Кенет Рогоф: Еврото - не е добра валута за България!

Икономистът нарече валутата най-голямата грешка в историята
Обновена: 19 окт 2019 16:06 | 19 окт 2019 14:45, Петя Славова
112
Кенет Рогоф: Еврото - не е добра валута за България!
Снимка: Reuters

България не трябва да се присъединява към еврозоната, подчерта пред БНР проф. Кенет Рогоф - преподавател в Харвардския университет и бивш главен икономист на Международния валутен фонд.

Според Рогоф създаването на еврото е "най-голямата грешка в академичната история.

"Еврото беше създадено, защото много хора вярваха, че по този начин ще контролират инфлацията в Европа. Те сгрешиха! Възможността централната банка на всяка държава да води независима политика е много добра и работи навсякъде по света. Не бих препоръчал да въвеждате тази валута!", заяви той.

По думите му българската икономика се подобрява през последните години, но все още има какво да се направи, за да може страната да достигне средното жизнено равнище в еврозоната.

"Надявам се, че добрият развой ще продължи и в следващите години“, добави проф. Рогоф.

Той предупреди, че МВФ няма достатъчно ресурс, за да посрещне нова финансова криза Като главен икономист на фонда в периода 2001-2003 г. Рогоф редовно участва в срещите във Вашингтон, на които ръководителите на Световната банка и на Международния валутен фонд дискутират състоянието на глобалната икономика.

По думите на новия управляващ директор на МВФ Кристалина Георгиева световната икономика се намира в "синхронно забавяне". Сред топ приоритетите на българката са борбата с неравенството, крайната бедност и климатичните промени.

Най-вероятно обаче Георгиева ще се изправи пред скептицизма на акционерите във фонда, а именно това не трябва да се случва, за да се осигури свеж ресурс за институцията, категоричен бе световноизвестният икономист, според когото най-важната задача на Георгиева е да върне доверието към фонда.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аз пък повече вярвам на ЕЦБ от колкото на БНБ
23
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 20Какво разбираш под икономика ?Да имаш "Кремиковци" който работеше на дотации от държавата ли ?
22
2
 
16
 
! Отговори
Финансист преди 4 години
Че то, ако еврата не са добра валута за България, значи и левчетата също не са. Аз, въпреки че не съм професор, бих го посъветвал да си гледа биткойните и останалите криптовалути. Може да дава съвети само тези, които го питат.
21
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този професор кой го е питал, за да препоръчва каквото и да било? Между другото, България е в Европейския съюз, а не в Съединените Американски Щати. Той би могъл да препоръча на американците да намалят дълговете си или пък, ако иска, да посъветва т. нар. ФЕД да увеличи лихвите. Може и да каже на президента Тръмп да намали митата. Негова си работа. Всеки може да каже каквото си иска. Важното е, кои ще го послушат и повярват на мнението му.
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рогоф да се прегледа в Пирогов или да отиде във Венецуела за да обясни философията си за националните валути на Мадуро на Путин !
19
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разликата с еврото ще бъде, че ЕЦБ директно ще определя лихвени проценти и монетарна политика, което се прави с оглед добруването икономиката на Германия, а такива като Гърция, Португалия или България само понасят страничните ефекти. Също означава по-строго събиране на данъци, с оглед да не изпортим "общата валута".
18
9
 
14
 
! Отговори
Социолог преди 4 години
ЕС е най-доброто място за сега , само ЕС!
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този защо не обясни, че същото важи и за долара ?...ама нали еврото му конкурент, та затова е кисело !
16
3
 
3
 
! Отговори
Бат Ахил преди 4 години
До фигаоИли ще отворят фабрики като разберат за ниските заплати....
15
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България няма икономика...
14
4
 
26
 
! Отговори
фигаро преди 4 години
има и добра страна , ще развием уникален туризъм , западноевропейците ще идват и ще цъкат с език как *** оцеляват с 200 евро на месец .
13
6
 
16
 
! Отговори
Ари Голдберг преди 4 години
Затегнете коланите, аварийно кацане, скоро!
12
14
 
5
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 4 години
Эфрото е толкова добро колкото и Съветската Рубла, а скоро ще се казва Афр0
11
11
 
17
 
! Отговори
Митко Палалузов преди 4 години
Първо ние сме фиксирани за Еврото още от 1999-Валутен борт.Второ някой от извън ЕС няма да ни дава акъли и да ни мисли доброто. ЕС е трън в очите на капиталистите защото не могат да мачкат работника и да го цедят до край както е в другите големи икономики....Такаче Рогоф да си гледа своя двор...
10
7
 
9
 
! Отговори
Пpеял гербав преди 4 години
За няколко евро и *** си ке продам Кенет Рогоф изчезни комунист такъв.
9
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американските икономисти са известни лъжци и манипулатори - не трябва да ги слушаме за нищо!
8
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние и сега нямаме национална валута. Имаме някакви хартийки с лица на български исторически фигури, чиято конвертируемост с еврото е гарантирана заради фиксирания курс.
7
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахха този да мълчи - искат много малки валути за да може техните банки лешояди да манипулират курса (pump and dump) и направо да оглозгат спестяванията на туземното население. Не мерси така май сме си добре.
6
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То нашата валута не става за нищо. Разбирам ако ставаше но те цените на стоките и услугите са предвидени да са в евро или долари а не в лева.
5
10
 
19
 
! Отговори
да.... преди 4 години
да.....понеже Светът иска да се откаже от долара и за това "учените" от сащ ни дават такива съвети - само и само да има повече държави зависими от долара