддържа в къщи винаги си го има защото се създава от кожата на човека. Надявам се знаете какво се случва в матрака и възглавницата ви.
7
1
 
1
 
! Отговори
Изключително преди 5 години
Прашните улици ми докарват ГАГ ефект или по точно, гърлен спазам с усещане за повръщане. На 65 години ще съм произвел бетонена тухла без арматура в белият ми дроб
6
0
 
3
 
! Отговори
но комент преди 5 години
ПРОЛЕТ и алергии: Най-често страдаме от домашния прахЛято и алергии: Най-често страдаме от домашния прахЕсен и алергии: Най-често страдаме от домашния прахЗима и алергии: Най-често страдаме от домашния прах
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
съвременната медицина иска да ви контролира финансово,а не да ви излекува
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боря сенна хрема вече 30 години. Имам и други алергични реакции. След много години четене разбрах едно. Всички състояния на тялото и ума са свързани. Сенната хрема и алергиите са показател за непоносимост към околната среда, обществото, семейството, а често пъти и себе си. Т.е. алергиите имат силно психологическа основа и затова не се поддават на лечение. Решете си личните проблеми и ще видите, че алергиите отслабват. Непоносимостта към себе си е най-решаваща. Тя се и осъзнава най-трудно.
3
1
 
9
 
! Отговори
алергичен преди 5 години
До Анонимен 2Явно не си алергичен, при това няма как да разбереш за какво става въпрос.
2
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Като съвет за предпазване той препоръча да се прекарва повече време в затворени пространства, да се избягват места с много треви, да не се отварят често прозорците..." Моляяя..., някой тотално се обърка-или аз или д-р Петрунов, или авторът на статията
1
0
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Алергията към домашния прах се лекува успешно, но лечението е продължително.