Кадрите на убити руски войници, които са се предали, са автентични

Киев и Москва взаимно се обвиняват
Обновена: 21 ное 2022 15:18 | 21 ное 2022 15:18, Нели Христова
317
Кадрите на убити руски войници, които са се предали, са автентични
Снимка: БГНЕС

Скандални видеоклипове, за чиято автентичност "Ню Йорк Таймс" потвърди, се появиха в социалните мрежи миналата седмица. Те предизвикаха безброй въпросителни. 

Русия обвини Украйна в екзекуция на руски военнопленници. Повод за това е скандален видеоклип, показващ как телата на няколко униформени войници лежат на земята в селски двор. Нападнатите лягат и се предават, оставят оръжията си настрани. На друго видео се вижда, че са застреляни.

Още по темата

Убийството или раняването на боец, който е оставил оръжието си и се е предал се води за военно престъпление.

"Ню Йорк Таймс" потвърди автентичността на видеоклиповете.

Те са разпространени от украински новинарски канали и профили в социалните мрежи. Украинците ги използват, за да се похвалят с военна мощ и отвоюване на територии, изгубени заради войната.

Резултатът е – взаимни обвинения между Москва и Киев.

ООН заяви, че случаят трябва да бъде разследван.

Украйна също ще разследва случая. Това заяви украинският вицепремиер Олга Стефанишина. "Разбира се, ще разследваме видеото", каза тя, цитирана от "Асошиейтед прес". "Малко вероятно" обаче е редактираните видеозаписи да доказват твърденията на руската страна, добави тя.

По думите на Стефанишина украинските сили "абсолютно не се интересуват от ничия екзекуция", а заповедите са да се вземат "възможно най-много затворници", които да бъдат разменени с Русия.

Украинският еврокомисар по правата на човека Дмитро Любинец заявява, че руските войници са открили огън по време на акта на капитулация.

Убийствата са извършени по времето, когато украинската армия си възвърна село Макеевка. Около 12 ноември.

„Ню Йорк Таймс“ сравни видеоклиповете със сателитни снимки и потвърди, че не са подправени.

Злощастната ситуация е заснета от анонимен украински войник и от дрон, притежаван от украинските сили.

"Изглежда, че повечето от тях са били застреляни в главата", казва в интервю д-р Рохини Хаар, медицински съветник в организацията Physicians for Human Rights.

"Има локви кръв. Това показва, че те просто са били захвърлени там мъртви. Не е имало никакви опити да ги вдигнат или да им помогнат."

Д-р Хаар отбелязва, че когато са се предали, руските военнослужещи са били на земята, очевидно невъоръжени. Те са смятани за небойци - на практика военнопленници", казва д-р Хаар пред "Ню Йорк Таймс".

Римският статут, международният договор, с който е създаден Международният наказателен съд, би могъл да повдигне обвинение за това по няколко свои члена, ако Украйна беше страна по договора, каза д-р Хаар, включително и член 8б (vi), който гласи: "Убийството или раняването на боец, който, след като е сложил оръжие или няма повече средства за защита, се е предал по свое желание", е нарушение на законите на международния въоръжен конфликт.

Ива Вукушич, експерт по наказателно преследване на военни престъпления в университета в Утрехт, заяви, че е трудно да се определи дали е извършено или не военно престъпление само въз основа на видеоматериалите и че решаващият фактор е времето - кога са застреляни руснаците.

"Ако тези военни все още не са били претърсени, тогава украинците няма как да знаят дали са въоръжени, дори и да са на земята."

Видеозаписите от Макеевка предизвикаха възмущение сред руските провоенни коментатори. Владлен Татарски, популярен активист и блогър, заяви в публикация в приложението за социални съобщения Telegram, че всеки руснак "трябва да гледа това няколко пъти, за да разбере срещу кого се борим" и че "нито един руснак не може да живее и спи спокойно", докато извършителите са живи.

В петъчното си новинарско предаване Първи канал, руската държавна телевизионна мрежа, заяви, че видеозаписите са доказателство, че правителството в Киев извършва военни престъпления. В него участва Владимир Корнилов, политолог, който заяви, че "Украйна никога не е обвинявана във военни престъпления, защото убива руснаци". В репортаж на друга държавна мрежа - "Россия-1", Западът беше обвинен, че "организирано мълчи" за украинските военни престъпления.

Руският съвет по правата на човека заяви, че ще изпрати видеото на международни организации. Следственият комитет на страната, руският еквивалент на ФБР, започна наказателно разследване на срещата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


317
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
12
 
10
 
! Отговори
Тито13 преди 1 година
Никой не може да убива руските убийци. Само те могат да убиват
158
3
 
5
 
! Отговори
мазепа преди 1 година
До Shark----на война има правила, Рамбовеца е отговорен за смъртта на другарите си.
157
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лаврентий Берия Гледах много интервюта с украински пленници, да , руснаците се грижат за тях, освен това, руснаци и украинци са един и същ народ и е нормално! Но ги разделиха и насъскаха един срещу друг, чрез лъжи и пропаганда, ги превърнаха в зомбирани нацисти, които убиваха години наред собственото си население, защото чужденците, които ги командваха и киевската фашистка власт, това искаха, да се убиват помежду си, брат да убива брата!
156
10
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Като няма обявена война, няма военнопленници. Специалнооперацио...... :))))))))))))))))
155
11
 
13
 
! Отговори
за Украйна съм преди 1 година
Но убиците трябва да бъдат намерени и пратени във Хага ,две три физиономи се виждат и могат да бъдат намерени ! Сигурен съм че и едните и другите го правят ,но за съжаление във една война няма нищо хубаво и честно , а само убииства главния убиец започнал войната седи във Москва !
154
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименУкранци, означава - хората от покрайнините на Русия и те са руснаци по произход, те са руснаци, територията на Украйна, също е руска, а град Киев е наричан - "майката на руските градове", защото дълго време е бил столица на Русия!
153
11
 
2
 
! Отговори
Shark преди 1 година
До Анонимен. Изгледах го, да излиза и какво? Защо не застрелят само него, а всичките. Другите, които са по очи каква вина имат че един е решил да се прави на Рамбо. Ако наистина са ги убили както са легнали по очи, без оръжие, без нищо, значи това си е чиста проба убийство!
152
4
 
12
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 192 - ...и ти беше там, и ти три дена яде, пи и се весели с украинските военопленници в руски плен... нали, руски трюфел?
151
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Само според *** Украйна е руска територия и украинците са руснаци. Самите украинци не се считат за руснаци - готови са да умрат в бой за да се отърве Украйна от калния, руски ботуш. Дори да е имало носталгици в Украйна по ссср, вече няма.
150
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледайте пълния запис - в последните секунди някакъв рашистанец излиза зад ъгъла на къщата с насочено оръжие. Тия евтини новини само в донеса и блиц минават.
149
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските войници особено мобилизираните от диктатора Путин са обхванати от заразата да се предават доброволно в плен. Руските фашистки управници търсят всякакви начини в това число постановки и измишльотини за да спрат тази зараза. В Русия упорито се говори че след новогодишните празници Путин ще обяви всеобща мобилизация в отчаян опит да събере ново пушечно месо, защото старото е на привършване.
148
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите са влюбени в Русия и Лили Иванова само защото им спомнят за тяхната отдавна изгубена младост, а главите им са пълни с руски революционни песни научени наизуст! Само чувства, лишени от умисъл и логика, но те не се усещат! Ако отидат в Русия, тази носталгия рязко ще им се пресече и излекува! ( Е, между другото Лилито наистина беше голяма! )
147
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Украйна е законна руска територия, населението също е руско, а какво правят там западни инструктори и западно оръжие, питам! Де факто Русия воюва на своя собствена територия в Украйна, помагайки на местното население, но защо се месят и други чужденци там да разпалват огъня и умират много хора
146
6
 
9
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
До Боби---първо- не се знае колко още има в къщата. Второ - не се знае ''предалите се'' дали имат скрито оръжие ( те не са военнопленници, докато не са обискирани) трето- ''предалите се'' в случая участват в ''инсценировка'', което е ''военна операция по измъкване''. Тоест докато някой стреля, няма военнопленници а съучастници.
145
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците помагат на пленниците, които са пленили, хранят ги, поят ги , стоят на топло, обслужват ги медицински, грижат се за тях, а варварите укро-нацисти убиват и пленници и собственото си население!
144
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На записа се вижда руснак, излизащ с автомат зад ъгъла. Няма как да не ги избият, щом имитират предаване. Всеки може да изгледа записа - вижда се идеално - за ъгъла на къщата точно
143
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Война няма, има специална военна операция. Щом няма война, значи няма и военнопленници. Какво са търсили въоръжени руски разбойници в Украйна? - Намерили са това което са търсили!
142
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Агресията на Русия срещу Украйна е много по автентична от някакви кадри предназначени да охладят желанието на руските солдати да се предават в Украйна за да спасят честта на Русия.
141
4
 
11
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
До Лаврентий Берия-----руските оррки са прекалили с Мосфилм. Мислят че тези номера от киното минават и в живота. А ти прочети пак коментара ми и си включи мозъка.
140
6
 
7
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Тези нещастни талибани от Иран в каква група се натресоха само с Англия,САЩ и Уелс:):):)Англия ги пожали днес само с 6-2,обаче САЩ и най вече Уелс ше ги изтърбушат:):):)После по-добре да не се връщат обратно в Иран,че там съда смъртните присъди ги раздава като бонбонки:):):)