Байдън обяви мораториум върху сондажите на петрол и газ

Американският президент ще организира световна среща за климата
Обновена: 27 яну 2021 20:22 | 27 яну 2021 20:22, Веселина Йорданова
37
Байдън обяви мораториум върху сондажите на петрол и газ
Снимка: БГНЕС

Новият президент на САЩ Джо Байдън обяви днес мораториум върху сондажите за петрол и газ във федерални земи и води. Той освен това съобщи, че ще организира през април световна среща на високо равнище за климата, предаде Франс прес, като се позова на комюнике на Белия дом.

По-късно днес президентът на САЩ ще подпише указ, уточняващ мерките в подробности.

Мораториумът, който Байдън обеща предизборно, няма да важи за вече отпуснати концесии за сондажи.
Новият американски президент се ангажира да запази 30 процента от федералните земи и води незасегнати от човешка дейност до 2030 г., за да бъде спряна загубата на биоразнообразие.

Той също така ще нареди на ресорните федерални агенции да инвестират в районите, които са икономически зависими от изкопаемите горива, и да окажат помощ на хората, най-засегнати от климатичната криза.

Близо една четвърт от парниковите емисии на САЩ се падат на енергия, добита във федерални земи и води, показва правителствен доклад от 2018 г. В същото време, по данни на министерството на вътрешните работи, концесиите за петролни и газови сондажи, както и добивът на въглища, са донесли близо 11,7 милиарда долара приходи на федералното правителство през 2019 г., отбелязва АФП.

Байдън си е поставил за цел американската енергиен сектор да постигне т. нар. въглеродна неутралност през 2035 г., а цялата икономика на страната - до средата на века. Плановете на новия президент на САЩ му навлякоха критики от страна както от петролния и газовия сектор, според който мораториумът просто ще доведе до засилване на зависимостта от вноса заради нарастващото търсене на енергия, така и от природозащитници, които недоволстват, че екологичните цели на Байдън не са достатъчно амбициозни, отбелязва АФП.

Новата американска администрация освен това ще организира световна среща на високо равнище на 22 април - Международния ден на Земята. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: САЩДжо Байдън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дятката както е тръгнал ...ще освободи от затвори всички терористи )
27
0
 
6
 
! Отговори
хаха преди 3 години
Китайският план за поставяне на останалия свят на колене - в действие !
26
0
 
3
 
! Отговори
Кво стана ? преди 3 години
БайИздън се чу с Путин и вдига цената на петрола.Явно Путин е бил доста убедителен.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
г-н Байдън, аз харесвам Тръмп, но ще ви кажа.. Какво разбирате вие и незнаещите от геология?! Нефтът и природният газ са образувани чрез анаеробна декомпозиция на остатъци от организми, които са са утаили в големи количества на дъното на морета и езера преди милиони години. Земята, природата ги създава. И България и черно море са богати на находища!
24
0
 
4
 
! Отговори
нмоиг преди 3 години
мана ти долна пенсионерска, искате да вдигнере по тоя начин цената на петрола.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво ли няма да направят само и само да забавят топенето и северния окенски път който ще облагодетелства Русия:)
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, чудя се защо пемпърсите са измислени в САЩ и не мога да се начудя...
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До "До 21"При пазарната няма преход - има "това носи пари", "това не носи пари" и точка. Ако разчитахме на пазарната икономика, още щяхме да тъпчем бензина с олово, да опаковаме домовете си с азбест и в един момент да се чудим защо трябва да излизаме с портативен климатик и противогаз навън.Щом си мислиш, че за хората моралът стои по-високо от парите, значи си много наивен - в което няма лошо, защото вероятно си идеалист, но голият идеализъм не работи - трябват действия, непопулярни, при това.
20
0
 
3
 
! Отговори
Илюминат преди 3 години
Скоро Гейтс започва да пръска със състВки за убиване на слънчевата светлина ...през 2007ма изобретиха китайци и корейци artificial sunизкуствено слънце работещо до 100млн градуса ...вървим смело към изкуственият свят...хора биороботи,машини роботи,дигитално общество...след 2026та всичко ще е дигитализирано...след ваКсиНациЯта ще останат само малко служители къде 500800милиона ,които ще са робите н новият световен ред и общество
19
0
 
4
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
Путин и бабаидьн - вечна дружба
18
0
 
3
 
! Отговори
Шопа преди 3 години
Абе, че Тръмб беше гонведо, беше, но и този дядка нещо на е свет, ама да видиме
17
3
 
8
 
! Отговори
До 21 преди 3 години
Това което прави Байдън е пряко и грубо да се намеси в пазарната икономика, а това неизбежно до фалити, загуба на работни места, унищожаване на цели региони, стотици хиляди разбити животи! Пазарната икономика ще намери естествен плавен технологичен преход, политическата намеса е лошо решение, носещо след себе си много негативи. И природния газ далеч не е затихващ ресурс, напротив той тепърва се развива. Въпроса е че ти си не влагаш разум, а си обладана от налудничеви секта екохипи брътвежи.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво,ама и ние искаме да си запазим природата,водите и биоразнообразието,а вносителите на смет с глоби и в затвора!
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво,ама и ние искаме да си запазим природата,водите и биоразнообразието!
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пред бидона има една главна задача : да унищожи икономиката. Изкуфял дъртак
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Либерастите са гаранция за разруха и мизерия.
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПравилноМного интересно какви заболявания причиняват петрола и природния газ?
11
11
 
4
 
! Отговори
Правилно преди 3 години
Решение , но твърде късно. Сондажите причиниха замърсяване на подпочвените води , на почвата и са причина за голям брой заболявания на хората.
10
14
 
4
 
! Отговори
agent преди 3 години
..САмо Хейтъри.. Че какво му е на човека? Правилно е това решение, трябва да има решение за климатичните промени , то трябва да дойде от САЩ и Китай.А какво ще стане времето ще покаже.
9
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво, Байдън! Виждаме новия Рейгън! Ех, колко е интересно да имаш такава икономика и такива велики умове, да произвеждаш какво ли не и да контролираш света.