20-годишен бесарабски българин загина на фронта в Украйна

Каква е информацията за смъртта на Иван Минков
Обновена: 12 апр 2022 09:11 | 12 апр 2022 09:11, Елка Василева
223
20-годишен бесарабски българин загина на фронта в Украйна
Кадър: Нова тв

Бесарабски българин е загинал в боевете в Украйна. 20-годишният Иван Минков от село Криничное е бил убит още в началото на войната.

 „Той е загинал при защитата на Чернигов. Геройската му смърт е дала възможност на голяма част от цивилното население да се изтегли от града”, разказа пред Нова тв Виктор Стоянов, председател на фондация „Македония”, която поддържа връзка и с бесарабските българи.

Още по темата
Иван Минков е загинал на 26 февруари, но поради окупацията не е имало възможност тялото да бъде върнато по-рано в родното му село, което българите там наричат Чушмелия.

„Стотици бесарабски българи се бият като герои”, каза Виктор Стоянов.

По думите му в Украйна има над 200 000 българи. В  Одеса има около 50 000 българи. Има и компактни български общности около град Николаев, в Херсонска област, в град Херсон.

„Не знаем съдбата на тези хора, не знаем дали са се изтеглили, дали са загинали”, коментира Стоянов. Според него страната ни трябва да има план за евакуация на цивилното население.

„Цялото население на Украйна е мобилизирано. Никой не знае точния брой. Има момчета, които воюват от 2014 година. Много резервисти получават повиквателни. Има много доброволно желаещи”, коментира Анатолий Волчо, председател на българския просветен център в Търновка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудно как не се е бивш на страната на освободителите.
103
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 135,пий си хапчетата др0гаре, нямало канализация в Англия?!? ХАХАХАХАХА, баси смешната опорка. Абе руроробе, когато в Англия са правили канализация, тук и не само тук е имало само външни ккенефи. Такива каквито са в момента в Просийка.
102
12
 
12
 
! Отговори
съучастници преди 2 години
другарите от БСП не разрешават оръжие са самоотбрана от Руските окупатори Може би ако имаше гранатомет щеше да остане жив
101
11
 
13
 
! Отговори
Не е истина преди 2 години
Верно ли бе ?! Води се война и има един загинал ?! Не може да бъде. Щом за един пишат че е загинал, значи останалите дето лежат по земята са симуланти. Американската пропаганда със спасяването на редник Райън. Айде сега руснаците да отговорят с един Василий Зайцев.
100
18
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
142 украинец изпълнил дълга си към Украйна! Е и? Има хиляди украинци като него. Дразни ме опита на мисирките да ни обработват с това че бил бесарабси българин, същите *** които ми цитират Азов за достоверен източник. Имал дълг, изпълнил го. Какъв е дълга на нашите журналисти към Азов, че ми го цитират? Като азовските нацисти толкова обичат българите, да пуснат българските моряци да се приберат при децата си!
99
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами... фашистът няма нациобалност, той просто си е фашуга! Както се казва в такива случаи: "Земля стекловатой!"
98
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
143 пари, пари и пак пари. Все това ви е в главите. Успеха все го мерките с пари. Готови сте да живеете като роби, да работите като мърлячи, да спите по 10 човека в една стая, да търпите да ви третират като животни, само за да се приберете в родното село със скъпа кола и маркови парцали и да се трупате в гърдите като оран^готини пред местната кръчма. Живота не се измерва в това колко ти е скъпа колата, а в това колко ти е знанието и човешкото достойнство. Но как да го знаеш с промития си мозък!
97
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По повод на нашумялата последните дни руска пропаданда за 2014 г, прочетете "землевеж иван милев" в интернет. Ще ми сравняват терористи с това момче-герой, който е изпълнил дълга си.
96
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажи за красотите на Раша русофилче, едно блат, може би ? :))) Кажи за Урал и след това нищо, буквално нищо :)))
95
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
143 да живее демокрацията, а! Ха ха ха. Браво. Доживях подкрепящи Азов и неонацизма да ме заплашват със смърт в името на демокрацията. Доживях тупащи се в гърдите и твърдящи че са защитници на свободата, да искат смъртта ми защото се боря за свобода на словото и право на различно мнение. Доживях да искат смъртта ми в името на защита на живота. Уникална западна ценностна система. И после се чудите защо все повече хора харесват изтока!
94
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
137 а какво правят българите на запад, я ни просветли. Всичките са бизнесмени, ай ти спецове, банкери и мулти милиардери ли? Ха. Голям смях. Огромната част са чистачи, миячи, обслужващ персонал по курортите, гледачи на възрастни хора и бачкатори за пари, които местното население не би се унижило да изкарва. Хайде да спрете да се правите на улави. Много малко са истински успелите и те не са вече с бг гражданство, нито пък децата им говорят български. Отворете си очите вече!
93
19
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Ще избием руските фашисти и подкрепящите ги в България и навсякъде. Тази чума ще изкореним завинаги. Това казваме ние свободните хора,искащи мир.
92
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
134 то канализация нама и в Англия. Не, не се шегувам. Там наистина още има градчета със сиптични ями. Между другото и у нас има доста такива места, нищо че вече 30 год сме в Европейската демокрация. Че и воден режим си имаме, въпреки милиардите на ЕС. Та какво казваше за чудесата на западния свят?
91
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой българин, освен ако не е смесен с некоя рускиня не иска в Раша, те идват в България, не другите държави :))) Какво да прави в североизточното равно поле ? Ни планини, ни пейзаж, ни зеленина.......едно равно поле, че и ще умреш от студ, през повечето време на годината :)))
90
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора, питате ли се кой ще ни пази ако стане война? Младежта е про западна, но е тотално неспособна да се отбранява. Младите мъже с фон до тен и спирала ли ще ни пазят, или може би с лак за коса? Тия дето могат да държат оръжие и реално да ни пазят са хора над 45 год и останалите в България на тая възраст не са особено симпатизиращи на Зеленски. Да не излезе, че най-корави ще се окажат жените? Тъкмо ще докажем, че сме европейци -жените с топки, мъжете с грим и червило.
89
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 111 Западните ценности и манията да си модерен превърнаха света в който живеем в гротеска. Я виж Тува, Карелия, Якутия и дреги области в Русия. Няма канализация, пътища, водоснабдяване. Тези ценности ли искаш. Защо мислиш, че 75% от руската армия са от задбайкалието и селските области на европейската част. Защото там заплати от по 300 долара е мечта. Тези ценности и постижения ли искаш тука.
88
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като чета това писание все се сещам, че първата жертва на войната е истината.
87
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе вие не сте прочели статията, но си коментирате. Той е воювал, срещу украинците.
86
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 121Посмъртно не можеш да ги накараш да се жертват за Раша, камо ли да живеят в Сибир :))) Те са русофили, обаче стане ли въпрос за живот в Раша, обръщат комбалите и почват да говорят безмислици :)))
85
13
 
13
 
! Отговори
Безсмислена смърт преди 2 години
Няма никакъв смисъл да умират заради един комедиен актьор Зеленски. Да не го слушат този Зеленски Психопат дето зове хората към смърт вместо тома гласа на разума да се предадат без жертви и без война.