Търговските вериги се оплакват от мерките на МС за ценообразуването

Поскъпването на храните било още при производителите
62
Търговските вериги се оплакват от мерките на МС за ценообразуването
Снимка: Pixabay

Кампанията на МС срещу ценообразуването е насочена изцяло срещу веригите и то без конкретни доказателства. Това заяви Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружение за модерна търговия пред БНТ.

Според него през цялото време се говори за анализ на пазара и цените, а никой не показва този анализ.

Целият държавен апарат е насочен срещу нас, категоричен е Вълканов.

"Всяка намеса на свободния пазар потенциално е взривоопасна, още повече, че в случая се настройва цялата държава срещу един сектор, който дава работа на над 80 000 души", каза той.

"Нападките, които се хвърлят върху нас, могат да бъдат установени от съответните контролни органи, а не от лица, които ги заявяват от публичното пространство", допълни Вълканов.

Той подозира, че по-скоро става въпрос за административен натиск и заяви, че за това дали има нелоялни търговски практики трябва да установят контролните органи.

Вълканов каза, че според статистиката цените на храните за 2022 г. са увеличени с 28% още при производителя. От сдружението призоваха цените да се проверяват по цялата верига - от производителя до щанда.

"Не можем да се фокусираме само върху цените в магазина. Цените в магазина в крайна сметка са функция на това какви са доставните цени от доставчика, без значение дали е български и чуждестранен, защото голяма част от стоките са вносни", каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
парите преди 1 година
с които пазаруваме във веригите ги изкарваме в българия а печалбите отиват в чужбина-това не е политика-няма да гласуваме-да ви избират германци,австриици и т,н,
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами ок - няма проблеми - да се провери тогава на каква цена изкупуват от производителите и с каква надценка продават - нищо чудно да е и 2000 %. Не мисля, че такъв анализ ще е от полза на веригите. Според мен просто се опитват да печелят време.
53
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма свободен пазар. Търговските вериги са си създали картелни организации като тази. Заедно вдигат цените и следят някой да не продава на пазарни, по-ниски цени. Лобистите от картелните организации защитават по-високите си спекулативни цени и лъжат, че това били пазарните цеени. Забранете всички картелни организации на бизнеса. Асоциация на горивата, Асоциаация на храната, Асоциация на заведенията, Асоциация на туризма. Всичкият бизнес е картел и съгласувана спекула.
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Куфланд, лизъл и т.н. Свръхнадценките ни са скъпи. В Германия продаваме олио за 3 лева на бедните германци, в България за 4.50 на богатите българи.
51
0
 
7
 
! Отговори
Главанак преди 1 година
А не се оплакват, че вдигнаха цените до небесата и хората се чудят как да п реживяватСамо оня с пмустачките е бил прав!
50
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се озаптят и строителите и търгашите на строителни материали. Децата не се женят, защото нямат дом. Без дом няма семейство, а без семейства- няма народ.
49
0
 
16
 
! Отговори
Фен преди 1 година
Има само едно решение - тотален и пълен бойкот на веригите - 4-5 месеца просто да не се пазарува от тях - всеки да си намери начин откъде да се запасява със стоки - да видите тогава друга песен ще запеят.....
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спекулира се, че понеже било вносно е скъпо, ами не е вярно. Немските стоки от техните вериги са с идея по-скъпи, а и много са с паралелно написани цени за различните пазари и се вижда, че няма огромни такси за превоз, за разлика от множеството български стоки, които освен че са по-скъпи са и по-некачествени , а не "летят по 2 хил. километра"
47
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е, ама я кажете отворихте ли си "приложението" на Лидъл и радвате ли се на отстъпките от 20 ст.? Хем мрънкате, хем ходите там да се блъскате. Друго си е шаренкото, не е като в българска малка сива бакалийка. Стадо!
46
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако всичко им е наред на тези хранителни вериги, няма да скимтят на умряло. Явно има много гнили неща при тях!
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Портокал, купен за Коледа от Кауфланд още ми стои за красота в кухнята. Не е мръднал!
44
0
 
15
 
! Отговори
Искам мъст. преди 1 година
По време на криза и в инзвънредно положение, в каквито сме реално.Спекулантите се наказват с разстрел.Те се гаврят с народа.Дали не е зле и народа да се изгаври публично с тях и техните покровители?
43
1
 
19
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Като цяло големите вериги магазини са вредни за всяка една държава,защото изяждат хляба на малките производители и търговци.А и не са български.Откъде -накъде някакви чужденци ще ни налагат диктат над производствената и търговска мрежи! И още едно нещо.България бе лишена от основно перо в икономиката си.Тютюнопроизводството ни бе откраднато от ЕС и подарено на гърците. Защо не си възстановим Булгартабак? Длъжни сме да го направим.
42
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕТО КОЙ ПОМПИ ИНФЛАЦИЯТА - ЗАПАДНИТЕ ВЕРИГИ КАУФЛАНД, ЛИДЪЛ, БИЛА!!!! КИЛО КАШАКВАЛ 30 ЛВ! ??? ЧЕ АЗ ПО- ДОБРЕ ДА ЯМ ПАСТЪРМА!!
41
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДА ИДАт при арменския поп! И да внимават, да не заиграе дървото...
40
0
 
21
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Спекулантите ревнаха.Правителството е на правилния път.Да продължават с проверките.
39
0
 
20
 
! Отговори
българка преди 1 година
Хайде сега - нямало спекула! Щом толкова бързо ревнаха, значи не само спекула, ами даже и картелни споразумения имат търговските вериги. Някои продукти от първа необходимост - хляб, прясно и кисело мляко имат разлика с по 10-20-50 ст. Говоря за едни и същи продукти - в кварталните магазинчета са с по 20-50 ст. по-евтини. Като се има предвид стойността на една кофичка кисело мляко, 30 ст. разлика е прекалено много ! Нямам предвид скъпите луканки, при които тези стойности са несъшествени.
38
0
 
16
 
! Отговори
До37 преди 1 година
Оххх, те ако са 30% ще подскачаме от кеф,тук става на въпрос за едни 200-300 процента,които отиват в нечии джобове за почти всичко докато то стигне от производителя до нас крайните клиенти!
37
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Веригите бичат яки надценки. Имам приятели с ябълкови градини от района на гр. Септември.Мога да ви разкажа неща от които ще ви настръхнат косите, за условията да продаваш във веригите. Надценките там са минимум 30 %!
36
0
 
20
 
! Отговори
До30 преди 1 година
Ми ако не е спекула то тогава какво е?Кое обуславя тия цени на хранителните стоки,горивата които във България са на най ниска цена като страна имаща право все още да преработва и да ползва доста по евтиният руски петрол,електроенергията която се субсидира от държавата над цени от 0.20 стотинки за киловат,най ниско заплатеният труд-850 евро средна брутна заплата,пак те питам,коя е причината стоки произведени във България да имат по висока цена спрямо същите аналози произведени и продавани в Европ