Разкриха най-голямата кражба в историята на ЧЕЗ

1000 компютри, копаещи за криптовалута, са открити в с. Хераково
13 дек 2020 15:52, Нели Христова
59
Разкриха най-голямата кражба в историята на ЧЕЗ
Снимка: ЧЕЗ

Над 1000 компютърни конфигурации са били захранвани чрез незаконно присъединяване към мрежата
ЧЕЗ разкри най-мащабната кражба на електроенергия в своята история. Злоупотребата е разкрита на 12 декември, съобщават от дружеството. Екипи на ЧЕЗ и полицията са извършвали проверки за кражби на електроенергия в с. Хераково, общ. Божурище, заради установени аномалии на потреблението в района. Констатираното престъпление е в стопанска сграда в ТКЗС-то на селото, използвана за ферма за криптовалута.

При проверките е открито незаконно присъединение към мрежа средно напрежение. Чрез него са захранвани незаконно инсталирани трансформаторни машини в сградата, обслужвали над 1000 компютърни конфигурации, използвани за копане на криптовалута. По първоначални изчисления дружеството е претърпяло огромни загуби на електрическа енергия, равни приблизително на месечното потребление на 4250 семейства.

Все по-бързо развиващите се технологии дават възможност за бързо установяване на аномалии в потреблението на електроенергия и залавяне на кражбите в кратки срокове, заявяват от дружеството. За ефективната борба с нарушенията, всички екипи в ЧЕЗ Разпределение  използват нови уреди и методологии за изчисляване на загубите по мрежата, които ги насочват към конкретни точки, в които да търсят незаконни присъединявания. Анализи се правят ежедневно, а отделът за борба с кражбите на електроенергия извършва проверки непрестанно, в работни и почивни дни. Работата по установяване на кражбата в с. Хераково започна веднага след констатиране на промените в потреблението в района и е заловена за кратко време.

Екипите на ЧЕЗ и МВР са работили цяла нощ, а намерената техника е иззета от полицията. Стартирано е досъдебно производство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пропуснахме да изгони ЧЕЗ и сега само дране за да храним чешки директори и чешки пенсионери.За нашите пенсионери глад , студ и мизерия.
34
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
спокойно г-да българи щетите ще ги платим всички ние следващия месец...така че не се учудвайте като януари месец ви дойдат двойно по-високи сметки за ток без да сте увеличили консумацията...а от чез ще ви кажат: ами нормално по принцип зимата да са по-високи сметките-студено е и хората консумират повече ток.
33
2
 
16
 
! Отговори
мхм преди 3 години
от чез сами си ги инсталират
32
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И вик Варна са големи мошеници също - води текат по улиците, постоянно спира водата.Да, има аварии всеки ден. И вик са мошеници.
31
3
 
39
 
! Отговори
картоф компиров преди 3 години
До АнонименА РОМИТЕ НИ СЕ ПРИСМИВАТ,ЧЕ ПЛАЩАМЕ ТОК И ВОДА.В САМОКОВ ПОНЕ Е ТАКА.ДОКАТО НИЕ ПРАЩАМЕ ДЕЦАТА СИ С 2-3 ЛВ.ДЖОБНИ ПАРИ,ТО РОМСКИТЕ ДЕЦА С БАНКНОТИ ОТ ПО 20-50 ЛЕВА НА ДЕН И КОГАТО МУ ВРЪЩАШ СТОТИНКИ ПОДИГРАВАТЕЛНО ТИ КАЗВА-ПИЙ ЕДНО КАФЕ ОТ МЕНЕ БЕ.ГОЛЯМА ОБИДА Е НА САМОКОВСКИ РОМ ДА ВЪРНЕШ РЕСТО ВЪВ ВИД НА МОНЕТИ.НИЩО,ЧЕ НИТО МАЙКА МУ,НИТО БАЩА МУ НЯКЪДЕ РАБОТЯТ...ЛЕГАЛНО СТАВА НА ВЪПРОС.
30
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тока ,който тече към ромските махали и не си плащат кога ще го спрете?
29
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичките са мошеници - "Софийска вода", "Енерго - Про" във Варна също - лятото плащахме ток 144 лева. Да ги гонят вече.
28
0
 
16
 
! Отговори
Е, не е тотална щета преди 3 години
Ако са копачки, цената им е над 1 милион лв. Ще ги обявят на търг и ще си вземат парите. Но първо трябва да искат в съда запор върху имущество на неизвестен извършител.
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Инак се бием в гърдите за зелен свят, за намаляване на въглеродните емисии, за електрокари и за какво ли още не..И в същия този момент светът е буквално луднал да харчи електроенергия (не от най-зелената) за да изчислява глупости с полезност=0. Биткойна отново стигна близо $20к, като този път не било балон, а бидон....само дебелаци инвестирали, институционални фондове и прочие.Ама нали било краен брой разбираш ли,значи е ценно,не е като фиатчето дето се печатат трилиони от него...побъркан свят
26
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А сега ще върнете ли парите на хората,които сте им начислили за тока,на мен ,след пускане на официална молба за спиране на тока и почти една година отсъствие в България,ми бяха начислили огромна сума около 1000 лева да плащам,без да присъствам изобщо в България и в апартамента си,имах докумените да докажа правотата си и пак ми взеха парите!И едните мошеници и другите мошеници.
25
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доста солидна инвестиция в хардуер.. 1000 копачки на стойност между 1000 и 2500 лв бройката, смятайте за какъв мащаб става въпрос.
24
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да е бил някой аджамия, щом използва PC-та, а не копачки.
23
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ясно. Видяха треската в общ. Божурище, но не и гредата в кв. Факултета.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпросът сега е колко време са копали копачките, колко са изкарали от началото и дали поскъпването на криптовалутите в последните месеци покрива загубата от към техника.Ако не се покриват загубите то някой скоро ще изпищи....
21
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има едни махали, дори и в София, където отчетената консумация от инсталираните електромери (където ги има) е на 5% от източената от енергоразпределителната мрежа.Ама за да не ни обвинят в насаждане на етническо напрежение, за по-удобно обвиняваме копачите на крипто.
20
0
 
4
 
! Отговори
Гроб преди 3 години
Нулеви въглеродни отпечатъци!
19
0
 
12
 
! Отговори
дон Цеци преди 3 години
По кражби на ток не може да ни минете и с 5 висши по топлоядрена енергетика.
18
0
 
5
 
! Отговори
Едва ли е на Тиквоча преди 3 години
Той нямаше биткойни в чекмеджето. Виж братовчеда е друга работа. А и хиляда писита се проследяват за нула време. Както и договорът за интернет.
17
1
 
21
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 3 години
Мда, разкриване на кражбата, но невъзстановяване на загубите. Тях ще ги нахакат на останалите хора.
16
2
 
7
 
! Отговори
еххх преди 3 години
Бензин запалка и да изгорят всичко.