Кенет Рогоф: Еврото - не е добра валута за България!

Икономистът нарече валутата най-голямата грешка в историята
Обновена: 19 окт 2019 16:06 | 19 окт 2019 14:45, Петя Славова
112
Кенет Рогоф: Еврото - не е добра валута за България!
Снимка: Reuters

България не трябва да се присъединява към еврозоната, подчерта пред БНР проф. Кенет Рогоф - преподавател в Харвардския университет и бивш главен икономист на Международния валутен фонд.

Според Рогоф създаването на еврото е "най-голямата грешка в академичната история.

"Еврото беше създадено, защото много хора вярваха, че по този начин ще контролират инфлацията в Европа. Те сгрешиха! Възможността централната банка на всяка държава да води независима политика е много добра и работи навсякъде по света. Не бих препоръчал да въвеждате тази валута!", заяви той.

По думите му българската икономика се подобрява през последните години, но все още има какво да се направи, за да може страната да достигне средното жизнено равнище в еврозоната.

"Надявам се, че добрият развой ще продължи и в следващите години“, добави проф. Рогоф.

Той предупреди, че МВФ няма достатъчно ресурс, за да посрещне нова финансова криза Като главен икономист на фонда в периода 2001-2003 г. Рогоф редовно участва в срещите във Вашингтон, на които ръководителите на Световната банка и на Международния валутен фонд дискутират състоянието на глобалната икономика.

По думите на новия управляващ директор на МВФ Кристалина Георгиева световната икономика се намира в "синхронно забавяне". Сред топ приоритетите на българката са борбата с неравенството, крайната бедност и климатичните промени.

Най-вероятно обаче Георгиева ще се изправи пред скептицизма на акционерите във фонда, а именно това не трябва да се случва, за да се осигури свеж ресурс за институцията, категоричен бе световноизвестният икономист, според когото най-важната задача на Георгиева е да върне доверието към фонда.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
4
 
10
 
! Отговори
Българин от Германия преди 4 години
Трансферния Съюз е вече действителност. ЕЦБ печата дневно 2 милиарда Евро, 30% от тях отиват в Италия, която е задлъжняла с 1200 милиарда Евро, 130% от БВП. Еврото беше полититически експеримент и не е икономически обосновано. Че скоро ще има сгромолясване е повече от ясно. Всеки да се спасява както може. Изкуствена инфлация не можа да се създаде в очаквания размер. Ниските лихвени заеми подържат изкуственото дишане на 15% от Западно-Европейските фирми, те не могат никога да ги върнат.
63
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зелените гущери нямат почти никаква стойност и това не е от вчера,защото янките печатат яко без покритие от златен резервНай големия външен дълг се пада на САЩКитай почти ги е изкупил и сега е въпрос на време да се спука балона и САЩ да изживеят нова криза ,ако устискат с толкова много нелегални латиноси и кюнци.
62
2
 
4
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
До Анонимен 73много як вицтрябва да го разказваш по често
61
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКакво разбираш под икономика - да миеш улици в Германия и да пращаш пари в Германия, или да се молиш на немски производител да открие завод в България за да му работят българите евтино?
60
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАко България напусне ЕС и се ориентира към Русия националната ни сигурност автоматически е гарантирана без да плащаме милиарди за стари ненужни самолети и само за една година в България ще има наченки на икономика ако се отворят пазарита на изток в Евразийския съюз.
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав е, най добре да минеме на рубли.
58
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тва го знаем всички, че еврозонта не е добра идея, особено при тая свръх задлъжнялост. Само *** герберски *** може да твърдят обратното, надявайки се да запазят топло местенце отредено им от партията.
57
1
 
4
 
! Отговори
Петко преди 4 години
До Анонимен67 Защото глупаците не разбират като тебе
56
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еврото и доларът продават сигурност, която струва скъпо. И юанът започва да продава сигурност, особено в Азия.Но най -голяма сигурност продава златото. Да владееш световната финансова ситема (или част от нея като еврото) носи големи печалби (купуваш стоки и ресурси срещу хартийки). Обаче е дошло време, когато на Запада ще му се наложи да затяга коланите и да се спасява чрез инфлационна спирала ( печатане на купюри). Въпросът е дали ще могат да го направят заедно или всеки ще се спасява отделно (което значи край на еврото и въстановяване на франка, марката и италианската лира)
55
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И защото еврото било най-голямата академична грешка в историята, стойността му е по-висока от тази на долара. Този от Харвард яко се е комплексирал.
54
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еврозоната е най-доброто място за живеене.
53
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато американец те съветва да не правиш нещо, значи трябва да направиш точно обратното.
52
3
 
3
 
! Отговори
Грую преди 4 години
До Рон БургундиБез да исках, цъкнах "-", да се брои за "+". Долара защо е толкова оборотен по света? Защото зад него има(ше/ло) силна икономика. Зад Еврото също.
51
5
 
14
 
! Отговори
Този е идиотт! преди 4 години
Еврото е добра идея! Една от малкото добри идеи на ЕС.
50
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еврото постоянно се обезценява.В момента е почти равно с долара.Което означава, че и българският лев, който е вързан за еврото също се обезценява.Неслучайно доларът вече е 1.87 лв.Почти колкото е и еврото.Без 8 стотинки.Така,че г-н Рогов е много прав.
49
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали еврото не е скрита форма на марката? И дали в условия на все по-скъпи енергийни ресурси, може да се поддържа всеобщо благоденствие. Франция, Италита, Испания, Гърция натрупаха големи дългове - те или трябва да се отпишат, но това ще е за сметка на Германия и Холандия, или ще дойде края на еврото
48
6
 
19
 
! Отговори
Рон Бургунди преди 4 години
Краварина какво друго да каже. Той е против конкурентна валута.Пишман експерти.Дните на долара като световна валута са преброени и те го знаят.Още повече че тоя тип е бил в управата на МВФ- хахахах.МВФ е една паразитна , заробваща страните организация на финансови ***
47
10
 
7
 
! Отговори
Еврото... преди 4 години
...не е добра валута за никой. За България е по-добре да работи с ам. долари, англ. лири, шв. франкове - всичко друго, но не и евро.
46
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Експерта явно е пропуснал факта че лева е вързнан към еврото.Очевидно не го знае иначе нямаше да бълва глупости които показват това му незнание демонстративно.Иначе е така ако еврото отслабне отслабва автоматично и лева, ако еврото се подсили се подсилва и лева.Дали работиш с левове или евро няма никаква разлика защото са обвързани.
45
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добра е от българските крадци, чрез инфлация и печатане на пари. Вързахме се за марката, еврото, за да вържем ръцете на българските крадци. Не вярваме на собствените мошеници.