Eвропейския съюз не е "столица на целия континент" за да наказва Беларус

Според проф. Захари Захариев изборите в страната не са манипулирани
13 авг 2020 22:50, Нели Христова
127

Каква трябва да е ролята на Европа по повод нарастващото напрежение след изборите в Беларус?

"Европа би трябвало да се занимава с ЕС и да престане да се вживява в ролята на непрескочим фактор в световните дела, и Брюксел да се вживява като столица на целия континент, използвайки санкции", коментира международният анализатор проф. Захари Захариев в студиото на Bulgaria ON AIR.

По негови думи това, което се случва в момента в Беларус, е колкото странно, толкова и логично.

"Въпреки всичко хората излизат на улицата и искат смяна на сегашния президент", каза още той.

Според него на участници в протестите са младите, интелигентните хора, които не се страхуват от действията на униформените.

"Страхът никога не е бил особен фактор. Народопсихологията на беларусите е завидно спокойна, уравновесена и добронамерена", заяви проф. Захариев.

Той посочи, че се наблюдава ефект на тапетите - старите тапети у дома започват да дразнят човек и той иска да ги смени при първа възможност. Също толкова важен е и генерационния ефект, при който новото поколeние търси своя подход.

"Нито една от тези политически сили няма своя алтернативна визия за бъдещето на страната, освен нормализиране на отношенията със Западна Европа", обясни проф. Захариев.

Според госта Беларус е изключително важна роля за Русия.

"Преди време между СССР и най-близката напреднала страна от НАТО беше на около 10 хил. км. В момента тази граница е стопена до 1000 км, ако падне и Беларус се открива цялата линия до Санкт Петербург и Москва. Русия няма да го позволи и ще бъде готова да отстъпва", заяви проф. Захариев, като добави, че Лукашенко трябва да помисли за своето оттегляне.

"На изборите не е имало манипулация, но трябва да познаваш беларусите. Едно е положението сред интелигенцията и друго сред масите - работниците, селяните, които са гарантирани, от това, което Лукашенко им дава", каза той.

Според проф. Захариев реакцията на милицията не е остра, това е в стила на съветското време.

Гостът е на мнение, че украински сценарий не е възможен, тъй като го няма този антируски национализъм, които беше свързан с противопоставянето на католици и православни в Украйна.

"Ако Лукашенко беше намерил пътя за своето мирно оттегляне и включване в управлението на страната на една нова генерация политици, това щеше да му гарантира трайно място в Пантеона на безсмъртието", добави още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НАТО- национална американска терорестична организация!!!
28
6
 
23
 
! Отговори
Гтт преди 3 години
Белорусите са като дечица, които си мислят, че мама и татко ги потискат и ограничават. И че веднъж да се отърват от техния дотеглив надзор, ще заживеят в рая. Понятие си нямат от какво ги предпазва авторитарният режим и бъркат желано с възможно.
27
20
 
10
 
! Отговори
Кретен преди 3 години
Ес ще си прави каквото си щеС икономика два пъти по голяма от сащ и китай заедно ще налага санкции на който си искаЕдинствения недостстък е че си няма армия и плаша на нато но това ще се промени скоро
26
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даже нямат google street view. Дори Русия има....
25
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този професор май е на заплата в Кремъл. Тъле КР...тен щом сравнява искането за политическа смяна със смяна на тапети. Освен, ако няма предвид как един и същ модел стар тапет бива лепен над 20 години дори когато домакините не го искат.
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подлогът в изречението ВИНАГИ се членува с ПЪЛЕН ЧЛЕН.Следователно:ЕропейскиЯТ съюз... .Прочетох заглавието и спрях.
23
6
 
2
 
! Отговори
Иван преди 3 години
До антизападопоклонникХахахахах, дори няма Street View в Беларус :D :D В Гана има Street View дори :D
22
6
 
3
 
! Отговори
Иван преди 3 години
До баджакИ аз така съм чувал, но немският му приятел е казал, че в Беларус е готино. Та знам ли, могат пък да лъжат тези гадове швейцарци и реално да е по-яко в Беларус :D
21
5
 
2
 
! Отговори
баджак преди 3 години
До До ИванАз пък си мислих, че Швейцария е най-уредената. Ама сигурно съм сбъркал.
20
1
 
8
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
До Иван,То освен сухи статистики, има и Google street view, има и доста снимки за Минск и Беларус като цяло в нета! Позаинтересувай се малко, пък тогава коментирай.
19
17
 
5
 
! Отговори
Иван преди 3 години
А мой пък приятел каза, че Беларус е по-голяма дупка дори от Русия? Сега идва истинският въпрос - на кого да вярваме - на твоя приятел или на моя приятел?
18
22
 
12
 
! Отговори
Да бе! преди 3 години
Захари Захариев, тоя руски шпионин ли ще ни казва какъв е Европейския съюз. Аре чупката бе ***, никой не ти вярва, а и наближава време, когато ще ти се наложи да се укриваш, ако преди това не си избягал в Делтата на Амазония...
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стандарта на живот няма значение.Въпроса в оцеляването на една нация е само в раждаемостта на същото по състав расово и етническо младо население.Другото са глупости.
16
7
 
16
 
! Отговори
До Иван преди 3 години
Ти сигурен ли си,че всичко в Гугъл е истина.Никога не давай определения на хора на който не познаваш.За стандарта е вярно,а още повече по-висока заплата,не означава по-висок стандарт.Освен да проверяваш всичко в Гугъл вземи и се просвети малко.Ще ти цитирам думите на Сираков след мач в Минск:НИЩО ТАМ НЕ Е ТАКА КАКТО ПИШЕ У НАС ЗА ТЯХ.Цитирам по спомен..Мой приятел представител на няколко немски и американски фирми каза,че това е най-уредената държава в Европа и най-лесно се прави бизнес там.
15
15
 
13
 
! Отговори
Иван преди 3 години
До АнонименДопреди около 5-6години стандарта им беше по-висок от нашия,автопарка им беше с 10години по-нов от нашияЖалки ***, като лъжете, поне вижте преди това Гъгул какво пише :D Смешници.
14
22
 
9
 
! Отговори
!!! преди 3 години
Хахаха, бегай от тука, *** дърт - GDP per capita:Bulgaria - 9272 USDBelarus - 6290 USDСмешник, по-висок стандарт от нашия :D Обратно в Кремъл, ***.
13
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С риск да ме определят за какъв ли не,ще кажа,че много малко хора познават Беларус.Мои познати по различно време бяха там служебно и след като се върнаха оттам никои не им вярваше.Допреди около 5-6години стандарта им беше по-висок от нашия,автопарка им беше с 10години по-нов от нашия.Изключително чиста,подредена и уредена държава.Сигурно има и полицейски натиск,но не е явен. Говорих и с колега от Германия,който беше там и той беше впечатлен,но като разбрали,че е германец го игнорирали.
12
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестите в Европейския съюз за признак на свобода и демокрация.Протестите извън Европейския съюз, в Русия и Беларус, са признак на диктатура.В Европейският съюз полицията бие нарушителите на реда, хулиганите, а терористите веднага ги приключва.В Русия, Беларус полицията бие народът, хората, опозицията, а терористите са борци за свобода.
11
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пътят на БелоРусия е само с Русия ако искат да оцелеят като държава и етнос.
10
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само за няколко години в ЕС Чехия Унгария и Словакия западнаха яко.Ниски заплати нисък стандарт и прститция.Цял свят ходи да им жените щото нямат пари по-евтини от наще рoмки ето това е ЕС.