Кенет Рогоф: Еврото - не е добра валута за България!

Икономистът нарече валутата най-голямата грешка в историята
Обновена: 19 окт 2019 16:06 | 19 окт 2019 14:45, Петя Славова
112
Кенет Рогоф: Еврото - не е добра валута за България!
Снимка: Reuters

България не трябва да се присъединява към еврозоната, подчерта пред БНР проф. Кенет Рогоф - преподавател в Харвардския университет и бивш главен икономист на Международния валутен фонд.

Според Рогоф създаването на еврото е "най-голямата грешка в академичната история.

"Еврото беше създадено, защото много хора вярваха, че по този начин ще контролират инфлацията в Европа. Те сгрешиха! Възможността централната банка на всяка държава да води независима политика е много добра и работи навсякъде по света. Не бих препоръчал да въвеждате тази валута!", заяви той.

По думите му българската икономика се подобрява през последните години, но все още има какво да се направи, за да може страната да достигне средното жизнено равнище в еврозоната.

"Надявам се, че добрият развой ще продължи и в следващите години“, добави проф. Рогоф.

Той предупреди, че МВФ няма достатъчно ресурс, за да посрещне нова финансова криза Като главен икономист на фонда в периода 2001-2003 г. Рогоф редовно участва в срещите във Вашингтон, на които ръководителите на Световната банка и на Международния валутен фонд дискутират състоянието на глобалната икономика.

По думите на новия управляващ директор на МВФ Кристалина Георгиева световната икономика се намира в "синхронно забавяне". Сред топ приоритетите на българката са борбата с неравенството, крайната бедност и климатичните промени.

Най-вероятно обаче Георгиева ще се изправи пред скептицизма на акционерите във фонда, а именно това не трябва да се случва, за да се осигури свеж ресурс за институцията, категоричен бе световноизвестният икономист, според когото най-важната задача на Георгиева е да върне доверието към фонда.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обяснява обстойно човека защо САЩ хвърля екологията в трета глуха, и предпочита да не си прави застраховка за бъдещетите поколения и използва долара за политически манипулации.
43
2
 
7
 
! Отговори
Икономист преди 4 години
Левът е добра валута за Турция.Пробитата лира не става!
42
9
 
4
 
! Отговори
Сатана преди 4 години
Докато има кешево разплащане, винаги ще има инфлация.
41
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъкмо да дофалираме и да ни закриват като държава
40
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До фактАко имаш Евро в джоба - никъде по Света няма да останеш гладен.А лЪвовете дори и в корекома при бай тошо не ги взимаха.А и още помним Жан.
39
5
 
5
 
! Отговори
факт преди 4 години
рогофф=евреин=лъжец. Най-добрата валута за България са лъвовете, наречени левове. Следват евро, долар, руска рубла, турска лира, еврейски шекел, швейцарски франк и японска йена.
38
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 45Ами спестявай в друго бе . Що спестяваш в евро?Спестявай в рубли.
37
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИванЕ в ЕС не финансираха ли дълговете на Гърция централно?
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Иван - прав си за САЩ но това не им решава проблема с неконкурентното производство - няма държава която може да си изпринтира благоденствие и просперитет - работа трябва... Относно ЕС дефакто еврото е добро за всички в съюза - проблема на ЕС е че се опитва да свръх регулира икономиката и не прилага наказателните механизми спрямо държавите членки при дефицит, задлъжнялот и т.н. това води до липса на стимул за реформи...
35
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако България напусне ЕС и стане съюзник на Русия, до 1 година ще паднем под Венецуела по заплати и още 2 милиона българи ще се изнесат на запад.Това е добре дошло за Русия де - прилапва територийка за да си прекарва газопроводите без населението.Русофилите ще са първите изнесли се, естествено заедно с комисионните получени от Путин.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И да добавя - проблема не е във валутата а в структурните реформи - валутните кусове са временно решение и замаскират проблема но никога не го решават...
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що не каже нещо за трилионния дефицит на САЩ ами дава на нас акъл? Защото му е платено! - после гледай чудо на чудесата Голдман Сакс или Сорос прави една валутна спекулация (защото ликвидността на нашата валута ще е малка) и хоп ето ти няколко милиярда печалба. Истината че БГ е хубаво да влезе в Евро зоната - по този начин ще получи валута със статус на световна резервна валута, ниски лихви по облигациите и нула валутен риск спрямо основните търговски партньори. На САЩ обаче това не им харесва..
32
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еврото - не е добра валута за България но е добра за банкери търговци и измамници. С влизането на еврото за пореден път ще ограбят спестяванията на хората.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИванА в САЩ дали Кентъки ще иска да спасява фалирала калифорния? примерно.
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срещнал ли се е с нашия виден икономист и реприсиран заради сексуалните му желания към студентки, по-известен като завряния зет, че да изказва такива мнения!
29
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пол Робъртс: "Единствената надежда за България е да напусне ЕС, да затвори американското посолство и стане съюзник на Русия"Пол Крейг Робъртс баща на Рейгъномиката, републиканец, бивш заместник финансов министър при Рейгън, старши научен сътрудник в института Хувър към Станфордския университет, редактор на Уолстрийт джърнъл. Кавалер на Ордена на Почетния легион.--------И понастоящем освидетелстван 80-годишен дядо с безумен поглед - има снимки в нета.
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
означава по-строго събиране на данъци, с оглед да не изпортим "общата валута"------А на тебе ти се иска по-лабаво събиране на данъци?
27
6
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Нямам много доверие на хора, чиито фамилии окончават на "-оф"
26
0
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ТОЙ ПОХВАЛИ ЩАТСКИЯ ДОЛАР КАТО ОТЛИЧНА ВАЛУТА :DАМАН ОТ ИНТЕРЕСЧИЙ!
25
5
 
6
 
! Отговори
Панталей Партизанина преди 4 години
Всеизвестно е че капиталистическите професори правят оценки защото някой им е платил за да правят оценки! За разлика от тях икономистите на БСП са честни, компетентни но преди всичко мъдри! След дълбок анализ подкрепен с брейнсторминг и дедуктивни хипотези, те достигнаха то заключението че България трябва да въведе руската рубла като национална валута! Така инфлацията ще заклони към 1% а пенсии и заплати ще излетят нагоре с 45-50%. Фактите и компетентността са налице. Но Герб не искат.