Украинските сили готвят офанзива срещу Херсон, струпват техника

Назначените от Москва власти организират евакуация
Обновена: 19 окт 2022 10:23 | 19 окт 2022 10:22, Елка Василева
165
Украинските сили готвят офанзива срещу Херсон, струпват техника
Снимка: архив, БГНЕС

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) продължават да увеличават техниката, струпана на подстъпите към Херсонска област, като на линията на съприкосновение вече има няколко десетки хиляди военни, предаде ТАСС, цитирайки заместник-ръководителя на назначената от Москва администрация на областта Кирил Стремоусов.

Още по темата
"Няколко десетки хиляди /военни/ се намират на подстъпите към Херсонска област, както и значително количество военна техника. Имаме информация, че се струпва техника", каза Стремоусов. Той отбеляза, че контингентът на ВСУ се състои от наборни войници. "Това всъщност беше последната вълна на мобилизация, която изобщо е възможна днес в Украйна", добави Стремоусов.

Заместник-ръководителят на Херсонска област добави също, че регионалните власти са готови да обявят прехвърлянето на жителите от десния бряг на река Днепър за евакуация, за да се ускорят процесите и да се предотвратят жертвите.

По-рано ръководителят на назначената от Москва администрация на Херсонска област Владимир Салдо обяви, че цивилното население от десния бряг на областта ще бъде евакуирано на левия бряг на река Днепър поради опасността от наводнения, ако украинските военни нанесат удар по водноелектрическата централа "Каховка", отбелязва ТАСС. Той каза също, че Украйна "струпва огромни сили в направленията Николаев и Кривой Рог". По негови думи решението за прехвърляне на жителите е продиктувано и от "създаването на мащабни отбранителни укрепления, за да може да бъде отблъснато всяко нападение".

В своя публикация в "Телеграм" Стремоусов заяви, че украинските сили "скоро ще започнат офанзива срещу град Херсон". "Моля ви да приемете думите ми сериозно и да приемете, че те означават: възможно най-бърза евакуация", призова той, цитиран Ройтерс.

Областните власти вече са разпратили на жителите есемеси, в които им препоръчват спешно да се евакуират поради заплаха от обстрели от страна на ВСУ.

Владимир Салдо каза, че вероятно около 50 000 - 60 000 души ще бъдат евакуирани в Русия и на левия бряг на Днепър и че се очаква евакуацията да продължи около 6 дни.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според мен след войната много от руснаците ще искат да отидат да живеят в Украйна. Все пак стандартът там е много по-висок от този в Русия.
46
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Херсон е руски и Русия ще удари ядрено което ще вали и в черно море и Бургас.
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и аз съм го казал турците са лицемери спрямо българите, а в Бг е срамота сирийците дето са тук от 10 ина години да знаят по-добре български от огромен процент от бг турците дето са тук от 500 години
44
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Москва няма да използва ядрено оръжие. Ако щеше да използва досега да беше го използвала. Явно е че губи войната и просто ще прави всичко възможно да отложи с колкото може края, а той е близък. Путин може да излезе по руската тв и да каже "Постигнахме целите си" и да спре войната като оттегли войските от територията на Украйна. Украйна ще си върне всички земи, Крим, Донбас... А руснаците ще направят един парада на победата на някой площад и ще крещят радостно колко са големи военни...
43
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната тепърва почва до пълното униожение на Украйна. НАТО са готови да жертват цяла Украйан срещу Русия.
42
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До нн/29"Конфликта е много по-голям и е Русия-Европа" - каква Европа бе, Европа умре още 45та година, а Урсулата я погреба напълно. ЕС бавно става клуб на изоставащи държави. Още 2015 година Юнкер го обяви оициално.
41
1
 
0
 
! Отговори
До до мен преди 1 година
А РФ какво е?
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и мене ме обраха в Турция, ама никой не го казва, сега се установих в България в Сливен, направих си малък бизнес дюнер и печеля мнгоо добре, Сливен е хубав град 90 хиляден, има много красиви момичета, евтино е всичко, и хората много купуват и пазарят. Идеално е вече, но задето ме обраха турците преди няма да стъпя повече там, много хора от Сливен ходят в Истанбул и Одрин за по евтино да пазарят ама им казвам не го правете, Турция не е приятелска държава, а турците са лицемери не са добри хора
39
0
 
0
 
! Отговори
До до 32 преди 1 година
Ако не вярваш на статистиката, не я цитира, да не се получава нова аритметика!?
38
8
 
9
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
До мен, какво значи Европа? Това Държава ли е? Това е скупщина малки територии, управлявани от САЩ! Нито Англия, нито Германия, нито Франция или Испания и Италия, имат право на глас срещу господаря! Европа е само територия уж пълна с малки държави, които са пионки
37
0
 
5
 
! Отговори
д0 32 преди 1 година
в Турция статистиката е манипулирана, там е по-зле отколкото го представят, приятел.
36
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За ужас на руските тролеи тук ще кажа, че Русия вече губи войната. И самата Русия го знае. Путин не случайно иска още 1 млн. "доброволци" (насила ги мобилизират и затова хората бягат от Русия), защото просто губи тотално войната. И "доброволците" няма да помогнат с нищо. Рибата се вмирисва от главата. Путин докато не се махне нищо в Русия няма да е наред.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До нн...Пропусна и ТАЙВАН , или е случайнУ!
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
има и хубави места в Тирция и курорти и градове, но като цяло всичко запада там откакто турците са ги взели тези места, Истанбул е бил най-богатия град в Европа от 6-7 до към 17 век, сега не е в топ 20, далеч зад Лондон, Париж, Мюнхен, Берлин, Франкфурт, Мадрид, Стокхолм, Копенхаген, Москва и така нататък. Ама турците са простииии хора, много простииии, да работливи, но акъл - йог, затова стандарта им на вижот е на 49то място от 55 държави в Европа и на 107 мо от 190 в света, Бг много по-напред
33
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната ''уфънзивъ ''!Съсипаха оръжието на Запада и НАТО , да не говорим за невинните жертви на Зелето !
32
10
 
8
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Тези нацисти, се мъчат да превземат Руска територия! Това не е ли война? Веднага трябва да се отговори с тактическо ядрено оръжие!
31
0
 
1
 
! Отговори
До евреин преди 1 година
40:8=5,не на 13?
30
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според руснаците до юли месец догодина мостът ще е възстановен, но това е по техни планове. А дотогава може да има още един удар по моста. И след няколко удара по моста да се окаже, че възстановяването му е безсмислено, защото е невъзможно, тъй като украинците пак и пак и пак ще го удрят...
29
6
 
8
 
! Отговори
нн преди 1 година
Украйнците ще опитат. Едва ли ще успеят, но жертви ще има и от двете страни. Жалко и ненужно. На този етап конфликта просто е непредвидим, Русия тръгна с/у САЩ и НАТО защото НАТО вече на руската граница, а натиска и за Грузия, Молдова и Армения. Конфликта е много по-голям и е Русия-Европа, става нещо ново в Европа, рушат се стари разбирания за реда на континента. Изхода е сядане на масата Русия, Европа и договаряне.
28
1
 
3
 
! Отговори
до сириец преди 1 година
много сирийци и други бежанци в Бг се оплакват че в Турция са ги обрали с десетки хиляди долари, общо сигурно са милиарди, ама българинът тука вика "турците били точни, били достойни", колкото ДПС и Доган са достойни, толкова и турците в Турция, ако бяха достойни Господ или Аллах щеше да ги благослови с достоен стандарт на живот висок като в Белгия, Холандия, Италия, САЩ, Испания, Гърция, Франция , Швеция и така нататък, не да са на нивото на Азербайджан, Армения, Грузия и Молдова