Крадци отмъкнали ценни картини от наследник на царска художничка

СДВР разкри кражбата, задържа двама
28 юни 2019 21:00, Анисия Иванова
1
Крадци отмъкнали ценни картини от наследник на царска художничка
Снимка: МВР

Столични криминалисти разкриха брутално нападение над възрастен човек в София. В неделя внучката на 80-годишния наследник на царската художничка Анна Хен - Йосифова го открила завързан и пребит в дома му в центъра на столицата. Нападателите отмъкнали 26 картини, пари и ценни накити.

След разследване за престъпленията са задържани рецидивистът Иван Куртев и негов съучастник, съобщава Bulgaria ON AIR. Намерени са и откраднатите картини.

80-годишният мъж е правнук на една от най-известните български художнички Анна Хен-Йосифова, която е обучавала дъщерите на цар Фердинанд - княгините Евдокия и Надежда.

Наследникът на легендарната дама с немски произход бил открит във вторник привечер от дъщеря си - вързан и заключен в банята на жилището си в центъра на столицата.

На 25 юни на телефон 112 е получен сигнал за грабеж на картини, произведения на изкуството в центъра на София, който е подаден от дъщерята на пострадалия.

Кражбата станала два дни по-рано. Крадците звъннали на вратата, представили се за инспектори на Столичния инспекторат, пребили 80-годишния мъж и го оставили вързан в банята.

Полицаите открили извършителите, след като камера засякла колата, с която изнесли картините.

12 били продадени на антиквар за общо 400 лв., а след това препродадени за 7000 лв.

Единият от извършителите е задържан, другите двама били обявени за издирване. Вчера в СДВР се явил и друг от извършителите заедно с адвокат. Открити са и другите вещи, не само картините, обясни ст. комисар Хаджиев.

Оказва се, че това е вторият грабеж в дома на правнука на Анна Хен. При първия били задигнати 5 платна. За тях обаче наследниците не са подавали сигнал в полицията.

Първата кражба от дома на Стефан Стайчев и сестра му проф. Емилия Стайчева, която е изтъкнат германист и е ръководила дълги години катедрата "Германистика и скандинавистика" в СУ, станала през март.

Тогава професорката излязла от дома си, а когато се върнала, открила, че липсват 5 картини. Тя не подала жалба, тъй като нито вратата била разбита, нито ключалката.

От болницата обявиха, че Стефан Стайчев е добре, има охлузвания и хематоми и е без опасност за живота.

Криминалисти коментираха, че по почти същия начин са били откраднати и картините на Майстора от дома на наследника му, докато чистачи уж почиствали стари вещи от мазета.

Основната версия е, че кражбата на платната на Анна Хен-Йосифова е поръчана от колекционер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
7
 
! Отговори
Да бъда откровен преди 4 години
България НЕ Е правова държава , НЕ Е била и НЯМА и да бъде !