Разкриха най-голямата кражба в историята на ЧЕЗ

1000 компютри, копаещи за криптовалута, са открити в с. Хераково
13 дек 2020 15:52, Нели Христова
59
Разкриха най-голямата кражба в историята на ЧЕЗ
Снимка: ЧЕЗ

Над 1000 компютърни конфигурации са били захранвани чрез незаконно присъединяване към мрежата
ЧЕЗ разкри най-мащабната кражба на електроенергия в своята история. Злоупотребата е разкрита на 12 декември, съобщават от дружеството. Екипи на ЧЕЗ и полицията са извършвали проверки за кражби на електроенергия в с. Хераково, общ. Божурище, заради установени аномалии на потреблението в района. Констатираното престъпление е в стопанска сграда в ТКЗС-то на селото, използвана за ферма за криптовалута.

При проверките е открито незаконно присъединение към мрежа средно напрежение. Чрез него са захранвани незаконно инсталирани трансформаторни машини в сградата, обслужвали над 1000 компютърни конфигурации, използвани за копане на криптовалута. По първоначални изчисления дружеството е претърпяло огромни загуби на електрическа енергия, равни приблизително на месечното потребление на 4250 семейства.

Все по-бързо развиващите се технологии дават възможност за бързо установяване на аномалии в потреблението на електроенергия и залавяне на кражбите в кратки срокове, заявяват от дружеството. За ефективната борба с нарушенията, всички екипи в ЧЕЗ Разпределение  използват нови уреди и методологии за изчисляване на загубите по мрежата, които ги насочват към конкретни точки, в които да търсят незаконни присъединявания. Анализи се правят ежедневно, а отделът за борба с кражбите на електроенергия извършва проверки непрестанно, в работни и почивни дни. Работата по установяване на кражбата в с. Хераково започна веднага след констатиране на промените в потреблението в района и е заловена за кратко време.

Екипите на ЧЕЗ и МВР са работили цяла нощ, а намерената техника е иззета от полицията. Стартирано е досъдебно производство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Иззетата техника е много по-скъпа от откраднатия ток :))... Златна треска ги тресе миньорите
54
1
 
1
 
! Отговори
Селско чадо преди 3 години
Гражданино абсолютно си прав! Изобщо не е "загуба" това за ЧЕЗ, защото те крадат тройно и четворно повече с новите им "умни" електромери нагласени да отчитат дори като си спреш главния бушон! Ние сме си виновни че още ги търпим, и че всяка година като вдигат тока българина не протестира, а мълчаливо плаща и плаща. Те така ако продължат да го вдигат всяка година, някой изобщо замисля ли се за какво иде реч? Някой осъзнава ли че заплатата му ще отива само за тока? Не сме народ, а стадо!
53
1
 
1
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
Нищо им няма на ЧЕЗ, дори изобщо не бих казал че са "ощетени". По скоро самите ЧЕЗ са крадци, защото сложиха "умни" електромери които да ти начисляват с тройно повече проценти от РЕАЛНАТА консумирана енергия! Отделно това е увеличен НЕзаконно през всичките тези години с 40%Само се чудя защо още ги държат в нашата страна, защо не ги изгонят както направиха много други държави! Твърдо съм за национализация на електропреносната мрежа и разваляне на договите и вън от родината! Ние сме виновни!
52
0
 
3
 
! Отговори
Стефан Христов преди 3 години
Питам само и отговор не искам: Кой съвременен български властник има корени от Хераково? И кой на друго ниво може да "замълчи" за толкова мащабен бизнес в някакво си селце?!
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чехите могат да отдъхнат, обичайния износ на българска пот към техните джобове ще продължи по план.
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хмм предполагам че ако фермата е от 50-100 машини въобще няма да я засекат...
49
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЧЕЗ краде ежемесечно, всеки има някакви жълти стотинки отгоре в сметките. Дори да си развъртял бутона за месеци в които не живееш, пак нещо им дължиш. Всички ни обират нас
48
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде на евтините видеокарти в olx и всички деца на полицаи ще играят fortnite на epic ниво.
47
0
 
7
 
! Отговори
ЪХЪЪ . . . преди 3 години
Чез владеят все по-високи технологии да избягват да търсят кражби на ток от етноса . . .
46
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Понеже тия не са ромове, та затова си позволяват да ги "разкриват" !
45
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Балъци са дали толкова пари за тези асикове... Какво се пънат да копаят, мина му времето, когато можеха да се изкарат пари от това. Щом и тока не могат да си платят с това, което изкопават, значи са голяма трагедия.
44
6
 
10
 
! Отговори
4epa преди 3 години
ТКЗС- БСП !!!!!!!!!!!!!!
43
1
 
30
 
! Отговори
Токчо преди 3 години
Глупост.В гетата дори да консумират после не плащат. ЧЕЗ могат ли да обяснят как има ток в незаконни къщи в Модерно предградие?Всички кражби се разпределят на редовните платци, затова никои не решава проблема с кражбите и незаконните присъединяване.Плащате и си траете балъци.
42
1
 
19
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
А пък ние ромите въобще не крадем ток в махлата
41
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Филиповци е на две преки от тази ,, ферма,,. Да не би там да плащат ток , или вода.Ама понеже са *** няма значение за ЧЕЗ.
40
5
 
6
 
! Отговори
СелянинЪ преди 3 години
Ми нормално е в текейсето да има ферма. Ся, дали ще има крави у нея или компютри, няма значение. Ферма е важно да има у текейсето. Нали за туй е текейсе - Трудово Кооперативен Земеделски Съюз. С една дума - текейсе. Ний тъй му викаме.
39
7
 
11
 
! Отговори
11 преди 3 години
Тъз работа са прай с видеокарти. За чий чeп са 1000 щайги?
38
3
 
8
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Преди няколко месеца хванаха подобен. Да не би статията да е за старата случка ? :)
37
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мит е че ЧЕЗ е претърпяло загуби. Разликата между реално потребената и отчетената от инкасаторите електрическа енергия се разпределя по равно между клиентите в съответното населено място.
36
0
 
22
 
! Отговори
ЧЕЗ Мез преди 3 години
Абе тия с биткойните изкарват милиони пък не си плащат тока!То бива дебелоощина бива ама нагли ей!