Сирийска ракета вероятно е ударила Северен Кипър

Тя е пропуснала целта си при нощните въздушни удари в Сирия
1 юли 2019 15:53, Елка Василева
174
Сирийска ракета вероятно е ударила Северен Кипър
Снимка: БТА

Официален представител на кипърските турци заяви днес, че сирийска зенитна ракета, която е пропуснала целта си, е причинила експлозията в ранните часове днес в окупираната северна част на Кипър, съобщи Ройтерс.

Експлозията северно от столицата Никозия стана около 1 часа след полунощ днес.

Външният министър на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република Кудрет Йозерсай съобщи във Facebook, че според първоначалните оценки експлозията е причинена от ракета руско производство, пропуснала целта си при нощните въздушни удари в Сирия.

Силен взрив в Северен Кипър: Паднал е неидентифициран обект

Йозерсай заяви още, че ракетата е избухнала във въздуха, защото не е установен кратер от сблъсък със земята, а части от нея са открити на няколко километра от основните останки край село Ташкент, известно и с гръцкото си име Вуно.

Според Йозерсай останките от ракетата са сходни с частите от руска ракета С-200, която се разби край турския град Газиантеп през юли 2018 г.

Турската кипърска телевизия БРТ цитира севернокипърския премиер Ерсин Татар, според когото няма пострадали хора от експлозията.

По време на взрива на около 200 километра от мястото са били в ход интензивни израелски удари срещу цели в Сирия, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Петното от 9 Юни 1982 в долината Бекаа няма измиване. Само за един ден израелците унищожават 80 сирийски самолета (Миг-21, 23 и 23М) и 29 дивизиона С-75, С-125 и Куб които по това време са най-модерните съветски ПВО системи. През нощта президента Асад трескаво моли руснаците са помощ. Тежкотоварни ИЛ-76 стоят на летището натоварени с нови ПВО системи когато Брежнев в последния момент отменя доставката за да намали излагацията.
68
6
 
7
 
! Отговори
lol до 75 преди 4 години
Улучи - миналата година свали руски транспортен самолет. Дали това и е била целта е спорно, ама сваления самолет си е свален. Другият го свалиха на Украйна - един пътнически, с 300 човека на борда...ама за него се хвалеха само в първите часове, след това се отметнаха....
67
6
 
9
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Сирия никой не му трябва. Изкарана е от играта, за да се меси в по големите предстоящи конфликти. А северната част изобщо, не е под контрола на Асад"Точно защото ВКС на РФ и СВ на САР почнаха офанзива на север(от Лактакия) се извиха поредните вопли - улучени болници, детски градини и сумата ти бежанци.Ако погледнем статистиката на унищожените болници, детски градини и училища според запада то в Сирия трябва да живееше най-здравото и най-добре обучено население в СВЕТА
66
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти как разбра, че са най добрите в Света? В коя война защитихаа територия успешно?Дай факти? Сърбия, Ирак, Афганистан, Либия, Сирия... Къде се защитихаа, като са най добрите? САЩ изстреля 100 ракети демонстративно към Сирия всичките влязаха в страната? На какво се дължи твоята увереност, че са най добрите?
65
5
 
12
 
! Отговори
РашкаШчашка преди 4 години
Мошетата пак шикалкавят, крият се зад извивката на Земята, използват РЕБ, пускат лъжливи цели. Защо не излязат да се бием честно един на един?
64
4
 
10
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
най-вероятно е пак някоя американска провокация
63
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако бяха толкова безполезни С-200 Израел нямаше 4 години да нанася удари главно по ПВО цели.А през февруари САЩ купи Iron Dome ракети от Израел.
62
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Привет от ГерманияКолега,руските ПВО системи са най-добрите в света,даже американците го знаят.Сирийците имат на въоръжение старо оръжие,а въздушна цел да се пропусне е напълно резонно.
61
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не е победила. Стратегическите Планове са свършени. Сирия никой не му трябва. Изкарана е от играта, за да се меси в по големите предстоящи конфликти. А северната част изобщо, не е под контрола на Асад
60
8
 
7
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До До 54 Боби"Засега С300 и С400 не са свалили нищо така, че всички показатели на тези системи са чисто теоретически. Израелците масово използват РЕБ и лъжливи цели при атаките и засега успяват да надхитрят и руснаци и сирийци"1. Кой и как мислиш свали половината от САЩ томахавки при удара по Сирия? РЕБ руско производство не ЗРК прати ги да гонят михаля2. РЕБ/РЕП се ползва от ВСВ3. С-300 е първия ЗРК в СССР с вградена възможност да сменя произволно честотите на които работи и то много бързо
59
1
 
8
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Самолет на Аерофлот излетял от Бен Гурион малко след полунощ е бил в опасност. Самолета е бил във въздушното пространство над северен Кипър в момента на падането на ракетата.
58
10
 
13
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 4 години
Русия ПЕБЕДИ в Сирия! И да ревете и да крякате нищо не може да направите по въпроса с0роси
57
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти ако си мислиш, че ПВО не стреля зад границата... Си умопомрачен хахаха
56
10
 
5
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 4 години
Ой невежите ми те.. Израел стреля с самолети от границата, не я преминава и пак С-200 С-300 им гони самолетчетата и ги сваля над израелска земя
55
5
 
3
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Само питамЗРК като теория и ПРАКТИКА са чиста ФИЗИКА - точна наука. Може много да ме кефи дизайна на ХАмериканската система, но ако аз съм отговорен за отбраната на въздушното пространство на моята страна ще избера най-доброто. А избора се основава на ТТХ данни и свързаната с тях ФИЗИКА и пак казвам точна наука. Изобщо не казвам че ще избера Руска система има достатъчно алтернативи, но защо ли не се споменават в България???Само СССР/РФ комплекси и Пейтриот - бър бър бър бър
54
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези "некви измислени случаи дето само те ги знаят и разузнаването на русияяя" ги потвърди и Израел накрая, следкато снимките се появиха.Потърси малко извън сайтовте на CNN и FoxNews. Даже в Times of Israel има извинителни статии, как израелските пилоти не били обучени правилно да избягват такива стари системи и затова ги били свалили.Аман от промити мозъци, които попиват само това, което им наливат популярните мас медии.
53
8
 
7
 
! Отговори
До 54 Боби преди 4 години
Засега С300 и С400 не са свалили нищо така, че всички показатели на тези системи са чисто теоретически от полигона не в реални бойни действия. Израелците масово използват РЕБ и лъжливи цели при атаките и засега успяват да надхитрят и руснаци и сирийци.
52
5
 
1
 
! Отговори
да преди 4 години
Сирия и Либия ще изядат тупаника от Турция скоро време. Много почнаха да се правят на жандермия на близкия изток като се дупят на сащ и россия
51
8
 
4
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
опаааамислех че с200 няма как да пропусне целта си понеже е скъпа и руска...сигурно са и изгубили дистанционното но да изчакаме крайния анализ
50
1
 
10
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
С- 200 Ангара/Вега/Дубна има в различните си вариянти далекобойност от 160 до 300 км.Между Кипър и Сирия са 105 по въздух.Това е бая голяма ракета - 11м и 7 т.Явно не е сработил механизма за самоунищожение при пропускане на целта.Случва се.Не само на руските,а на всички производители.И все пак съм учуден каква е била целта.В Сирийския конфликт заради краткото време за реакция се използват предимно зенитни ракети със среден и малък обсег,а С-200 е далекобойна.а С-200 е далекобойна.