НАСА не разполага с данни за извънземен живот

Има данни за 800 неидентифицирани въздушни явления
1 юни 2023 17:45, Елка Василева
16
НАСА не разполага с данни за извънземен живот
Снимка: архив, БГНЕС

Експертна група, назначена от НАСА, за да проучи деликатния въпрос за НЛО, подчерта необходимостта от събиране на повече данни, за да бъдат обяснени тези явления в бъдеще.

"Съществуващите данни и разкази на свидетели са недостатъчни, за да се предоставят убедителни доказателства за естеството и произхода на всяко събитие", заяви астрофизикът Дейвид Спъргъл, председател на експертната група.

Доклад, в който ще бъде изложено как може да бъде постигнато това, ще бъде публикуван през лятото.

НАСА обяви миналата година, че започва изследване за неидентифицираните летящи обекти, а през октомври избра 16 експерти, които да изпълнят задачата. Сред тях са изтъкнати учени, както и служители на американския регулаторен орган за гражданска авиация, а и бившият астронавт Скот Кели.

Тяхната цел не е да преглеждат едно по едно минали събития в опит да ги обяснят, а да направят препоръки към НАСА как те да бъдат проучвани правилно в бъдеще.

Темата е много сериозна, казаха от НАСА на първото публично заседание по темата. Тя засяга както националната сигурност, така и безопасността на въздушния трафик. Но тя привлича голям интерес и заради конотацията на думата НЛО. Официалният термин вече е "неидентифицирани анормални явления".

"Понастоящем не разполагаме с изрични данни, които да сочат, че има връзка между неидентифицираните аномални явления и извънземния живот", заяви Дейвид Гринспун, един от учените в комисията.

За Дейвид Спъргъл трудността при разглеждането на този въпрос се състои във факта, че някои хора са убедени в съществуването на НЛО, докато за други темата е смешна.

Има данни за около 800 неидентифицирани въздушни явления, съобщи на срещата Шон Къркпатрик, директор на службата, която се занимава с този въпрос в Министерството на отбраната. Но "може би само между 2 и 5%" са "наистина необичайни", каза той.

Той показа два видеоклипа. Единият е със сферичен обект, наблюдаван в Близкия изток през 2022 г., който и до днес не е обяснен. На втория се виждат три точки, които се движат странно напред-назад. В действителност това са самолети във въздушен коридор, чиито необичайни движения се дължат на осцилации в самия сензор, обясни той.

Заседанието беше излъчвано на живо в интернет, а част от него беше посветено на въпроси на зрителите. Тази прозрачност беше съзнателна - НАСА изтъква необходимостта от "дестигматизиране" на темата.

Работата на експертната група се основава единствено на публични данни, така че да може да бъде обсъждана свободно и да бъде достъпна за всички, каза Даниъл Еванс, който отговаря за координацията на проекта в НАСА.

Астрофизикът Дейвид Спъргъл добави, че класифицираната информация, която тук не се взема предвид, често е засекретена не заради наблюдавания обект, а по-скоро, за да не се разкрият определени характеристики на самолета, заснел изображението.

В бъдеще наблюденията ще трябва да се правят със специфични, многобройни и добре калибрирани инструменти, каза той. Той обаче изключи идеята за специален спътник.

Препоръките вероятно ще включват и начини за по-добро интегриране на любителските наблюдения. Милиардите мобилни телефони на Земята могат да предоставят полезни данни, особено ако се правят няколко изображения едновременно.

Майк Голд, бивш служител на НАСА в експертната група, се изказа в полза на създаването на служба в космическата агенция, която да се занимава с този въпрос.
(БТА, Христина Терзиева)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ама иначе цялата им нация се кълне не в науката, а в Библията, в която главно лице е един недоказан бог. Смешници!
12
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Браво, сега очаквам да признаят и , че никога не сме били на Луната.Има напредък.
11
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 10 месеца
айде,ония ВЯРВАТ, а ти от къде си СИГУРЕН, че Бог не съществува ?...Ще ти "подам ръка"..:..Ще дефинираш ли ПОНЯТИЕТО "Бог" ?...За да разберем за какво става дума де.. -
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гледал съм внимателно "мисиите на НАСА", до Луната, пълен фейк, не знам как простолюдието им верва :)))
9
1
 
4
 
! Отговори
oтСидней Австралия преди 10 месеца
Извънземни няма тук в слънчевата система. Няма и как да дойдат. Има единствено необесними явления но те са наше дело, защото извънземните сме ние самите. Който разбрал разбрал. А който не, ще разбере когато му дойде времето.
8
0
 
3
 
! Отговори
чобан Тодю преди 10 месеца
Няма лошо да смяташ другите за глупави,това дава самочувствие,но не бива да се прекалява!
7
1
 
2
 
! Отговори
до 7 преди 10 месеца
Викаш някаква си държавна агенция ще скрие съществуването на извънземна раса способна да пътува междузвездни пространства? :) Добре:)
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хахахахаха, добре циркаджии, не сме се и съмнявали, че лъжете простолюдието :)))
5
3
 
5
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 10 месеца
Лъжат като харвадци!
4
4
 
3
 
! Отговори
Не е така преди 10 месеца
В едно свое интервю от 78 година баба Ванга казва че руснаците са извънземен народ и идват от друга планета.
3
3
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 10 месеца
" НАСА обяви миналата година, че започва изследване за неидентифицираните летящи обекти, а през октомври избра 16 експерти, които да изпълнят задачата." ...?!?!?! А какво стана със "Синята книга" започната през 62-ра,или май беше по-рано?...Или и тия ще оформят "комисии",които ще нищят проблема ?..."Ако искаш един проблем да се замете под килима,сформирай комисия! "..Правило от Римско време..
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Най забавното е, че хората си мислят, че извънземна раса толкова напреднала, че да пътува междузвездни пространства ще дойде на Земята и някаква държавна агенция ще ги покрие :)))))))
1
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
то и бог не съществува но т-Ъпунгерите вярват, в него