550 кафенета затворени в Техеран заради ислямския морал

11 нарушители, собственици на такива заведения, са арестувани
45
550 кафенета затворени в Техеран заради ислямския морал
Снимка: Pixabay

Близо 550 ресторанта и кафенета са били затворени в Техеран за нарушаване на "ислямския морал", предаде Франс прес, като се позова на полицията в иранската столица.

11 нарушители, собственици на такива заведения, са били арестувани. Затворени са били общо 547 ресторанта и кафенета, съобщи началникът на полицията в Техеран генерал Хосейн Рахими.

Според близката до консерваторите информационна агенция Фарс това е станало през последните 10 дни при операция за борба срещу несъответстваща на правилата реклама в интернет, незаконната музика и подстрекаването към разврат.

 "Полицията постоянно бди за спазването на ислямските правила и това е една от най-важните нейни мисии", каза генерал Рахими.

Агенция Мизан, която е под шапката на съдебната власт, съобщи, че е създаден специален телефонен номер, на който иранците могат да сигнализират с текстови съобщения за "неморални актове" в общественото пространство. Като примери за такива действия бяха споменати махането от жените на техните забрадки в коли, "смесените танцови вечеринки" и "публикуването на неморално съдържание в Инстаграм".

Иранският върховен ръководител аятолах Али Хаменей редовно призовава за борба срещу "културната инвазия" - от рок музиката до навлизането на западните нрави.

Алкохолът и танцовите забави с едновременното участие на мъже и жени са забранени в Ислямската република.

Всички жени са длъжни да носят забрадка на обществени места, включително в автомобилите. /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: Иранкафенета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Що се късае до американците, те искаха"... те искаха да си запазят радарите по границата с руснаците, и ги боли фара за някакви си перси. Аятоласите ще станат първи демократи, ако изведнъж започнат да играят по сви.рката на Джеси Джеймс /националния им "герой"/.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До V Разликата със СА е че в СА парите от петрола се разпределят по-справедливо и хората живеят несравнимо по-богато отколкото в Иран.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 29Естеството на съветите ти към младите издават примитивната ти натура. Ако милееш за България, учи младите на по-добри неща и не им набивай в съзнанието вредните си съвети.
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 28Аз ти обясних но ти не искаш да разбереш. Поддържат ги тези лоши настроения аятоласите защото искат да се задържат на власт и да оправдаят мизерията в страната и репресиите върху народа си. Страх ги че някой ще им потърси сметка за незаконното сваляне на Шаха и народът може да поиска да премахне диктаторският им режим.
24
0
 
1
 
! Отговори
V преди 4 години
Там се скараха за петрола.Първо англичаните искаха да наложат лирата в търговията на петрол .После американците се наложиха ,но плащаха много малко и арабите се разбунтуваха . Американците после им дадоха 40 % от печалбата .Сега стандарта е 95 % до 98% от печалбата за арабите ;) А иначе то таквиз фанатици има и даже по крайни и в Саудитска арабия ,ама на американците не им пречи ;)
23
1
 
1
 
! Отговори
До 25 преди 4 години
Антиамериканските настроения ги поддържат аятоласите и фанатизираните им поклонници защото имат нужда от "външен враг", за да оправдаят репресиите, с които се държат на власт. Иранският народ иска отваряне към света и добри отношения с цивилизованите народи.
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 21Каква намеса на САЩ бълнуваш? Да не би Иранския шах да го свалиха американците? Айтолясите го свалиха и с това приключи "спокойната държава" с която имахме търговски отношения и ние. Що се късае до американците, те искаха шахът да остане и с това да си остане и спокойствието в Иран.
21
0
 
1
 
! Отговори
V преди 4 години
България трябва да отговори на предизвикателството . ПРЕДЛАГА ДА ЗАБРАНИМ АЗИС . Не може да допуснем ,,културна инвазия ,, от тази част на света :)))То дет е Иран там и Индия
20
0
 
1
 
! Отговори
Соц опит преди 4 години
Позната история. При социализма пращаха в Белене за възприемане на "упадачното западно влияние" например слушане на Битълс или Елвис. Така държаха народа на въже и после като се отприщи това искуствено озаптено простолюдие, гледай какво става. Бегане на запад, слушане на чалга и всичките "западни влияния" в десеторна доза които днес са ни добре познати и за които обвиняваме запада, който е много по-нормален от нас.
19
2
 
1
 
! Отговори
болния аз преди 4 години
Салам Алей-кум,салам
18
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И в тях се е продавало човешко месо и са се гледали филми на компанията "Ислямска държава", нали?Айде у лево с вашата пропаганда.
17
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виждате ли, какво правят хората!А ние? За християнски морал, кога?
16
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обикновенна краварска пропаганда. Сега започнаха и за Иран, до вчера слещу Китай , така де както и наредат от американското посолство а има ислямски държави където животът е ад
15
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тенденциозно написана статия. В Иран уважаеми жените слагат лек шал, учат в университет, гласуват, работят, карат коли и в общи линии живеят нормален живот. Иранците не са араби а са перси. Що не напишете статия за демократичните арсбски приятелски държави на САЩ и как демократично си третират жените: карала кола - бой с пръчка за назидание, излязла от къщи сама - също, погледнала чужд мъж- пребиване с камъни на градския площад.
14
7
 
4
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Там е село за нашите рублажии!Нали убийците и крадците, ги бесели по уличните стълбове
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сигурно си наливат кафето отзад и му слагат повече захар, за да им е сладко.
12
4
 
13
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 4 години
Е така пък има равноправие между жените..Не знаеш кое грозна ,коя красива и нито завиждаш ,нито пък имаш мераци.Всички еднакви ,махаш чулчето и кот такоз....
11
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кръчми трябат на народа и чалга, Иран да си отвори кръчмитe и да надува чалгата също и да разрешат гей-парадите. Жените и да проституират по магистралите и хората да емигрират в СЩ да мият чинии и в ЕС да станат нископлатени гастербайтери инаркомани пушещи трева.
10
4
 
7
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Техеран Прайд-а за кога е насрочен?! Питам за един прЕятел.
9
1
 
6
 
! Отговори
Европейка преди 4 години
Това ще докарат в Европа приятелите на ис лямското нашествие.Но тъпите не разбират,че ще са първите,които ще пострадат.