Грета се извини за "призивите си към насилие" над политици

Използвала неправилно превод от шведски на английски
15 дек 2019 08:02,
110
Грета се извини за "призивите си към насилие" над политици
Снимка: Reuters

Младата климатична активистка Грета Тунберг се извини, задето казала, че политиците трябва да бъдат "изправени до стената", след като я упрекнаха, че думите й призовават към насилие, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата

16-годишната шведска ученичка използва израза в реч пред млади активисти в италианския град Торино в петък. По-късно Тунберг заяви, че е превела буквално израза от шведски, а в Швеция изразът означава да поставиш някого натясно с трудни въпроси. Някои десни гласове в социалните медии обаче интерпретираха думите й като призив за насилие срещу политици, пише БТА.

Импровизацията при превода води до грешки

"Така става, когато импровизираш речи на друг език, но разбира се, аз се извинявам, ако някой е разбрал това погрешно", написа Тунберг в Туитър днес.

Пред младежите в Торино тя заяви, че световните лидери се опитват да избягат от отговорностите си в борбата с климатичните промени.

"Трябва да се погрижим да не успеят да го направят. Ще се погрижим да ги изправим до стената и да ги принудим да си свършат работата и да защитят нашето бъдеще", каза тя.
В туит вчера Тунберг обясни, че тя и младежкото движение, което е вдъхновила, са против всяка форма на насилие.

"Това се подразбира от само себе си, но аз все пак ще го кажа", написа тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Звучи ми като фашизъм.
15
23
 
13
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Ако не зачетем, призивите на Грета и други еко активисти, до 20-сет години, ако не и по малко Земята ще се е превърнала в cмъpдящо бyнищe. Ама повечето алкашами я са живи до тогава я не и за тях това не е от значение, защото директно отиват в Рая!
14
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Престъпника Ковачки продължавада горибоклука на Италия и да трови бг народ. Това сороско тамагочи Грета няма ли да каже нещо по въпроса? БГ сметището на ЕС.
13
3
 
16
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 29 (Зелен)Оня ден гледах, България попадна в новините на Евронюз. Пореден повод да се "срамим да се наречем Болгарин", ако Паисий беше жив сега щеше да ме разбере!България казаха, е държавата в ЕС с най-замърсен въздух.И си помислих, и най-бедната съответно. Замърсяваме не защото нямаме съзнание, а защото живеем в мизерия. ТЕЦ-овете горят най-евтините въглища заради икономии, едни българи, в покрайнините на София, горяха мебели в печката защото обясниха, че нямат пари за друго.
12
1
 
20
 
! Отговори
човек преди 4 години
То и ислямските джихадисти имат същия проблем с неправилния превод.Нали напоследък се говори, че думата "джихад" не означава "свещена война" срещу неверниците, тоест кръв, насилие, убийства и терор, а означавало някакъв мирен път към опознаване на исляма, на Аллах, усъвършенстване, и со кротце и со благо постепенно убеждаване на целия свят в истината е Аллах е акбар и Мохамед е неговия пророк!
11
1
 
31
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 4 години
Д-р Джордан Питърсън го е казал: "Преди да тръгнете да оправяте света си оправете стаята."
10
28
 
8
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Права е!Много политици трябва да бъдат "изправени до стената" и да отговарят за безразсъдните си действия. Сатрапа Путин, вечно плашещият със санкции Тръмп, "човека ракета" Чен Ун, изтребителя на собственият си народ Асаад, разрушителят на UK Джонсън и половината лидери в Южна Америка начело с бразилския президент - мафиоз и недоразумението Мадуро. ТОЧКА
9
4
 
35
 
! Отговори
Стар преди 4 години
Не е нужно човек да е хейтър за да види и разбере че това дете не е добре.Всяка крайност в оценките на нещата е непродуктивна и в много случаи опасна. Живял съм доста дълго и такива проповедници за краят на света/колко пъти вече/ или други катаклизми непресъснато се появяват тук-там. през няколко години...Факт е че се замърсява природата но с такива истерични действия ли ще я опазим? Има и една тъмна страна в природозащитните организации-финансовата!!!.И тя май им е основната !!Кой субсидира Гре
8
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
психоболно.не ходи на училище.бавноразвиващо се ..акъл ще дава.та то е неграмотно.
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И през 18 век е имало топли периоди. Дори пишеше, че рекорда на Т в Петербург, Русия бил тогава. И не само в тази държава. Нормални са тези цикли за Земята и Вселената. Всичко се променя, има и цикличност.
6
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От сега умее да увърта нещата.
5
8
 
44
 
! Отговори
Българин преди 4 години
На всички е ясно, че момичето не е добре с главата!
4
11
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аре стига ни занимавахте с това болно създание, бре!
3
6
 
51
 
! Отговори
ПовЕрвахме ти преди 4 години
Дай му власт на това нещо (по-добре не, разбира се) и ще видиш на секундата колко се придържа към ненасилието. Има предостатъчно примери в историята какви реки от кръв потичат, когато някой много "идеен" се докопа до възможност да коли и беси. Особено ако е и превъртял, и слабоумен.
2
9
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ви ли омръзна да ни го натрапвате това злобно човече !
1
11
 
46
 
! Отговори
Йоан 3:16 преди 4 години
Писна ми от тая. Това ли ще е новия идол? Като не вярваме в Бог, започваме да си създаваме всякакви за идоли.