Ще паднат ли цените на имотите след пандемията?

Никой не може да даде такава прогноза, обяви Страхил Иванов
23 мар 2020 14:03, Красимир Ангелов
135
Ще паднат ли цените на имотите след пандемията?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако на имотния пазар не се реализират сделки два или три месеца, това не е страшно. Хората разбират необходимостта от отлагане. Подобен случай на замразяване на икономиката и пандемия досега не е имало, заяви Страхил Иванов, управител на "Явлена", в предаването "ИмоТиТе" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Пред послоедните 2 седмици пазарът е много интересен. Има градове в страната, в които активността се увеличи - черноморските например. В големите градове интересът намалява", посочи Иванов и продължи:

"Хората трябва да има къде да живеят. Пазарът на недвижими имоти е вечен, той няма да се промени тотално - да, забавя се, но той не спира".

Още по темата
Според Иванов евентуална криза ще засегне недвижимите агенции и брокерите, на които клиентите нямат доверие - тези, които са подавали лъжливи оферти, които са спекулирали.

По думите на експерта неясната обстановка не дава възможности за прогнозиране какво ще се случи на пазара.

"Всичко е въпрос на срок. Прогноза за това ще паднат ли цените никой не може да даде", коментира той.

Иванов очаква през следващите седмици да има замразяване на обекти ново строителство. Той обясни обаче, че това няма да се отрази на пазара, тъй като броят на новозапочнатите сгради е голям.

"Наемният пазар е този, който ще отвори ниша и ще се развие от гледна точка на предоговаряне на условия", заяви експертът.

 Целият разговор със Страхил Иванов вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
48
 
! Отговори
2008ма преди 4 години
С брокери не споря от 2008ма . Цените отиват от 50% надолу до свободно падане , и не само на апартаменти , но и на офиси и магазини , единствено земята може да се стабилизира , но след лек спад .Масово хората ще мислят само за храна , лекарства , данъци и сметки , както и за различни такси свързани с образование . Другите екстри като маркови дрешки , обувки , часовници и др. най-рано след година , но по-сигурно след 2 години.
71
2
 
10
 
! Отговори
Батко Асен преди 4 години
Минко,ако някой ти отговори,свиркай,че и аз имам едни декари..не ми се копаят картофи,па искам едни 50 кв в столицата в елитен квартал..
70
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аз не знам кое не е ясно.провинцията беше основния донор на софия с млади и нахъсани са офисна кариера селяни.е българската провинция не е безгранична,че постоянно да налива население към софето и кранчето спря по...географски и демографски причини.и това не е заради коронавируса,а процес,който набира скорост от десетилетия...1 милион население по-малко за 15-20 години,в същото време 1 милион нови гипсокартонки в големите градове.не е трудно да изчислим разликата.балонът се спука!
69
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще си купя някое апартаментче, като падне цената под 300 лв за метър...
68
19
 
3
 
! Отговори
Брокер преди 4 години
Нас реално не ни брига кви са цените. Нас ни еня да има предлагане и мераклии да купуват. Ако ще и на 600евра квадрата комисионната пак ша си я изкараме по 3% от двете страни. По малкото абсолютна печалба ша компенсиране с повече зделки, щот кат пада цената много гастарбайтери ще си инвестират заработката в апартамент в София. Така че за брокерите ниската цена е по добра
67
1
 
37
 
! Отговори
Фюрера преди 4 години
Колегата ми купи апартамент в Оборище за около 150 000 евра, на 90 % с ипотечен кредит, декември 2019. Счупи се да се хвали колко ниска лихва са му дали и как е направил удара на живота си. Не знам как вървят цените, но още тогава ми беше съмнително 80 квадрата да струват толкова пари. Сега колегата е по- нисък от тревата и очите му са хикс. А и шефа заговори за рязане н а бонуси. Ох не знам...не знам
66
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цените не просто ще паднат, а ще се сринат! Брокерите от началото на годината са без работа, а сега покрай пандемията и хиляди други от различни сектори остават без работа. Ако я нямаше пандемията корекцията щеше да е някъде около 30% заради надутите цени, сега ще е над 60% и отрезввяването ще е много болезнено за много хора.
65
0
 
22
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Я да го питам тоя брокер като паднат наемите какво ще стане с инвеститорите дето купуват за да дават под наем. При сегашните цени и ниски наеми няма да им е изгодно => ще спрат да купуват. Като спрат да купуват какво се случва? А няколкото хиляди апартамент от краткосрочни наеми които ще се влеят на пазара?
64
1
 
16
 
! Отговори
картоф компиров преди 4 години
елате в самоков да видите в този беден градец под рила как ври от богати роми,които по цял ден безцелно обикалят града с ултрамодерни джипове...ето какво правят те:масово техните палати от години са в ръцете на чси,но никой не смее да ги пипне.живеят си в тях и трупат нови дългове към банките и към вик и чез...
63
1
 
28
 
! Отговори
Инвестирот преди 4 години
До Митко 21 смМитак, 6м е малко за имоти пазара е инертен и истинският спад ще дойде след година. Краткосрочно сделките ще намалеят, офертните цени ще си седят същите но продаващите ще започнат да правят все по-големи отстъпки. След това просто ще свалят и офертните цени.
62
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пичове няма какво да спорим. То скоро ще се види дали ще има спад на цените или не. Личното ми мнение, е че ще има свободно падане на цените, ама това си е мое мнение. Що да споря с някой брокер, който се надява на обратното - и тях ги разбирам-трябва да ядат, деца да гледат. Що ми е да споря с някой, който се е набълбукал с доживотна ипотека и сега, нали трябва някъде да живее. Времето ще покаже, но според мен потънаването ще е зверско, а положението ще е много по тежко от кризата от 2008г.
61
1
 
31
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Господина от явлена, който има интерес да взима комисионна от двете страни на сделката какво точно очаквате да ви каже. Иначе фактите са - брутален спад на БВП, почти никакви сделки следващите месеци, лятото принципно е слаб пазар. Увеличение на безработицата. В същото време на пазара ще излязат много завършени обекти. Инвеститорите са в патова ситуация защото имат на зелено продадени 30-40% и няма как да не завършат останалите. Спад ще има, над 10-20% със сигурност но точно колко никой не знае
60
2
 
34
 
! Отговори
Митко 21 см преди 4 години
На някой сега им се причува" бълбук- бълбука" в ушите. Но така е. Умните хора купуват в дъно, като 2014 г. - цена а на квадрат 800 евра за Гео Милев. Овцете купиха 2019 г. на 1300 евра в същия квартал. Сега някой ще си изгуби здравия сън. Честито на набутали те се. Другите- изчакайте 6 месеца с покупката и ще ме търсите да ме черпите...
59
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
проблемът на софия е,че се напълни с всякакви знаещи,незнаещи,можещи,неможещи тарикати,които си мислят,че за максимално кратко време и за почти никаква работа ще натрупат богатство.да само че баламите свършиха и останаха мама и тате в провинцията да пращат по еконт от време на време буркан лютеница,сланина и сладко от череши,докато синчето софиянец виси в казиното на ъгъла!цялата система на богати нищоправещи се сгромоляса.
58
0
 
15
 
! Отговори
Минко преди 4 години
Сега съм объркан и не мога да разбера. Тъкмо разделихме на дядо нивите, имам 58 декара за продажба а в Тутраканско. Сега да ги продавам ли да копувам апартамент в София. Дъл ша паднат цените? Дан се набутам ако купя сега. Май ша чакам
57
3
 
22
 
! Отговори
Предприемач преди 4 години
До 50Евала бате, и аз това чакам. Нагласил съм кеша и чакам с нетърпение ЧСИ Тата да подкарат стадото
56
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Преди година ви казаха хората, очаква се глобална финансова криза! Знаеха, че ще има интервенция и ето на!"Пич, кризите на капитализма са циклични, горе долу на всеки десет години, както си го пишат в учебниците по икономика.1998 имаше ли криза? Имаше.2008 имаше ли криза? Имаше.2020 ще има ли криза? Ще има.Като се възстановим - очаквай следващата около 2030-та.
55
2
 
37
 
! Отговори
Запознат преди 4 години
Реален случай- близък се отказа и изгуби заплатено капаро на предварителен договор за жилище в Младост. И не е само той а много други последните дни. От началото на 2020 се продават жилища на 1300- 400 евра за реален квадрат в Младост. Януари 2021 ще е наполовина цената. Кешът ще е цар...
54
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди година ви казаха хората, очаква се глобална финансова криза! Знаеха, че ще има интервенция и ето на!
53
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам информация от Англия, че масово чуждестранните работници са напуснали страната и сега няма кой да им работи! Има глад за работници, а няма кой!