Русия иска да завладее Северодонецк до 10 юни

Използвани са фосфорни боеприпаси в района Черкаски Тишки
5 юни 2022 17:38, Нели Христова
84
Русия иска да завладее Северодонецк до 10 юни
Снимка: БГНЕС

Руските части се „фокусират върху настъпателни операции за обкръжаване на нашите войски“ в Северодонецк и Лисичанск и за „блокиране на основните логистични маршрути“, твърдят украинските военни. Руският генерал Александър Дворников „получи задачата до 10 юни или да превземе напълно Северодонецк, или напълно да отреже магистралата Лисичанск-Бахмут и да я вземе под контрол“, каза Сергей Хайдай, ръководител на Луганска област. „Следователно огромно количество сили, всичко, което имаха, всички резерви, всичко се използва за изпълнение на тези две задачи. Близо до Северодонецк в град Лисичанск център за хуманитарна помощ беше „напълно разрушен“ от руски обстрел в неделя, добави Хайдай.

В Луганска област руските сили обстрелваха пет района, включително Северодонецк и Лисичанск, с артилерия и реактивни системи за залпове. Въздушни удари са нанесени и в четири района, съобщиха регионални власти. В Северодонецк един човек също загина, а други двама бяха ранени, след като сграда на химическия завод „Азот” беше повредена от руски артилерийски обстрел, съобщиха регионални власти.

Руските сили "настъпват" в няколко района на север от град Славянск в Източна Украйна, след като "завършиха прегрупирането на войските", съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна в неделя. В събота градската военна администрация в Славянск съобщи, че стотици хора бягат от Славянск всеки ден, като броят на евакуираните се е удвоил тази седмица. Ракетен удар, при който загинаха трима души във вторник, „накара гражданите да напуснат“, каза служителят.

В близкия Лиман руските части също „настъпват в посока Святогорск, опитвайки се да изтласка нашите войски към десния бряг на река Северски Донец“, казаха военните.

Руските войски продължават да удрят райони в Източна Украйна. През последните 24 часа осем цивилни бяха убити и 11 бяха ранени в Донецка област, след като руски сили обстрелваха 15 района, се казва в неделния отчет на регионалните военно-граждански администрации в неделя. Русия също нанесе два въздушни удара в Донецк, включително един през нощта в ключовия град Краматорск, който причини „сериозни щети на две предприятия в града“, но не доведе до жертви, каза кметът на град Александър Хончаренко.

В районите около Донецк и Запорожие руснаците „обстрелват предната линия на отбрана и тила на нашите войски, за да задържат нашите части и да предотвратят тяхното прегрупиране“, казаха военните.

На североизток, в района на Харков, руснаците използваха фосфорни боеприпаси в района Черкаски Тишки североизточно от Харков, съобщиха военните. Един човек също беше ранен след руски обстрел на Чугуев югоизточно от Харков, а няколко други района бяха обстреляни през нощта, съобщиха регионални власти. „Врагът не спира да обстрелва позициите на нашите войски близо до град Харков“, се казва в изявлението на военните. В Суми на североизток Русия изстреля артилерийски снаряди по инфраструктурни съоръжения в два района, съобщиха военните. Черниговската област на север също беше обстрелвана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 28 : никой от руска страна не е говорил официално нищо нито за 1 седмица, нито за 9 май, нито за 10 юни! Всичкото това са измислици на укрите и жур.на.лята за да кажат ,че не се получава. Празни тикви,а не глави носят!
34
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другарю Путин, бурятите свършиха...........Заповядвам да докарате чукчите.
33
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия губи като през Първата световна война. Ще освободим Украйна, а след нея и Беларус. Ние сме воювали и победили в Първата световна война Руската империя и сме освободили Литва, Латвия, Естония, Полша, Беларус, Украйна, Финландия на 3 март 1918 година. Западна Европа трябва да ни е благодарна и всяка година да ни благодари, че сме освободили Източна Европа от Русия. Да ни построи паметници.
32
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще воюват до последния бурят и после руските воини ще направят революция и ще свалят Разпутин Втори. Приятелите на Разпутин ще изпреварят революционната тълпа и ще ликвидират Разпутин Втори първи и ще обявят освобождение на руския народ.
31
8
 
8
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Пак ли информационни фекалности? Какви са тия смс-и, които трябва хората да пращат на някакъв къс номер? Не ви ли досрамя вече? Тоя град вече е завладян! Тук-таме зачистват неонацита по улиците..
30
6
 
13
 
! Отговори
profetey преди 1 година
Първо - източника е украински. Второ - автора на статията по мое мнение е много далече от познаване на руската стратегия. Трето - автора и преводача да вземе да отвори 1 карта и да види позициите на руските и украинските войки. Пътят Бахмут - Лисичанск е прекъснат от седмица. Но пътя Сиверск - Лисичаск не е прекъснат и все още може да се използва за снабдяване. Колкото за Северодонецк - и според двете страни има военни действия там, но се различават по позиции и затова засега не се знае.
29
16
 
11
 
! Отговори
Олд преди 1 година
Джуджето психар ще воюва до последния руснак.
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пристигналите музейни T-62 още в първите дни ги разпраха.не искам да съм на мястото на мончетата вътре.куполите се изстрелват заедно със седящия върху снарядите пълнач.
27
12
 
15
 
! Отговори
Забраванко преди 1 година
28 удобно забравя, че след 500 години Русия побеждава турците и възстановява българската държава. Къса памет има 28, но други помнят.
26
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Котелааа, капанааа, чувалааа е почти готов за 6-7 хиляди укри около Северодонецк, ама какво ще правят, ами незнам, незнам, да загинат за свещенната си Укра.
25
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отново украински глупости :))) Те са го завладели вече, ама вие позирайте за снимки и си носете маски, да изглеждате уж по-страшни :)))
24
5
 
6
 
! Отговори
Сат Н преди 1 година
И кое е смешното? Да не би някой да е казал, че Дворников е още в длъжност? Май не можеш да четеш, Гайдай говори каква му е била задачата, когато го назначиха. За момента руското настъпление е спряно, утре може пак да се пробват, но до финала имат още време.
23
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия искаше да завладее цяла Украйна и да свали правителството за 1 седмица. После видя, че не може и искаше да завладее всичко източно от Днепър преди девети Май. Сега иска да завладее северноденецк преди 10 юни. Всяко едно от тези неща не им се получи. Кога ще разберат, че не можеш да контролираш хора, които те мразят. Рано или късно пак ще си върнат земите. Тук е отнело 500г, няколко възтания и 5 войни докато си върнем повечето земи и още не сме се помирили с Турците. Това ги чака Руснаците!
22
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо все цитирате украински източници за войната? Според тях украинците непрекъснато побеждават, дори когато губят територии.
21
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хахаааа,преди няколко дена урките казаха че генерал дворников е бил арестуван по нареждане на путин,ще падна от смях
20
20
 
17
 
! Отговори
За Украйна преди 1 година
Варварска Русия се самозадушава в международен аспект!
19
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е вярно,по рано четох че украинците владеят 50%. 😀
18
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците са използвали стратегически ядрени заряди срещу Окраинската армия. Благодарение на смелоста и тренировките на украинските войски, всички са живи и здрави след ядрен удар. --- От военните
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не знае истината.Като свърши войната ще разберем.
16
24
 
21
 
! Отговори
Голям провал преди 1 година
Руската Непобедимая и легендарная армия вече 3,5 месеца не може да превземе няколко села около Луганск и Донецк ! Излишно е да се коментират огромните и и несъизмерими загуби в жива сила и бойна техника !