Тръмп: Докато съм на власт, Китай няма да е номер 1

Очевидно Китай не се справя така добре като нас в търговската война,
20 май 2019 13:39, Бойчо Попов
74
Тръмп: Докато съм на власт, Китай няма да е номер 1
снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е „много щастлив“ от търговската война и заради това, че Китай няма да се превърне в най-голямата световна икономическа сила в света, докато той е на власт, съобщава Bloomberg.

“Взимаме милиарди долари“, сподели Тръмп в ефира на Fox News Channel, след като беше попитан за развитието на търговската война. „Очевидно Китай не се справя така добре като нас“, добави още президентът.  

Коментарите на Тръмп сигнализират, че той явно не бърза да се върне към преговорите с Пекин, след като по-ранните разговори пропаднаха, давайки път на нова ескалация в търговското напрежение между двете най-големи икономики в света.

По-рано през май американската администрация повиши митата, наложени върху вносни китайски стоки за 200 млрд. долара, от 10% на 25%, с което даде начало на нов тласък на икономическите търкания между Вашингтон и Пекин. Китай отвърна с нови мита от 25% върху американски стоки за 60 млрд. долара.

Търговските трусове продължиха с решението на Тръмп да наложи забрана на китайския телекомуникационен гигант Huawei Technologies Co. за достъп до американския пазар, както и блокиране на доставките от страна на доставчици от САЩ.

Китайската икономика „не е велика“ в момента, заяви още Тръмп, добавяйки: „Нашата икономика е фантастична. Защото те искаха да ни настигнат, да станат по-големи от нас. Ако Хилъри Клинтън беше станала президент, Китай щеше да има много по-голяма икономика от нас до края на нейния мандат. А сега дори не се доближават до това“.

Президентът на САЩ също посочи, че вярва, че Китай иска да измести Америка като световна водеща суперсила, „но това няма да стане с мен“.

„Смятам, че това е тяхното намерение“, подчерта той, добавяйки: „И защо да не стане? Имам предвид, че те са много амбициозни хора, много умни“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
6
 
4
 
! Отговори
--- преди 4 години
Така бута руснаците и китайците към съюз и икономическо сътрудничество, а това не му е целта. Очевидно, че ще балансира скоро като отпусне каишката на руснаците и ще им олаби санкциите.
21
3
 
17
 
! Отговори
ужас преди 4 години
Ей не се спряха тези,само войни,терористи,преврати,агресии,убийства....до кога човечество ще ги търпи?!
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, с две думи Тръмпи казва че САЩ имат още 2 години да са лидери. Е ако преизберат Тръмп още 4 години или общо 6 и след това Китай идва...Това не зависи от субективните възгледи на един психясъл човек. Той не развива икономиката на САЩ, а чрез агресивна политика се опитва да надделее, но всичко си има лимит. Не може вечно да се живее на чужд груб.
19
2
 
13
 
! Отговори
Конфуций преди 4 години
Когато Тръмп казва - Взимаме милиарди долари от въведените мита, що премълчава от кого ги взима? Взима ги от американските потребители и от американските фирми базирани в Китай. И въпреки, че го премълчава, американците съвсем скоро ще го усетят по джобовете си. А след година и половина, не на Си Дзинпин, а на Тръмп му предстоят избори... Което ме навежда на мисълта, че Тръмп скоро ще напусне войната:) или пък политиката:)
18
4
 
6
 
! Отговори
! преди 4 години
Да, с две думи Тръмпи казва че САЩ имат още 2 години да са лидери. Е ако преизберат Тръмп още 4 години или общо 6 и след това Китай идва...
17
7
 
24
 
! Отговори
Конфуций преди 4 години
"Ако стоиш достатъчно дълго време на брега на реката, непременно ще видиш труповете на враговете си носени от течението й."Китай има стабилна демография, могъща индустрия, милиони инженери и комп. специалисти. Китай спокойно може да постои на брега на реката и съвсем не след дълго ще види как САЩ изтичат по течението й.
16
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръм пък кога ли е бил на власт, марионетка на Евреите използващи го за собствен интерес
15
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колата ми е немска, телефона китайски, телевизора корейски, дрехите от къде ли не но не и американски. Пазарният дял на американски стоки в Европа и у нас е минимален. Липсват американски инвестиции, освен ако не броим за такива тецовете. Не става само крадеш и тероризираш целият свят за да си само ти добре. И бой по онези които не се подчиняват. Така не става, лидерството вече го изгубихте!
14
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
200 на 60 млрд е кой изнася повече ? Дори американското знаме се произвежда в Китай сега знамето ще поскъпне с 25 % .Капитализъма е едно недоносче.
13
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страхотни ценности, светът може да е в пламъци важното САЩ да са добре.
12
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп е типичен американец, не вярващ, че светът е много по-голям от Америка. САЩ в цивилизационно отношение в сравнение с Китай, са като едномесечна чихуахуа пред възрастен питбул. Това огромно различие може да усетите дори в кратките тъпни на Тръмп - "Китай няма да се превърне в най-голямата световна икономическа сила в света, докато той е на власт"А Китай и няма намерение да се превръща в такава докато Тръмп е на власт. Китай е на 6000 години и може да почака Тръмп да си отиде.
11
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ не е държава, а психодиспансер живеят в страх и получават паник атаки някой да не ги измести. Всеки ден в краварника има поне по 100 убийства в училищата от ученици терористи.
10
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай върви по пътя на Япония. Но има ресурси и хора.
9
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те отдавна са номер 1, защото ако спрат дави доставят какво ли не дето се "произвежда в Америка" за няколко месеца ще блокирате. Те могат и без вас, но вие не. Масово произвеждат едни и същи стоки с различно качество, в зависимост от платежоспособността на пазара. Кое е това клзчово нещо за Американската икономика, което сами си произвеждате? Дори айфоните ви се правят в Китай.
8
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Казано е, че жълтата раса ще управлява света. Тръмп е без значение.
7
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай със стоки от крадени технологии иска да е първи , няма как да стане. Интелектуалната собственост е от значение. 65995
6
16
 
4
 
! Отговори
всичките китайци преди 4 години
всичките китайци са програмисти и почват да броят от нула.Тъй де - Китай няма да е номер 1.
5
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ ще превръщат в Съветския съюз.
4
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Намеква, че след като вече не е на власт, китайците ще бъдат номер 1.
3
7
 
27
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Има едно малко уточнение което май само рижавия не знае Китай ВЕЧЕ е 1 тъй, че ако наистина го мисли да напуска овалния кабинет.