Кадрите на убити руски войници, които са се предали, са автентични

Киев и Москва взаимно се обвиняват
Обновена: 21 ное 2022 15:18 | 21 ное 2022 15:18, Нели Христова
317
Кадрите на убити руски войници, които са се предали, са автентични
Снимка: БГНЕС

Скандални видеоклипове, за чиято автентичност "Ню Йорк Таймс" потвърди, се появиха в социалните мрежи миналата седмица. Те предизвикаха безброй въпросителни. 

Русия обвини Украйна в екзекуция на руски военнопленници. Повод за това е скандален видеоклип, показващ как телата на няколко униформени войници лежат на земята в селски двор. Нападнатите лягат и се предават, оставят оръжията си настрани. На друго видео се вижда, че са застреляни.

Още по темата

Убийството или раняването на боец, който е оставил оръжието си и се е предал се води за военно престъпление.

"Ню Йорк Таймс" потвърди автентичността на видеоклиповете.

Те са разпространени от украински новинарски канали и профили в социалните мрежи. Украинците ги използват, за да се похвалят с военна мощ и отвоюване на територии, изгубени заради войната.

Резултатът е – взаимни обвинения между Москва и Киев.

ООН заяви, че случаят трябва да бъде разследван.

Украйна също ще разследва случая. Това заяви украинският вицепремиер Олга Стефанишина. "Разбира се, ще разследваме видеото", каза тя, цитирана от "Асошиейтед прес". "Малко вероятно" обаче е редактираните видеозаписи да доказват твърденията на руската страна, добави тя.

По думите на Стефанишина украинските сили "абсолютно не се интересуват от ничия екзекуция", а заповедите са да се вземат "възможно най-много затворници", които да бъдат разменени с Русия.

Украинският еврокомисар по правата на човека Дмитро Любинец заявява, че руските войници са открили огън по време на акта на капитулация.

Убийствата са извършени по времето, когато украинската армия си възвърна село Макеевка. Около 12 ноември.

„Ню Йорк Таймс“ сравни видеоклиповете със сателитни снимки и потвърди, че не са подправени.

Злощастната ситуация е заснета от анонимен украински войник и от дрон, притежаван от украинските сили.

"Изглежда, че повечето от тях са били застреляни в главата", казва в интервю д-р Рохини Хаар, медицински съветник в организацията Physicians for Human Rights.

"Има локви кръв. Това показва, че те просто са били захвърлени там мъртви. Не е имало никакви опити да ги вдигнат или да им помогнат."

Д-р Хаар отбелязва, че когато са се предали, руските военнослужещи са били на земята, очевидно невъоръжени. Те са смятани за небойци - на практика военнопленници", казва д-р Хаар пред "Ню Йорк Таймс".

Римският статут, международният договор, с който е създаден Международният наказателен съд, би могъл да повдигне обвинение за това по няколко свои члена, ако Украйна беше страна по договора, каза д-р Хаар, включително и член 8б (vi), който гласи: "Убийството или раняването на боец, който, след като е сложил оръжие или няма повече средства за защита, се е предал по свое желание", е нарушение на законите на международния въоръжен конфликт.

Ива Вукушич, експерт по наказателно преследване на военни престъпления в университета в Утрехт, заяви, че е трудно да се определи дали е извършено или не военно престъпление само въз основа на видеоматериалите и че решаващият фактор е времето - кога са застреляни руснаците.

"Ако тези военни все още не са били претърсени, тогава украинците няма как да знаят дали са въоръжени, дори и да са на земята."

Видеозаписите от Макеевка предизвикаха възмущение сред руските провоенни коментатори. Владлен Татарски, популярен активист и блогър, заяви в публикация в приложението за социални съобщения Telegram, че всеки руснак "трябва да гледа това няколко пъти, за да разбере срещу кого се борим" и че "нито един руснак не може да живее и спи спокойно", докато извършителите са живи.

В петъчното си новинарско предаване Първи канал, руската държавна телевизионна мрежа, заяви, че видеозаписите са доказателство, че правителството в Киев извършва военни престъпления. В него участва Владимир Корнилов, политолог, който заяви, че "Украйна никога не е обвинявана във военни престъпления, защото убива руснаци". В репортаж на друга държавна мрежа - "Россия-1", Западът беше обвинен, че "организирано мълчи" за украинските военни престъпления.

Руският съвет по правата на човека заяви, че ще изпрати видеото на международни организации. Следственият комитет на страната, руският еквивалент на ФБР, започна наказателно разследване на срещата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


317
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
28
 
8
 
! Отговори
Андрешко преди 1 година
Добрия руснак=мъртъв руснак
198
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АНГЕЛ - Зельо на трибунал надали ще иде, господарите му няма да го пуснат, твърде много знае и може да разкаже... Обаче по някое време може внезапно да се разболее, да предозира белото или да катастрофира
197
23
 
20
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
В края на клипа се вижда руският офицер който излиза и открива стрелба ! Лъжепредаването е военно престъпление и извършителите му са си получили заслуженото !
196
14
 
10
 
! Отговори
За сведение преди 1 година
В чуждо село и керемидите бият! )особено когато е украинско...)
195
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А виждате ли в края на кадъра, който е ИЗРЯЗАН, как последният излизащ руzнак НЕ СЕ ПРЕДАВА, а започва да СТРЕЛЯ по украинците? ВИЖДАТЕ ЛИ ГО?Не ни правете на маймуни бе! ЯСНО СЕ ВИЖДА, ЧЕ ЗАПОЧВА ДА СТРЕЛЯ - ИСКАЛИ СА ДА НАПРАВЯТ КЛОПКА НА УКРАИНЦИТЕ!
194
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е сега за парният чук ще има оправдание.
193
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Сата НАТО - пий си лекарствата, че си се превъзбудил и пак ще трябва да те връзват за леглото
192
19
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази история показва едно - киевският режим, И ВСИЧКИ КОИТО ГО ПОДКРЕПЯТ И ЗАЩИЩАВАТ, е садистичен, зверски, фашистки режим! Това показва колко е оправдана и необходима спецоерацията. Само крайно долни хора, без никакъв морал, могат да са на страната на такива извверги
191
19
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Каква Женевска конвенция за мобилизирани затворници, беее! Просията си е затворила вратите за всякакви конвенции. И тука руската гмеж тряа се избива безмилостно. И куршуми не трябва да се хабят за тях.
190
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Хаха - Ако беше според този принцип, трябваше украинците към руските пленници да се отнасят както руснаците към украинските - т.е. ХУМАННО. От същия укр отряд, който е извършил тези убийства, е имало пленени, и руснаците са им ги предали при обмен живи и здрави! Докато тия изродди се отнасят към пленените от тях по този сверски начин
189
3
 
9
 
! Отговори
българин преди 1 година
Стара доказала се тактика... Пращаш група наемници - професионалисти в украински село. Трепят, насилват наред. Остават един-двама живи, пращат ги обратно и им казват вижте ние сме истински руснаци и трепем така качествено. Паралелно на друго място друга група прави същото но в руско село казва че са украинци... После се облягат назад и гледат сеир. Е може да се наложи да повторят тук-там но общо взето това е схемата. Както винаги страдат "малките" хора
188
8
 
7
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Око за око, зъб за зъб
187
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Сата НАТО - "Егати наглеците, и права им се приискали." - Ами те не са ги 'приискали', установени са с едно такова нещо, което се казва международно право, с Женевската конвенция. Ама да тъъъп рософоб да е чул за такива детайли...
186
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последното е до Дежа Вю
185
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Общото е това, че и в двата случая краварите създадоха опозиция и конфликт, с цел да стъпят здраво на това местенце в европа, военно и политически. Това е общото впрочем в повечето конфликти в света, от доста време насам. А пък блейките си блеят... поне докато им дойде до главата... ако имат такава, де
184
12
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Изгледах го, да излиза и какво? Защо не застрелят само него, а всичките. Другите, които са по очи каква вина имат че един е решил да се прави на Рамбо ----///// ------ Ами не е ясно, може и да нямат вина, но са имали лош късмет. Колегата им е уплашил украинците. А като цяло те изобщо нямат работа на тази територия и не е редно да очакват никаква милост. Егати наглеците, и права им се приискали. Ако ми дойдат в България, ше ги палим живи, балсам ги в матушката...
183
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До Анонимен 228 - Типично за манипулаторите и за тези, които вършат нередни неща - съдят за другите по себе си и им приписват това, в които сами са виновни. Долно. сащ ползват този похват постоянно, блинкен особено. Ако знаеше нещо за психологията, щеше сама да разбираш колко е изтъркан и прозрачен. Ама русофобите с един правопис не можете да се оправите, какво остава за обща култура... Един умен, образован човек русофоб не съм срещнал, а да не говорим пък за честен
182
6
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 228 преди 1 година
Прав си,еднозначно се доказа,че Русия използва фейковете за пропаганда,а на теб ти се плаща за да го оспорваш с отнесени приказки.
181
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ХристоНе се знае дали всъщност Русия няма да бъде поделена.
180
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен - "Ако бяха Украинци загиналите, за пореден път русофилите щяха да пишат, фейк," - Винаги съм казвал, че русофобската пропаганда вирее само в празни глави. Как може да има толкова тъъпии хора, които да не знаят, че ФЕЙКОВЕТЕ СЕ ОПРЕДЕЛЯТ ЕДНОЗНАЧНО ПО СПЕЦИАЛНИ МЕТОДИ, А НЕ ЗАЩОТО НЯКОЙ Е КАЗАЛ, ЧЕ СА ТАКИВА!