Панелките били най-здравите и най-устойчивите на земетресение

Колко от сградите ще се сринат при трус у нас?
156
Панелките били най-здравите и най-устойчивите на земетресение
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Какво би станало, ако България е разтърсена от бедствие в тези мащаби? Как се строят сградите у нас в момента и могат ли да издържат на подобни трусове?

Сеизмолозите са категорични, че към този момент опасност от силни земетресения в България няма. И афтършоците (по-леките повторни трусове), които наблюдаваме в Турция, няма как да окажат влияние на територията на България.
Какви са изискванията обаче за строеж у нас и какво може да компрометира сградите?

Общият брой на жилищните сгради у нас е малко над четири милиона. През четвъртото тримесечие на 2022 г. е започнал строежа на малко над 1200 жилищни сгради, показват данните от жилищния фонд на Националния статистически институт.

„Ако разгледаме най-генерално жилищния фонд. На първо място имам старо строителство, да кажем от преди 1944 г. Едните сгради отговорят в някаква степен на съвременните изисквания за сеизмичност и здравина, а има и сгради, които не отговарят на това“, казва Михаил Чобанов- строителен предприемач пред bTV.

След това във времето на социализма се е строяло основно панелно строителство и ЕПК. Странно или не панелните сгради са най-здравите и най-устойчивите генерално погледато.

За да бъдат най-устойчиви и най-здрави, обаче трябва да се поддържат, както правят в Германия, уточни строителният предприемач Михаил Чобанов.

„За съжаление в България в процеса на саниране на сградите не се обръща съществено внимание на тези въпроси“, категоричен е Чобанов.

През първите години на демокрацията започва така нареченото „ново строителство“. Чертежите са правени на ръка, но с напредването на технологиите, това остава в историята.

„С напредването на годините са се увеличили както изискванията към инженерите конструкторите за здравина, така са се появили и съвременни софтуери, които в много по-голяма степен помагат за това сградите да бъдат по сеизмично устойчиви“, твърди строителният предприемач.

При проектирането всяка сграда трябва да отговаря на конкретни сеизмични изисквания, след това започва и нейният строеж.

Един от документите удостоверяващ техническата изправност на градите е техническият паспорт. През 2021 г. тогавашният регионален министър Виолета Комитова отмени наредбата, която изискваше всяка сграда да притежава документа.

При сградите след 2007г. той се издава при строежа, а при по-старите, само ако извършва реконструкция. Причината - така сградата може да се компрометира.

„Старите сгради са тухлени или тухлени постройки със стоменобетонни плочи или са тухлени постройки с градоред. Сигурни са, ако не са променяни. Настройки, пристройки, не документирани – това е проблем. Най-страшното, дори не е това. Най-страшното е приземните етажи тези тухлени зидарии да са премахвани с цел оформяне на търговско помещение. Особено опасно е, когато фасадните стени са нарушавани. Те са укрепявани слагани са им някакви греди и колони, но тези допълнителни конструкции не могат да заменят тухлената стена, която изпълнява антисеизмичната роля“, обяснява инж. Марин Гергов от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

От Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране са готови изпратят доброволци в пострадалите от земетресенията турски райони, за да помогнат с обследването на пострадалите сгради. „Ние събираме наши членове, но не мога да им дам подробности преди МРРБ да ми каже, че след примерно няколко дена ще пътуваме“, обяснява инж. Марин Гергов.

И така всяка промяна може да компрометира сградата, а камарата на инженерите са в пълна готовност да заминат за Турция, за да отидат на терен и да преценят, кои сгради от пострадалите, но не напълно разрушените са годни за живеене, но за тяхната логистика трябва да помогнат Министерството на регионалното развитие и благоустройството както и външно министерство, а до този момент това все още не е направено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още по темата: земетресениепанелки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Алекс - Ама в Свищов падна блок, когато беше земетресението във Вранча, 1977 г. Да ни пази Господ от такава стихия. Никой не знае колко са на брой онези жилища унас, в които собствениците са правили д.е.билни промени, разрушавайки носещи стени и колони. Човек не знае дали по време на трус няма да се окаже в магазин, заемащ площ, която по проект е била три или четири гаража, а над тях - 6-етажна жил.кооперация! Или пък може да гостува в апартамент, на етажа под който са избити носещи стени.
91
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лепенето на вата и стиропор по блоковете не е саниране, а само несъстоятелен опит за топлоизолация. Обикновено е с най-лошите материали, с отпадъците останали в складовете, които са слагат джаста-праста от "майстори", събрани от градските гета. На последното някой му казват трудова заетост срещу правилно гласуване на избори. А като цяло санирането е една добре измислена кражба.
90
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
4 години уляга един нов блок ново стройтелство и е нормално да се напукат някъде стените
89
1
 
7
 
! Отговори
Японците преди 1 година
Твърдят, че специфичните еластични връзки на дървените храмове са причина да оцеляват с векове въпреки всекидневните земетресения. Монолитния бетон не позволява еластичност, но пък само той е подходящ за високи сгради и занова японците измислили да слага сградите на лагери в основите, също и мостовете. Но най вече строят ниски, леки, дървени сгради. Леките конструкции са най- добри.
88
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много аматьорски коментари има за панелите! Има различни структури и начин на свързване. При някой видове са редени като Лего. Върху бетонен пояс са наредени подовите панели. Отгоре се нареждат 3 носещи стени на апартамент и пода на следващия етаж. Всички панели са със зъб, а фугата е натъпкана с болит или смола. Заварките нямат носеща роля. Има и вид, където цялата тераса е заварена за външния панел. Там заварката е критично важна при усвоена тераса. Лошото на подобна структура е, че ако вълнат
87
0
 
17
 
! Отговори
Не се поддържали преди 1 година
панелките! Това е по-малката беля. По-голямата се състои в това, че инж. *** Гaнeв, получи ли готово жилище от общината и го купи, веднага започва да прави промени по свое усмотрение, без одобрен проект и без да пита съседите. Същите дивотии се правят и от много хора, които са купили от частно лице жилище в тухлена сграда. Това е същото, както промените в приземните етажи с цел оформяне на търговска площ. Някои гл.у.па.ци дори рушат противоземетръсните шайби, без даже да знаят какво е това!
86
1
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
До Иман кацарски Лъжеш.Земетресението в Армения беше през 1988г. с магнитуд 7,2.Паднал панелен блок НЯМА.В Перник 2012г. 5,8 също.
85
8
 
4
 
! Отговори
До инженер проектант преди 1 година
Санирането какво общо има със заварките? Пет направени зле заварки, на неподходящи места, блока е долу. Кой може да потвърди, как са направени. Ако някой твърди, че нещо строено през 60-те и 70те е по-здраво, при тогавашните изисквания и съвременните такива, определено не е в ред. Съвременните сгради се оразмеряват за далеч по-висока степен по скалата на Рихтер.
84
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борисов санира сградите като ги опакова и боядиса и европарите отлетяха в някой джоб Вятъра духна по силно и мазилката заедно с изолацията отлетя Така се санират и поддържат сградите бъдете спокойни сега ни успокояват по тв че всичко е шест идват избори да не забравяте за големия стройтела на асфалта и санирането ББ
83
1
 
10
 
! Отговори
Интересното преди 1 година
Е че разрушителността на земетресенията е непрогнозируема, и най- здравата сграда може да влезе в резонанс със сеизмичната вълна и да се срути. А сеизмичните вълни винаги са различни.
82
7
 
4
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
До инженер проектант, ти си бил много т ъ п о парче! Защо не се завреш в мишата си дупка и замълчиш завинаги? Дава се годност, и след тази дата, кой знае:- Я камилата, я камилара. Аман от умове, като твоя . Като не разбираш, мълчи си.Какво иначе да пишат, като 90% от строителството преди 89 год, беше панелно?
81
2
 
13
 
! Отговори
Прайд преди 1 година
Камелке , от строителство ал хабер си нямаш , както и от журналистика ! Панелките имат само едно противоземетръсно ядро - асансьорната шахта !
80
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При новото строителство от всичко е пестено и не отговаря на никви норми, е по документи може би, единствено се гледа да е лъскаво за да има търговски вид и на третата година почва да се цепи и пука даже без земетресение и почват ремонтите.
79
1
 
19
 
! Отговори
До 87 преди 1 година
Това саниране, което се извършва в България изобщо не е саниране. Това е облепване на сградите. Саниране означава когато се укрепват конструкцията и заварките. А сега това уж саниране го видяхме какво е при буря-директно падат плоскостите, или с други думи българското саниране много наподобява на папиемаше.
78
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Япония що не падат сгради, дори при 8 степен земетресение? А, сетих се! Щото ги строят японци.
77
0
 
18
 
! Отговори
инДжинер лаладжия преди 1 година
До инженер проектант Така е, но много ''умове'' смятат, че санирането означава облепване със стиропр..........тук-там и без дюбели!
76
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С.поред действащата Наредба 3 от 21 юли 2004 г. за основните положения за проектиране на конструкциите на строежите и за въздействията върху тях проектният експлоатационен срок на конструкции на жилищни, обществени, производствени и други сгради и съоръжения" е 50 години. Срокът е валиден за всички типове строителство - включително тухла и панел (ако някой реши да строи отново по този начин).
75
5
 
14
 
! Отговори
инженер проектант преди 1 година
До Анонимен...То като им е изтекъл срока не означава, че ще паднат. Изтича конструктивния им гаранционен срок но те пак може да си издържат и 200 години ако се санират може и повече.
74
0
 
11
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Дано никога не ни се случва такова бедствие за да разберем коя сграда ще е най-здрава.
73
0
 
5
 
! Отговори
силно заинтригувАна преди 1 година
До Анонимен 84 А газобетонЯ и гипскартонЯ ли не са глупости на търкаленца?!