Русия: Украйна е екзекутирала над 10 невъоръжени военнопленници

Москва ще настоява за разследване
18 ное 2022 22:20, Александър Попов
308
Русия: Украйна е екзекутирала над 10 невъоръжени военнопленници
Снимка: БГНЕС/EPA

Руското министерство на отбраната съобщи, че Украйна е екзекутирала повече от 10 руски военнопленници и обвини Киев, че е извършил военни престъпления, които Западът игнорира, предаде Ройтерс.

Министерството се позовава на видео, разпространено в руски социални медии, което според него показва екзекуцията на руски военнопленници. Агенция Ройтерс отбелязва, че към момента не е успяла да провери достоверността на кадрите, нито на твърденията на руското ведомство.

"Зверското убийство на руски военнопленници не е нито първото, нито единственото военно престъпление. Това е разпространена практика на украинските въоръжени сили, активно подкрепяна от киевския режим и очевидно игнорирана от западните му покровители“, се казва в изявление на министерството.

Видеото показва предали се руски войници, които лежат на земята в Макеевка в Донбас. След това се чува стрелба с автоматично оръжие и на кадрите се виждат около 12 мъртви тела. Не е ясно кога е заснето видеото, нито кой го е заснел, отбелязва Ройтерс.

"Публикуваните нови кадри с доказателства за масова кървава саморазправа на украински военни с невъоръжени руски военнопленници потвърждават жестоката същност на сегашния киевски режим начело със Зеленски, както и на тези, които го защитават и поддържат“, заявява руското министерство на отбраната.

Председателят на Съвета по правата на човека към Кремъл Валерий Фадеев съобщи в "Телеграм“, че ще изпрати видеото до редица международни организации. "Това е демонстративно, предизвикателно престъпление. То нарушава всички възможни конвенции, забраняващи жестокото отношение с военнопленниците, нормите на международното право и просто на морала. Ще настояваме за реакция на международната общност и разследване, и вече не съм толкова песимистично настроен по този въпрос", пише Фадеев.

Той допълва, че смята да изпрати информация за клането в Макеевка до две хиляди адресата, сред които Службата на върховния комисар на ООН по правата на човека, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Съвета на Европа, "Амнести интернешънъл", Международния комитет на Червения кръст и други международни организации, политици, посланици, журналисти и правозащитници./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


308
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
10 войници - едно добро начало
171
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-добрият начин да не бъдат убивани руснаците е да си отидат вкъщи.
170
5
 
3
 
! Отговори
хахаха преди 1 година
Руснаците си го търсят сами. Малко ли цивилни измъчваха, избиха и погребаха вързани.
169
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
всички са на каишка на илюминатите, цирк
168
8
 
11
 
! Отговори
Пикая на Русия преди 1 година
Ако сте на страната на Русия предавате България
167
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Окрайнските мизерници пак са предозирали!
166
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинските фашисти разтрелваха и горяха цивилни рускоговорящи в Домбас още 2014 година!! Има го документирано. Затова и Русия педприе Военна операция за да спре Украинския геноцид над етническите руснаци! Между другото Киевския режим избиваше и други етноси, включително етнически Българи живеещи в Украйна
165
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
клипа си го показва как 8 руснаци се предават един по един в кокушарник по междо другото Украинците ги приемат по правилата и законите на войната ... и излиза един брадат путинист да се прави на герой и стреля при БЯЛ ФЛАГ в резулта цяло оделение руснаци мъртви и за сажеление Един Украинец ... после е имало разпава с путенягата но за това по скоро трябва да ги накажат 4е брадатата руска отр,,епка е пукнала само с граната от зад твърде леко
164
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
руZнаци =ор,,ки
163
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВИЕ пирожкин какво ще го направите ? кувалда щик в дупето пърлене с горелка Напълно заслужава и трите на куп ...
162
16
 
5
 
! Отговори
... преди 1 година
Ами щом са тръгнали да се предават, значи изобщо не им е било там мястото! Търси сметка на това, който ги е изпратил... военнопрестъпникът Путин! И на Тая "украинска" ***, ако сте избили семейството, или някой близък, изобщо не ме учудва да реагира така! И изобщо, чий го дирите в Украйна?
161
9
 
15
 
! Отговори
непонятно е преди 1 година
вече защо от РФ бавят още зеления наркоман и антуража му?толкова ли е трудно да се установи леговището им в киев или около него.един Циркон,ако трябва два-и да ги пишат техните после великомъченици!на евроатлантизма!
160
18
 
10
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Какви руски военнопленници бе, нали няма война! Пълни кремълски лъжи, защото масово им дезертират войничетата - да ги сплашат малко. Слава на Украйна.
159
19
 
11
 
! Отговори
Странно, преди 1 година
...те си влезли в Украйна да... убиват, да грабят, да изнасилват и да мародерстват, а виждаш ли, колко лошо ги посрещали укрите! Много лоши тия, бе! И това е било в началото на нахлуването! Сега ще ги пазят за да ги разменят!
158
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално. При нацистите е така.
157
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Война няма, самия Путин го каза, това са терористи с автомати в чужда държава!
156
19
 
14
 
! Отговори
Русия винаги лъже преди 1 година
Пак руски лъжи.
155
22
 
12
 
! Отговори
До анонимния преди 1 година
Направо ще ни разчустваш! Значи в Киев имало "преврат", и затова руските "туристи" с калашници, отишли да защитават Донбас от Киев! Тука да не са ти промитите мозъци на крепостните, бе? Кой ще ти се върже на такива лъжи? Шамил Басаев още 1996 г. си го каза, каква ще е поредицата на руската агресия...Чечня, Грузия, Беларус, Украйна, Крим...и наконец...Европу ! Нахлуването в Украйна е подготвяно повече от 20 години! Психарят от Кремъл още плачи да възстановява СССР!
154
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смешен плач, пълен монтаж, забравихте ли как руснаците взривиха болница с 350 украински пленници от Азовско а?! Тогава коментарите на путинистите бяха хвалебствия! Забравите ли взривените ЖП гари от о р к и т е и избитите украински деца, а отвлечените хиляди деца в неизвестна посока и това ли забравихте? А че престъпния режим в Москва ще бъде съден за престъпния срещу човечеството не се съмнявайте.
153
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
укропите всеки ден се доказват като ***