Ще паднат ли цените на имотите след пандемията?

Никой не може да даде такава прогноза, обяви Страхил Иванов
23 мар 2020 14:03, Красимир Ангелов
135
Ще паднат ли цените на имотите след пандемията?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако на имотния пазар не се реализират сделки два или три месеца, това не е страшно. Хората разбират необходимостта от отлагане. Подобен случай на замразяване на икономиката и пандемия досега не е имало, заяви Страхил Иванов, управител на "Явлена", в предаването "ИмоТиТе" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Пред послоедните 2 седмици пазарът е много интересен. Има градове в страната, в които активността се увеличи - черноморските например. В големите градове интересът намалява", посочи Иванов и продължи:

"Хората трябва да има къде да живеят. Пазарът на недвижими имоти е вечен, той няма да се промени тотално - да, забавя се, но той не спира".

Още по темата
Според Иванов евентуална криза ще засегне недвижимите агенции и брокерите, на които клиентите нямат доверие - тези, които са подавали лъжливи оферти, които са спекулирали.

По думите на експерта неясната обстановка не дава възможности за прогнозиране какво ще се случи на пазара.

"Всичко е въпрос на срок. Прогноза за това ще паднат ли цените никой не може да даде", коментира той.

Иванов очаква през следващите седмици да има замразяване на обекти ново строителство. Той обясни обаче, че това няма да се отрази на пазара, тъй като броят на новозапочнатите сгради е голям.

"Наемният пазар е този, който ще отвори ниша и ще се развие от гледна точка на предоговаряне на условия", заяви експертът.

 Целият разговор със Страхил Иванов вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И още нещо - след масовото безпаричие следва пазар на имоти, диктуван от банки и ЧСИ-та. Те ще казват цените. След края на годината още. Да свикваме да виждаме все повече сгради с надписи "продава се", и по-лошо - изоставени строежи, необезопасени, с офшорни строители. Колко струва имот по-време на бедствие (земетресение, война, наводнение и т.н.)? Е, сега ще разберем и що за инвестиция е това.
91
3
 
45
 
! Отговори
Анинимен преди 4 години
Летен туризъм - йок. Следват стотин хиляди безработни (безпарични) и празни квартири по големите градове и курортите. Плюс много хиляди апартаменти с по 1-2 пенсионера, които ще се освободят, без диагноза "корона", да се не плаши материала. Не знам дали ще имам работа, кога, докога, къде и за колко. Не знам дали ще боледувам, кога, докога и за колко. И след всичко това => тичам към банката за 30-годишен ипотечен кредит и после в тази агенция за някой гипсокартон наред поляна, докато има... Дали?
90
20
 
8
 
! Отговори
123 преди 4 години
Абе чакай и аз да питам при толкова разбирач- ако човек има излишни пари, какво да купи/къде да ги вложи ако не в имот!? Акции някакви да препоръчате, някой фонд пенсионен или в банка да си ги държи може би?! Та докато няма адекватни алтернативи на този въпрос, цените няма да се сринат, могат да търпят корекции само
89
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даже ще изчакам да почнат да падат под 100 евра за метър... Те се оляха с тия цени сравнени с доходите на болшинството хора , но дойде Видов ден и за тях вече.
88
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"ФюрераКолегата ми купи апартамент в Оборище за около 150 000 евра, на 90 % с ипотечен кредит, декември 2019. Счупи се да се хвали колко ниска лихва са му..."Колега, за 150 хиляди евро можеш да си купиш малък остров в Гърция!
87
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идва времето на акулите, 2010г така напазарих яко от закъсали. Изчистих всичко почти на дабъл. Оставих си един в Лозенец където наемателя ми е дипломат и плаща 2.5к и няма скоро да си ходи. Сега чакам пак да излезнат на тия закъсалите и да лапна някои друг хубав имот. Малко земеделска земя и малко акциики и всичко е топ. Чакам и една къща в гърция, бая време я пазариме ама оня ден ми звъни собственика вика май идва твоито време ще си бягал към Атина, та да видим.
86
8
 
28
 
! Отговори
До Брокер 68 преди 4 години
Дори и след 3та световна няма да да си купя апартамент в София или някъде другаде в България! Сигурно знаеш за тези пари какво можеш да си купиш в някое малко градче в Германия....А за качеството на строежите в България.....по добре да не коментираме....
85
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудех се дали да взема потребителски кредит или ипотечен.Взех потребителски въпреки по-високата лихва.Сега и да си изгубя работата,не могат да ми вземат жилището.Ще ми виси кредита 10 години и после ще го погаси давността.10 години все ще изкарам някъде на минимална заплата/естествено официално само/.
84
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно вчера говорих с един познат , бачкаше еладжия в Германия и се върна защото ги освободиха от работа Предложили му апартамента към 50 кв (не е мерен) за 28 хил евра , разтягайте брокерски лукуми , южен квартал , до метрото , изглед към на майната си ...... говорете и ще отвратите още повече хората
83
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако някои има ипотека на 150 000 евро и цената падне ''само'' с 50 000 , а вноската върви , това жилище може и да се изплати след 200 години ...мислете малко , банката не опрощава кредити , не е благотворителна организация Сега брокерите да отидат при такива клиенти и да им обяснят защо са им казвали , че цените ще скачат и търсенето е голямо Да има търсене .....на тоалетна хартия
82
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ти кажа приятелю , който имаш студентка . Съчувствам ти , аз имах студент и сега му е последна година и аз като теб се чудих . Реших да плащам наем и решението беше страхотно , защото не набутах много пари в апартамент , а наема си мина и замина . Дали е беше лесно ....ами не , обаче се избутва -кураж ! Сега ще набуташ едни пари и ще си мислиш , че като завърши ще взема наем от жилището (един познат така ги смяташе нещата) , обаче остава да живее там и ни неам ни жилище а си дал парите...
81
4
 
22
 
! Отговори
Срив пълен преди 4 години
Не много 60-70% най много
80
6
 
12
 
! Отговори
да преди 4 години
Ще паднат....в Италия, хахаха. Там много имоти 'осиротяха' след като се споминаха бабичките и дедковците, които ги обитаваха
79
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и понеже баламурниците от провинцията свършиха лукавите брокери се насочиха към гастарбайтерите...ама те западните държави не са прости-доста са ги ошушкали във ивд на данъци.така че на тях не разчитайте те си идват голи и боси така както ги изпратихме преди години!
78
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гастарбайтерите нямат готови пари за жилище , ако имаха нямаше да са на гурбет .Няма да посегнат към ипотека зашото не знаят дали ще се върнат в съответната държава да изкарват кинти ....Така , че не са ви таргет . Останаха едни ИТ , но и там нещата са зациклили и тези хора едва ли са толкова глупави да набутват пари при падащ пазр Така , че София център може и 600 евро да видим , но по вероятно е да е по надалу цената Бъдете здрави
77
1
 
48
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Някога някой брокер да е признавал, че цените ще паднат?!Минимум 40% надолу до една година. А какъв Х ги чака и търговски и офис площи, свят ще им се завие.
76
4
 
22
 
! Отговори
циник преди 4 години
За цените е ясно, мен повече ми е интересно ще падат ли брокери и инвеститори от високо ?
75
4
 
38
 
! Отговори
Росен преди 4 години
За щерката гледаме от 2 месеца апартамент, студентка да я устроим. Двустайни гледахме 20 поне. За цената която искаха брокерите си бега пълни коптори. Замразяване търсенето. Ще чакаме и година ако трябва. Парите ги имаме кеш, под дюшека. Братовчеда бачка в БНБ и вика, че цените ще паднат с 20% до края на годината.
74
4
 
22
 
! Отговори
Гладен брокер преди 4 години
Абе *** кой ще си инвестира валутата в това шопско гето в тези несигурни времена я виж през призореца шоплука е като след бочбандировка . КПП навсякъде студ смрад ... най -голямата вирусна зараза е там най много заболели и смърт там ще има. Като се махнат и *** дето правеха нешо ще останете без наематели и работници. Сф не е Лондон *** и скоро ще го ядете дебелият .
73
1
 
41
 
! Отговори
Гладен Брокер преди 4 години
Гладен брокер гастарбайтер сънува. Само за сведение по 1300 от тях на ден се регистрират като безработни. Като свършат обезщетенията няма да имат пари и за тоалетна хартия