Байдън изключи САЩ да пратят войски в защита на Украйна

Путин отхвърли твърдения, че Москва планира атака срещу Киев
96
Байдън изключи САЩ да пратят войски в защита на Украйна
Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън изключи възможността страната му да изпрати войски, за да защитят Украйна, но заплаши Русия с безпрецедентни санкции, ако нападне своята съседка, предадоха световните агенции.
Байдън говори днес - ден след като проведе двучасов видеоконферентен разговор с руския си колега Владимир Путин.

Още по темата
Вариантът Съединените щати да изпратят военни сили, за да защитят Украйна, "не е на масата", каза американският президент пред репортери. Той се аргументира, че САЩ имат морално и правно задължение да защитават съюзниците си от НАТО, ако бъдат нападнати, но бившата съветска република не е член на Северноатлантическия съюз.

Предупредих Путин, че Съединените щати ще наложат на Русия санкции, "каквито той никога досега не е виждал", в случай на руска атака, каза в същото време Байдън. Американският президент изрази увереност, че руският му колега е разбрал посланието.

Байдън заяви, че се надява до утре да бъдат обявени срещи на най-малко четири водещи страни от НАТО с Русия, за да бъдат обсъдени нейните безпокойства във връзка с алианса. По време на тези разговори ще бъдат дискутирани начини за "понижаване на температурата на източния фронт", добави той.

Съединените щати, НАТО и Украйна обвиняват Русия, че е струпала на украинската граница войски, за да нахлуят в съседната страна. Москва отрича да има такива намерения. Русия на свой ред изразява опасения по повод желанието на Украйна да се присъедини към НАТО.

Русия ще продължи диалога със Съединените щати. Москва ще подготви предложения в областта на сигурността и ще ги предаде на Вашингтон след няколко дни, обяви руският президент Владимир Путин, цитиран от световните агенции.

Той говори на съвместна пресконференция с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис след срещата им в Сочи днес - ден след като проведе видеоконферентен разговор с американския си колега Джо Байдън.

Разговорът ми с Байдън бе открит и конструктивен и най-важното е, че има възможност да продължим диалога, каза Путин пред репортери. В същото време той отхвърли твърденията, че Русия планира атака срещу Украйна, и ги определи като провокация.

"Не може да не ни безпокои перспективата за възможно приемане на Украйна в НАТО, заяви Путин. Той се аргументира, че "от това, безусловно, ще последва разполагане в (съседната на Русия страна) на съответните военни контингенти, бази и заплашващи ни оръжия".

През последните десетилетия инфраструктурата на НАТО се доближава до границите на Русия, въпреки че тя много пъти изрази опасения в тази връзка, отчете Путин. "И сега ние виждаме комплекси за противоракетна отбрана в Полша и Румъния", напомни той.

Путин подчерта, че НАТО води ясно изразена конфронтационна линия срещу Русия.

Разширяването на Северноатлантическия съюз на изток, включително с Украйна, е много чувствителна тема за сигурността на Русия, предупреди той.

Путин обобщи позицията си, че "Русия води външна политика за мир, но има правото да защитава своята сигурност". (БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
4
 
! Отговори
мъпет шоу преди 2 години
Путин гледа смешния мъпет който "твърдо заявява": "Ще защитаваме Украйна, ама друг път!" Затова му е смешно.
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дедо Джо се прави на много смел ,нали видяхте Путин как се смее ,американски цирк ,те там се избиват един друг и без война
46
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
т.е. Байдън признава червените линии на Кремъл. Мъдро решение!
45
1
 
5
 
! Отговори
моето мнение преди 2 години
До запознат 59:А казват, че руснаците живеели зле!
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинците няма дасе бият срещу руснаците, в момента, в който рашките нахлуят ще им се поклонят доземята. С какво ще се бият а? С морално остарялото въоръжение, което имат от СССР или с *** на скрап тактически бомбардироващи, които американците ги принудиха да унищожат?
43
1
 
7
 
! Отговори
запознат преди 2 години
Аз отгледах сина си в "европейска" България при до 20 защото не можех да си позволя по висока температура през зимата, докато брат ми в Москва при -25 навън, във жилището му беше +35 и така отгледа дъщеричката си и плащаше за отопление два до три пъти по малко от мен. Баща ми в Тюмен през зимата се тазхождаше из своето жилище по потник и боксерки, защото било много топло у тях, независимо , че навън беше -35. По същото време в моето жилище в София бе +18 и баща ми ме пита защо съм се облекал!
42
3
 
2
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Рашката от притеснение,гледам си е пуснал видеовръзката:):)
41
0
 
2
 
! Отговори
Глух Пор преди 2 години
До Дъртия Пам Пер С- Не обобщавай! Тръм не правеше така.
40
3
 
5
 
! Отговори
моето мнение преди 2 години
Путин не е необходим да вкарва войски в ***, защото там, те се очаква да убиват руснаци принудени насила да служат в редовете на фашистката окупационна армия! Това, че можа да го направи, е ясно на всеки, дори на Пентагона! Достатъчно е да направи коледен подаръка на *** и на евроджендъраците и да им спре всички кранове, както на газта, така и на нефта, тока и въглищата.
39
1
 
9
 
! Отговори
моето мнение преди 2 години
Гледахте ли вчера мачовете от ШЛ. В Санкт Перетбург Челси и Зенит играха при конфортните +20 градуса, независимо, че навън беше -20 градуса. В Мюнхен, Барца и Баиерн, уграеха при -10 градуса и обилен снеговалеж. В Бергамо, беше отложен мача и ще се играе днес. Та такава се очаква да бъде ситуацията през цялата зима не само по стадионите но и в домовете и офисите на Европа!
38
5
 
7
 
! Отговори
Ясно е! преди 2 години
Е това се казва силен Президент. Не като Тръмп Надявам се сте разбрали че се шегувам.
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакам с нетърпение да обявим война на Русия и да раздадат автоматите!!! Доста нerpи и хамериканци смятам да покося!
36
1
 
13
 
! Отговори
однако преди 2 години
Кой не го вижда с очите си и не би се съгласил с казаното от Путин, а именно: разширяването на Северноатлантическия съюз на изток - Полша, Прибалтика, Чехия, Словакия, Унгария, Косово, Румъния, България, Черно море (общо Триморието), включително с Украйна, е много чувствителна тема за сигурността на Русия.
35
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дрътия Джо подви опашка хахахаха!
34
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна не е Грузия, др Вовкин!
33
1
 
11
 
! Отговори
однако преди 2 години
За да ни се изясни кондиката, мъждееща в мозъците на дълбокодържавните пиндостански яcтPeби, е напълно достатъчно да прочетем употребеното по-горе словосъчетание "на източния фронт". Паралелът с нацистка Германия е очевиден.
32
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
41 фашистката хунта в украйна нищо няма освен оная с козунака на главата, газовата принцеса и няколко олигарха като коломойски. Чудно как не цвъркаш сега за "украинската пилотка" къде се озова даже и в крайната в затвора или за "украинските моряци" .
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
40 кои са тия "цивилизованите". Да не една, къде черните грабят по магазините и бутат основателите/поробителите си, завземат градове и ги правят собствени територия, а шамани, реднеци и куклус клани завземат капитолия? Къде се стрелят всеки ден на обществени места и къде тръмпа обяви извънредно положение заради милионите пристратени към наркотиците?Другите са едни марионетки понеже нямат оръжия.
30
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинците имат ядрено оръжие и Путин го знае. Успокойте се голяма война няма да има.
29
17
 
6
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 2 години
Путин ми прилича на едно мишле което се облизва гледайки сиренцето в капана. Казва си надхитрих всички и изядох сиренцето в Грузия, Крим и Приднестровието без да пострадам. Но Украйна ще бъде неговото Ватерло когато всички цивилизовани държави се опълчат срещу него. Не изключвам да бъде предаден и от своите боляри когато започнат да им конфискуват сметките и имотите на Запад.