Умората убила два пъти повече от COVID-19 за година

Стресът оказва сериозно влияние върху организма
27
Умората убила два пъти повече от COVID-19 за година
Снимка: Pixabay

Скорошно проучване на Световната здравна организация установи, че преумората и прегарянето са взели повече от 745 000 живота само за една година. За сравнение, това е над два пъти повече от броя на американците, починали от Covid-19 през 2020 г., първата година от пандемията, предаде БГНЕС.

Липсата на ваканция или липсата на достатъчно време за почивка може да доведе до преумора и прегаряне, заключи психотерапевтът Джойс Мартер, автор на The Financial Mindset Fix: A Mental Fitness Program for an Abundant Life. Тя посочи скорошно проучване на Световната здравна организация (СЗО), което установи, че преумората и прегарянето са допринесли за повече от 745 000 смъртни случая само за една година в Съединените щати, двойно повече от броя на смъртните случаи в тази страна от вируса COVID-19. първата година от пандемията.

Стресът е нормална част от живота и въпреки че има начини да се справите с него, справянето ежедневно оказва сериозно влияние върху организма ви. Стресът може да увреди здравето на вашите зъби, да причини
храносмилателни проблеми, да увеличи риска от рак на шийката на матката и да повиши кръвното налягане... това са само малка част от многото заболявания, които стресът може да причини.

„Точно както спортистите се нуждаят от почивка от физическо натоварване, почивката е жизненоважна за здравето, защото прекъсва цикъла на стреса“, казва Ерин Енгъл, психолог в Нюйоркския университет.

Изследвания, като проучване от февруари 2023 г., публикувано в списанието Molecular Psychiatry, свързват хроничния стрес с повишен риск от повечето хронични заболявания, състояния на психичното здраве и дори когнитивни проблеми като нарушена памет и способност за учене.

Хроничният стрес засяга способността ни да останем ангажирани и продуктивни, да устоим на инфекции и да преборим лошия сън, добавя д-р. Енгъл.

Твърде много стрес води и до проблеми със сърцето. Джоя Турито, кардиолог в New York Methodist Hospital-Brooklyn-Presbyterian, твърди, че работохолиците са по-склонни да имат „характеристики тип А“, добре известен рисков фактор за сърдечни проблеми.

Изчислено е, че дългата работна седмица, по-дълга от 55 часа седмично, увеличава риска от инсулт с 35%, както и риска от смърт от инфаркт със 17%, обяснява д-р. Турито.

Д-р Реха Кумар, главен медицински директор на Програмата за грижа за теглото в Ню Йорк, казва, че проучване от 2021 г. е установило, че възрастните с висок стрес са с 45% по-склонни да имат метаболитен синдром – група симптоми, които увеличават риска от сърдечни заболявания, диабет и други здравословни състояния.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: уморастрес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
1
 
! Отговори
Дони преди 11 месеца
ДГД, nлъxчeтa! На това му се казва "петилетка за три", учете стъпките! Шефката винаги ще ви държи за сакчетата, особено ако сте от провaнca!
21
1
 
9
 
! Отговори
ИВАН преди 11 месеца
ДОБРЕ ДОШЛИ В СВЕТА НА КАПИТАЛИЗМА И АЛЧНОСТТА! ПОЗНАВАМ НЯКОЛКО ЧОВЕКА МУЛТИМИЛИОНЕРИ, ОТИШЛИ СИ НА 50, ЗАЩОТО НЯМАТ ВРЕМЕ ДА СИ ОБЪРНАТ ВНИМАНИЕ НА ЗДРАВЕТА, А ИСКАТ ДА ИЗКАРВАТ ОЩЕ И ОЩЕ И ОЩЕ!
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
От бачкане/работа човек може само да се изгърби.
19
4
 
15
 
! Отговори
Нещо се повреди преди 11 месеца
тоя сайт. Верно ли след 2 години нон-стоп промиване на мозъка, за най-страшната чума в света, която някога човечеството е преживявало, пишете нещо, което изглежда като зле изразено самопризнание, че цялата работа беше един глобален бизнес проект?
18
3
 
15
 
! Отговори
А бъркочите? преди 11 месеца
А неадекватното лечение и "ваксините" колко?
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Субективни и относителни усещания са умората, преуморта, стреса. По-скоро справянето с ежедневните задачи, предизвикателствата, трудностите, новостите и способностите за адаптация и възстановяване в динамичното ежедневие ни натоварват и разболяват. Доказани са психо-соматични заболявания. Най- важна е устойчивата психика.
16
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хм , пояснете за коя точно преумора става дума ? За преумората на сребрелюбците в бели престилки , да гушкат кинти по здравни ковид-пътеки ,независимо от резултата от лечението ? Или от сладката преумора от ограничавана правата на гражданите , под предлог ковид, за милионите счупени съдби ,бизнеси и благосъстояние ? Или за най-сладката преумора на фармагигантите за космически печалби за сметка на здравето на хората ? Наистина , точно тези преумори убиват ...
15
2
 
6
 
! Отговори
селянин преди 11 месеца
я ви думам че работата е вредна вие не слушате ядене пиене разврат тва е живото
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тук става въпрос само за САЩ само за 2020г. Поне прочетете цялата статия преди да пишете безсмислици.
13
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Затова, 4 дневна работна седмица с по 6 часа дневно ще се отразят добре на здравето! Чувате ли, уважаеми работодатели? Помислете за здравето и достатъчната почивка на служителите си, СЗО ви казва докъде води претоварването и стреса на раб. място.
12
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
пак ли ще се дрънка за стресираните антиваксъри и антимаскъри - яко ги тресе маскафобията и ковидфобията
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ами СЗО да поръча "ваксини" против умора ,какво чака още ,а и пандемия кога ще обяви ?
10
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това са данни за 2020 година. За умирането на колко хора е допринесла умората през 2019 година? Да не се окаже, че през 2020 умората често е следствие от заразяване с коронавируса?
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Умората не е заразна болест. Проблем е, но борбата със заразните болести е нещо различно.
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Умората допринесла и Ковид-19 убил.... Да изследват и обратното - за колко починали е допринесъл Ковид-19 и колко хора е убила умората. Както са го написали, сравняват ябълки с круши.
7
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това е в третия свят, където жулят по 12-14 часа, спят в единия край на халето и ядат ако им разрешат. Аз лично работят 5 дена в седмицата излизам от къщи в осем и влизам през входната врата около пет и половина.
6
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
...водача в обиколката на Италия Ремко Енвенепул, се оттегли от обиколката, заедно с почти целия си отбор, тъй като не се чувства добре в следствие НА ИНЖЕКТИРАНЕ С ИЗМАМА И ПРИНУДА НА ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ ТЕРАПЕВТИЧНИ ПРЕПАРАТИ! Водещи до възпаление на сърцето! Водещи до съсиреци! Водещи до трайни увреждания на здравето! За разлика от НАСТИНКАТА КОВИД! Която е по-безопасна ОТ УМОРА! ПО ОФИЦИАЛНИ ДАННИ!!!
5
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Конспиратори, преди да задрънкате традиционните ви глупости как нямало ковид, да ви кажа че преди 2 дни, водача в обиколката на Италия Ремко Енвенепул, се оттегли от обиколката, заедно с почти целия си отбор, тъй като не се чувства добре в следствие на ковид! По този начин се отказва от шанса за победа, както и от огромния финансов бонус, само заради този уж "несъщестуващ вирус"! Знам че сте твърде пpoсти за да гледате интелигентен спорт като колоезденето, но все пак е редно да се замислите
4
6
 
19
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 11 месеца
И КАКВО ИЗЛЕЗЕ!!!? "СТРАШНАТА ПАНДЕМИЯ", "СМЪРТОНОСНИЯТ КОВИД" е по-безопасно от УМОРА? Кое друго е по-опасно от великата стрлашна болест, заради която ни побъркаха и съсипаха икономики и милиарди животи? Порязване на пръста при белене на картофи? Падане по стълби? А, не, това последното пак се брои за ковиид, нали!
3
1
 
12
 
! Отговори
Edin преди 11 месеца
Има нещо вярно в това, но рядко се осъзнава от човек, а последствията не се свързват с преумората.