Започват две дела за военни престъпления в Украйна

ЕС ще работи с ООН за създаването на трибунал за руските престъпления
13 мар 2023 23:20, Йоана Цонева
230
Започват две дела за военни престъпления в Украйна
Снимка: БГНЕС

Международният наказателен съд възнамерява да започне две дела за военни престъпления, свързани с инвазията на Русия в Украйна, съобщават "Ройтерс" и "Ню Йорк таймс".

Освен това съдът ще поиска заповеди за арест на няколко души, както разкриха настоящи и бивши служители, запознати с решението.

Русия напусна Международния наказателен съд през 2016 г., след като съдебната институция определи анексирането на Кримския полуостров от Украйна през 2014 г. като въоръжен конфликт.

През ноември председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че Европейският съюз ще работи с ООН за създаването на трибунал за разследване и преследване на военни престъпления, извършени от руските сили в Украйна.

Предложението обаче не получи очакваната подкрепа от външните министри на страните членки на ЕС и беше разкритикувано от Москва, която предупреди, че подобен съд "няма да има никаква легитимност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 92Пишеш, че нямам право да"виждам"нещо различно от неолибералния диктат на америкаските демократи? Дали Джефри Сакс, Илон Мъск, "Амнести интернешънъл", МААЕ и т.н.също са русофили и не виждат"правилно"нещата в Украйна? Снимките с 32човека навързани по стълбовете в Херсон правилно ли ги виждаме? Конвой от 80цивилни автомобила обстрелян от украинците при опита им да преминат в контролираните от руснаци територии правлно ли го виждаме? А новините по нашите теллевизии от 2014година...
120
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно ми е, ако едната от страните по дело седне със съдията на една маса, или с шефа му какви ще са изводите? Тези изгубиха всякаква мярка! По новините видяхме ухиления шеф на този "съд"на среща със Зеленски. МААЕ и "Амнести интернешънъл"имат други виждане за събитията в Украйна. За какво им бяха отнети от Зеленски акредитациите на журналисти от СиЕнЕн и Скай нюз? "Провалиха"втората Буча и показаха истинското лице на украинците в Херсон.
119
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 182Само да те светна, че "украинците"масово бягат в "окупираните"от руснаците територии! В Багмут 4хил.не искат да напуснат града. Чакат руснаците да го превземат! Искандерите не удрят цивилни обекти. Най-малкото прекалено скъпи за прахосване. Виж, удар по щаб в"сянка"пълен с"пенсионирани"натовски военни....На кой са думите:"Донбас изчистен от руснаци, или негоден за живеене"!!!!! После кой виновен?
118
2
 
5
 
! Отговори
СВОЙ преди 1 година
До Я Па Ти. Истинската политика не е видима за окото.Великите думи Демокрация,Евроатлантически цености са прах на в очитете.Зад тези думи се крият жестоки егоистични интереси!
117
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сбор от военнопрестъпници това е агресивната завоевателна русия, ама ще им дойде времето на всичките и тогава да видим русофелите на чий гроб ще плачат !
116
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 168 Я па ти..Глупостите ги пишеш ти! Последните избори на които участва цяла Украйна спечели етнически руснак с етническа партия на руснаци! Започнаха преговори за асоциация с ЕС. Нямаше никакви проблеми от Русия. Проблемът го създадоха ЕС с 8 унизителни усливия в края на преговорите. Едното бе да освободят от затвора осъдената за корупция Тимошенко! Плановете на САЩ бяха не Украйна в ЕС, а дразнител на Русия. С етничско прочистване не само на руснаци. Неонацисти и т.н.Сега в Грузия същото!
115
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 168 Я па ти..Искала украина да са приобщи къв ЕС и Нато като над 8 години избиваше мирното население на Донбас ! Това ли е приобщаването ?
114
10
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ПРОДЪЛЖИТЕЛНА ВОЙНА В УКРАЙНА НЕ Е ЛОШО НЕЩО ,ЗАЩОТО ЩЕ БЪДАТ ИЗКЛАНИ ТОЛКОВА МНОГО ПУТИНИСТИ ПЛЮС ВСИЧКИ ЧАСТНИ НАЕМНИЧЕСКИ АРМИИ ПО СВЕТА ИЗТЕПАНИ И ТЕ :D
113
1
 
7
 
! Отговори
SyS преди 1 година
До ПенсионерДоколкото си спомням единствените използвали ядрено оръжие срещу хора, при това съвсем ненужно, не са руснаците. Но както казах може да си бръщолевиш колкото искош.
112
6
 
2
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
До SyS 166 Тази изстрелян спътник в орбита, ще донесе ли някаква полза на човечеството ? Запада и САЩ ни поставиха компютри в джоба, а от руснаците война.
111
6
 
2
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 година
До СВОЙ 157 Написал си голяма глупост.Целта на Украйна беше да се приобщи към европейското семейство и НАТО, а не да воюва с Русия. Русия са нашествениците и според Сталин трябва да се избиват.
110
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога приключи делото за зверствата в Одеса? Пропуснал съм го.
109
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как, нима силните и притежаващи власт не могат да ги съдят? Тях обаче Бог ще ги съди и това е единственият съд, от който не могат да избягат.
108
13
 
10
 
! Отговори
ХИЧО преди 1 година
Руснаците са варварска и жестока нация,управлявана неизменно от психопати.Колкото по-гладно е едно куче,толкова е по-зло.Престъпниците от шайката на джуджето,постоянно критикуват Запада,а децата им учат там.Карат западни коли.Варварите винаги ще надничат със завист в подредения двор на западните държави,докато някой не им начупи главите от бой...Украинците ще го направят.
107
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато международният наказателен съд възнамерява да започне две дела срещу РФ, Китай неочаквано нанесе удар срещу Пиндостан. КНР настоява за бързо изтегляне на пиндостанските войски от Сирия.
106
2
 
9
 
! Отговори
Ярл фон Трън преди 1 година
Историята показва, че тези, които стават обект на най-голямото военно престъпление за всички времена - атомните бомби над мирно японско население, след това стават верни съюзници на престъпника. Такава е историческата (и педагогическа) логика - Бий, за да те уважават и обичат.
105
4
 
8
 
! Отговори
СВОЙ преди 1 година
Чдех се ,защо тука либералчетата са в такова голямо количество,което не се вижда по др сайтове.Реалнот съотношение на подкрепящите Русия към заблудените западнопоклоници и работници на Сорос е 75:25.Тука ако искаш да сложиш минус на первезните философствания на някой от тях е нужно да удариш поне 20пъти по бутона,докато ти отразят гласа.
104
5
 
9
 
! Отговори
СВОЙ преди 1 година
Обвиненията трабва да почнат от организираният прврат 2014.Още тогава убиха много хора.Причината за Войната е създадената от САЩ зомби държава наречена Украйна,която има една единствена цел:ДА ВОЮВА С РУСИЯ!
103
13
 
5
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
До паф 155 Освем ядрено мощ , какво друго има Русия ?Нищо. Къде им е икономиката , технологиите, науката , медицината ? Какво хубаво са дали на човечеството ?Съсипаха половин Европа и нас.Живеят , за да воюват.
102
3
 
6
 
! Отговори
паф преди 1 година
и кой ще съди русия - да вземат адвокати хаджигенов и бабикян, света го е страх от руската ядрена мощ!.....щели да съдят!- розови европейски сънища!