ЕС: Русия под отговорност за разрушаването на язовира в Украйна

Шарл Мишел го нарече военно престъпление
6 юни 2023 12:03, Елка Василева
152
ЕС: Русия под отговорност за разрушаването на язовира в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви днес, че Русия трябва да бъде подведена под отговорност за частичното разрушаване на язовир "Нова Каховка" в Украйна, наричайки това "военно престъпление", предаде Франс прес.

Още по темата
"Шокиран съм от безпрецедентната атака срещу язовир "Нова Каховка", написа в Туитър Шарл Мишел. "Унищожаването на гражданска инфраструктура представлява военно престъпление и ние ще подведем под отговорност Русия и нейните проксита", добави той.

"Мислите ми са с всички семейства в Украйна, засегнати от това бедствие", каза Мишел и добави, че ще предложи помощ за наводнените райони на следващата среща на върха на лидерите на 27-те страни членки на Европейския съюз, планирана за края на месеца в Брюксел.

Язовир "Нова Каховка", разположен в окупираните от Русия райони на Херсонска област в Южна Украйна, беше днес частично разрушен, като Москва и Киев се обвиняват взаимно за унищожаването му.

Този язовир, превзет от руските сили в началото на руската инвазия в Украйна, по-специално прави възможно водоснабдяването на полуостров Крим, анексиран от Москва през 2014 г.

Построено на река Днепър през 1956 г., по време на съветския период, съоръжението е един от най-големите инфраструктурни обекти от този тип в Украйна, посочва АФП. (БТА, Алексей Маргоевски)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
5
 
22
 
! Отговори
Балъци, преди 10 месеца
Тя и ракетата, дето падна в Полша беше руска според ЕС. Ама накрая се оказа от украинското ПВО
33
4
 
15
 
! Отговори
А ха преди 10 месеца
Това обвинение е същото като към СП2. Русия няма грам полза да си разрешава захранването на Клип и Запорожката Ел централа, които са под руски контрол. Търсете пръста на Виктория Нюланд. Огромно Зло за човечеството.
32
3
 
13
 
! Отговори
Гогич преди 10 месеца
Тоя па кога разбра кой го е взривил??? Че бърза и да съди.Гати смешниците
31
5
 
24
 
! Отговори
Мен преди 10 месеца
Помните ли в началото на конфликта миналата пролет как пак руснаците бяха виновни за обстрела над мирно население на гарата в Краматорск? Накрая се оказа, че ракетата е Точка-У, която е на въоръжение само при укрите и нещата набързо бяха потулени.
30
5
 
16
 
! Отговори
По същество преди 10 месеца
Ей, чокондур. Украинците го обстреляха и се похвалиха, ти Русия ще държиш отговорна. Ще ти дойде и на теб деня.
29
4
 
5
 
! Отговори
БАНко преди 10 месеца
КОГА ЩЕ НАПИШЕТЕ , ЧЕ ТОЗИ ЯЗОВИР Е НАВОДНИЛ КИЕВ И ХАРКОВ ????
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ВЕЦ
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
това е ТЕЦ на сред Днепър...какъв язовир ви гони..... :D има поне гуугъл мапс....излагате се като кифладжии....пропуснахте да кажете че от тоя "язовир" зависи охлаждането на АЕЦ Запорожие (която е некви километри на горе по течението и си има собствен басейн ама тва е друга тема....) с две думи.... Днепър е МНОГО ГОЛЕМА РЕКА....
26
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя на снимката е олицетворение на упадъка на западната цивилизация.
25
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е добре Русия е виновна,но пък Подоляк говори,че разрушаването на стената може да промени плановете за контраофанзива на Киев.Ха сега да видим къде е ключът от палатката.
24
9
 
4
 
! Отговори
Блицкриг преди 10 месеца
На 18 август 1941г по заповед на Сталин, 157 полк на НКВД от отстъпващата съветска армия взривява стената на Днипровския ВЕЦ. В резултат са издавени 80 хил. цивилни украинци. Германците възстановяват централата и я пускат през юни 1942г
23
6
 
27
 
! Отговори
чвор преди 10 месеца
Значи руснаците при влизането си в Украйна минират след себе си, че да не могат да се върнат. После Хвърлят мини в Черно море за да не могат да влязат по вода. Обстрелват АЕЦ, щото техни хора са там, гърмят си Северен поток, щото трябва да прехвърлят вината на Сащ и сателитите и накрая гърмят язовир да наводнят своите. Невероятно!
22
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пак говорят глупости тези клоуни.
21
5
 
17
 
! Отговори
БАНко преди 10 месеца
ДУМИТЕ И ОБВИНЕНИЯТА НА ,,ТОВА ЛИЦЕ " СА В ПЪЛНО ПРОТИВОРЕЧИЕ С ДАННИТЕ ЗА ВАЖНОСТТА НА ЯЗОВИРА ЗА ОСВОБОДЕНИТЕ ХЕРСОН , ЗАПОРОЖКА , ЛУГАНСКА , ДОНЕЦКА ОБЛАСТИ И ПОЛУОСТРОВ КРИМ !!! ТЕ СА РУСКА ТЕРИТОРИЯ И САМО ВРАГОВЕТЕ НА РУСИЯ ИМАТ ЗА ЦЕЛ ДА УНИЩОЖАВАТ !!! ТОЗИ ЯЗОВИР Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ЗА ОСТАТЪЧНА ПОКРАЙНА !!!
20
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не ми давайте тази физиономия, ще си издрайфам червата.
19
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дори и Русия да са гръмнали стената то те си я построиха миналия век. А и едва ли сами ще си отрежат водоснабдяването за Крим. Същото като със северен поток. Сигурно и те пак го гръмнаха че да не могат да го държат като коз за доставки на газ и да имат някакъв паричен поток.
18
3
 
11
 
! Отговори
Въпрос преди 10 месеца
Пък тука след 33 години демокрация язовирите (колкото са останали)сами се разрушават и отнасят селата!ЕС що не вземе отношение по въпроса?
17
3
 
22
 
! Отговори
ТЕД преди 10 месеца
Под носа ви взривиха Северен поток, за него няма и дума, а тук на хиляди километри за два часа намерихте виновника.... Колко месеца подред укронациките обстрелваха същото място явно не е важно. Плановете им, че така ще преминат минните полета се обърнаха срещу тях.
16
2
 
5
 
! Отговори
До ? преди 10 месеца
Да ти дам ли тел.номер на добър психиатър, хахахаха!!!
15
4
 
15
 
! Отговори
Мен преди 10 месеца
Българофобът се отличава с не особено дълбока мисъл, да не казвам и никаква. Той отрича очевидни неща и вярва на всяка лъжа, която прочете в казионните медии. Със същата страст, с която мрази Русия и всичко руско, той мрази и България, гласувайки за национални предатели