Чуков: Мохамед Абдулкадер е искал да се направи на Рамбо

Той е български гражданин и носи отговорност, трябва да бъде наказан
Обновена: 3 юли 2020 09:42 | 3 юли 2020 09:42,
48
Чуков: Мохамед Абдулкадер е искал да се направи на Рамбо
Снимка: БГНЕС

Мохамед Абдулкадер е искал да се направи на Рамбо, но той носи отговорност като български гражданин. Не вярвам той да е действал в България, за да извърши престъпление, заяви арабистът от Института за ислямски изследвания проф. Владимир Чуков, съобщава bTV.

Още по темата

Чуков коментира задържането на 21-годишният Мохамед от Бургас, който беше обвинен за участие в терористично престъпление зад граница. 

По думите на проф. Чуков важна е снимката на момчето, на която той е застанал пред бронетранспортьор с насочен нагоре пръст – класически джихадистки знак, а зад него се вижда червено знаме.

„Червеното знаме е на „Султан Мурад“ – джихадисти, подкрепени от Турция. То е ключ към това с какво се е занимавал баща му, който очевидно е сирийски туркмен“, обясни експертът.

По думите му прави впечатление, че бащата не е познат в България.

„Това е дълга история от 2016 г. в Сирия. Тогава Турция направи операция „Ефратски щит“, при която „Ислямска държава“ беше изхвърлена от районите на сирийско-турската граница“, обясни той и уточни: „Враговете на „Султан Мурад“ са най-вече кюрдите“.

Според него има още една снимка, на която Мохамед е с две момчета. На нея личало, че те не са салафити и нямат бради. Чуков изтъкна обаче, че ако баща му има снимки между 2014 г. и 2016., най-вероятно на тях ще е с дълга брада.

„Тук е моментът, за които говори главният прокурор - че има най-малко две джихадистки групировки, в които той е бил. Предполагам, че става въпрос за „Ислямска държава“. През 2016 г. тези хора бързо се преоблякоха и станаха Сирийска свободна армия (Султан Мурад)“, подчерта арабистът.

По думите му понятието „вербуван от баща си“ е трудно да се каже в подобно семейство, в което бащата е „смазващ“ авторитет.

„Бащата в исляма е попечител до пълнолетието. Вие дали си мислите, че той е осъзнавал какво прави? Тук е големият въпрос към майката. Когато е ходел в Сирия – той е бил непълнолетен. Майка му знае ли с какво точно се занимава нейният съпруг?“, запита Чуков.

Според него следствието ще разбере колко време Мохамед не е бил в България. Той беше категоричен, че български гражданин няма право да влиза във военни действия, а ако го направи – се наказва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
kirasirrav преди 3 години
Да му отнемат гражданството и да го натирят в Сирия, там да си се оправят с него, такива ,,българи" не ни трябват!
29
1
 
1
 
! Отговори
От бореца преди 3 години
Каква поредна ромска драма, то и ам - гъл не е терорист, алах му е свидетел .!.
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съгласно българската логика е очевидно че е терорист. Само не мога да разбера защо оня дето взриви летище Сарафово нямаше снимки до БТР с вдигнат пръст???
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как тоя ислямски главорез да буди съчувствие.За разлика от героя на Слай.
26
0
 
5
 
! Отговори
man преди 3 години
Наказан за какво? За снимки с позиране?***
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Костов влезе в джамия през 1999. Тогава стана политически труп.
24
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия е вредна за България. С изборите които показаха руснаците си за Путин.
23
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обществото е слабо информирано за вредите нанесени от Русия за последните тридесет години. Във финансов, икономически , военен и културна дейност. От време на време нещо се подхвърля но със закъснение.
22
2
 
19
 
! Отговори
Сори, ама преди 3 години
Рамбо нито е жихадист, нито е терорист.......да не обижда така филмите на деда ти Слай.
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това, за което пишеш се случва там, където стъпят САЩ, не Русия. Нещо си се объркал.------САЩ са в България от 20 години и нищо такова не се е случило.Но ще се случи, ако руските инструменти вземат връх.
20
11
 
5
 
! Отговори
Сата Н преди 3 години
Съжалявам да ви го кажа - русофилите водят страната ни към гражданска война и не само. И имат подкрепа на високо държавно ниво. Конкретно арестът на това момче, е само в полза на Москва и във вреда на София.
19
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сата НАТОТова, за което пишеш се случва там, където стъпят САЩ, не Русия. Нещо си се объркал.
18
2
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Сега стана ли ясно, коя "сирийска армия", където служел бащата, са имали предвид демократичните ни медии?!ПП. В статията липсва въпросът, дали и майката не е джихадистка. Инак оня под мен с ес-а и нато-то да си пие хапчетата, че заради такива слaбoyмни психопати като него, подобни "борци за своцода и демокрация" бяха оцучавани в правец да режат гръцмули.
17
3
 
12
 
! Отговори
до Сата НАТО преди 3 години
"Вдигнатият пръст си е вдигнат пръст, а не доказателство за тероризъм.По-добре не се занимавайте с човека, оставете го да си върши работата."Струва ми се, че трябва да те направят негова булка в една и съща килия.
16
12
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Ще ви кажа една теза, върху която да се помъчите да помислите. Знам, че за русофилите мисленето е почти непосилен процес, но все таки попробуйте... Стъпването на Русия в България автоматично ще ни преврърне в бойно поле. Със съвсем реални жертви и разрушения, съизмерими с тези в Сирия, Ирак, Либия и навсякъде, където руската политика е успяла да се намести.
15
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Български граждани са свързани по конституция с ЕС и НАТО. И могат да бъдат във военни формирования. Но не и към руски частни служби. За руските частни служби е редно да се посочват имената и на свързаните им роднини. Както и да има открити съдебни процеси. Русия е вредна за България.
14
2
 
16
 
! Отговори
от Брюксел преди 3 години
Продължаваме да не разбираме защо не искате нелегални мигранти? Вижте това мило дете как вдига ръка изявявайки желание да стане български гражданин.
13
16
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
А другаря Чуков, известен комунистически коментатор, про-асадист, умишлено принизява подвига на този млад човек.
12
13
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
България трябва да финансира създаването на доброволческа бригада за борба с групите на Вагнер, а главния прокурор да отиде в затвора за държавна измяна.
11
5
 
15
 
! Отговори
Справедливост преди 3 години
Да се отнеме българско гражданство на българката, която го е родила, а самият терорист да бъде вкаран в затвора (или в концлагер).