Гърция и Унгария спират новите санкции срещу Русия

Списък с фирми е крайъгълният камък
69
Гърция и Унгария спират новите санкции срещу Русия
Виктор Орбан. Снимка: БГНЕС/EPA

Унгария вече не се бори самостоятелно срещу санкциите срещу Русия. Будапеща е намерила своя "партньор в танците" в лицето на Атина, която сега също споделя скептицизма, според петима дипломати от ЕС, съобщава "Политико".

ЕС планира 11-ия пакет от санкции срещу Москва заради инвазията в Украйна и докато предишните 10 се опитваха директно да изпразнят руската хазна, сегашният пакет може да бъде насочен към други държави, които помагат на Кремъл да избегне търговското ембарго.

Унгария и Гърция обаче сложиха крак на прекъсването на пакета поради друга причина: Киев е съставил списък на частни компании, които нарича "спонсори на войната", в който са включени редица европейски компании.

Тъй като някои унгарски и гръцки компании фигурират в списъка, двете страни използват санкциите като лост, за да заличат имената на своите компании от списъка.

По време на срещата на министрите на външните работи на съюза миналата седмица германският външен министър Аналена Бербок отправи директна критика към Унгария във връзка с това, твърдят присъстващи дипломати.

На срещата на посланиците на ЕС Гърция е била в челните редици на дискусията, като се е противопоставила на предложението за заобикаляне на санкциите.

"Гърция повтори, че ако има конкретни доказателства за нарушаване на санкциите, те трябва да бъдат представени на вниманието на съответните държави членки на техническо равнище, за да бъде това адекватно разследвано и след това да бъдат предприети съответните действия", заяви дипломат от ЕС, запознат с досието.

Той допълни, че Атина е заявила, че посочените в списъка компании всъщност не нарушават санкциите.

Жозеп Борел, първият дипломат на ЕС, обеща да реши проблема със списъка. Отговорността сега лежи единствено върху него да разговаря с Киев, казаха двама дипломати.

Тъй като Унгария и Гърция не мърдат, докато компаниите им не бъдат изключени от списъка, няма натиск да се финализира нещо друго относно санкциите, каза дипломатически източник.

На Будапеща и Атина обаче се гледа различно. Унгария се оказа много по-трудна поради своята проруска и прокитайска линия, която често пречеше на Брюксел да постигне единодушие по изявленията за Москва и Пекин. Тя също така блокира одобрението на осми транш от парите на ЕС за възстановяване на военна помощ за Украйна.

Третият проект на санкционния пакет не променя много, пише „Политико“, който е имал възможност да го разгледа.

Той адаптира техническия език по отношение на освобождаването на замразени активи и пояснява, че тръбопроводът „Дружба“ все още може да пренася казахстански петрол в Европа. Той добави повече от 50 допълнителни руски компании, за които властите на ЕС не могат да разрешат трансфер на стоки и технологии с двойна употреба в сравнение с предишната версия на проекта за санкции.

Германия и други остават скептични по отношение на назоваването и заклеймяването на други държави, за да не навредят на дипломатическите отношения или да не накарат други държави, заподозрени в улесняване на санкциите, да се впуснат в обятията на Русия или Китай.

Остава неясно кога пак ще се обсъжда пакетът от санкции. Очевидно е обаче, че трябва да се види краят.

Може да отнеме известно време, докато отново се постигне напредък по този въпрос.

Френският външен министър Катрин Колона каза, че пакетът трябва да бъде приключен на следващия Съвет по външни работи на 26 юни, няколко дни преди срещата на европейските държавни и правителствени ръководители в края на месеца.

Мнозина обаче казват, че сделката трябва да бъде постигната по-рано, за да не се постави в затруднение Брюксел./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: УнгарияГърциясанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
6
 
! Отговори
Въпрос: преди 11 месеца
А има ли български компании, които ЕС иска да санкционира с този (вече 11-ти) пакет? И ако да, ще направи ли България нещо за да ги защити. Все пак единството си е единство, но сиренето е с пари.
50
0
 
16
 
! Отговори
Обективен преди 11 месеца
Украина иска ЕС да забрани на Росатом да продължи изграждането на атомната централа " Пакш-2" в Унгария. Но Орбан е показал един пръст ,който се намира в средата на ръката на Зеленски.
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Цитат:Унгария и Гърция обаче сложиха крак на прекъсването на пакета поради друга причина: Киев е съставил списък на частни компании, които нарича "спонсори на войната", в който са включени редица европейски компании.:)):)):))
48
1
 
17
 
! Отговори
Обективен преди 11 месеца
Ей сега Тагарев няма да спи три дни поне от възмущение.
47
0
 
15
 
! Отговори
баба мара преди 11 месеца
подкрепям двете страни срещу санкциите към русия
46
0
 
5
 
! Отговори
До 49тото Таня преди 11 месеца
Що бе,Танийо? Ти като го поемаше дебелия навсякъде в теб да не 0мря? Бай дъ уей,да не забравиш да се издокараш на прайда,може да ти излезе късмета,трансджЕ!
45
1
 
22
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 11 месеца
Унгария има разкошна архитектура,културни и приятни хора....
44
2
 
23
 
! Отговори
Сам Бог ще слезе преди 11 месеца
Сам Бог ще слезе И ще удари по една яка тояга на всички от ППДБ да им дойде акъла в *** *** и да кажат поне една дума в защита на нашия интерес.
43
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
То хубаво мерки за източване на руски фондове, ама май Европа влиза в рецесия.
42
24
 
4
 
! Отговори
Истината преди 11 месеца
...е съвсем друга! Орбан си е приватизирал унгарската икономика в схеми, и в опасността да им спрат Еврофондовете, той просто рекетира ЕС , за да не му спрат парите! Всичко е въпрос на пари! А византийците не се нуждаят от коментарий ...
41
2
 
8
 
! Отговори
А стига преди 11 месеца
А стига със тоя Литий. Най голям добив във световен мащаб има Чили следван от Аржентина. 60% от добиваното във световен мащаб. Литий има и във България, номера е да имаш знанията и производствените мощности как да го извлечеш. Обаче след добива му остава путиня пред която Гоби, Сахара или Долата на смъртта бледнеят.
40
30
 
5
 
! Отговори
Таня преди 11 месеца
Всички помагачи на руските терористи ще ядат дебелия.
39
2
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 11 месеца
До До 40/44 "Всичко това ще го платим." - ми да, като сте про'с'таци - ще плащате! Тиквата ви го каза преди година: европеидните про'с'таци само за мачкане ставате!
38
5
 
16
 
! Отговори
Баба Ванга е казала преди 11 месеца
Баба Ванга е казала, че камък върхъ камък нема да остане в Париж и след това същото ще стане в цял ЕС без Бг. Затова Слава Севрюкова казва до 2026 г всички да се връщат в Бг, че после и да искат няма да могат. А конкретно във Франция няма пари, защото мигретата, които Сорос и неолибералите им набутаха не работят, но взимат огромни помощи и по 1000 Е за всяко дете, а един от протестиращите каза, че се скъсва от работа за 800 Е. А още много лежачи-мигрета се гласят да им натресат, за отглеждане.
37
5
 
18
 
! Отговори
Христо Христов преди 11 месеца
Българският евроатлантик е неграмотен, некадърен, мързелив и про'с'т. Живее затворен, защото няма пари да излезе и спами за евроатлантизъм с надеждата да го забележат и да му ДАДАТ "европейска МРЗ". В края на месеца отива при баба си да и вземе пенсията и да си плати вноската за абонамент и да си купи цигари.
36
2
 
14
 
! Отговори
До 40 преди 11 месеца
Какви 100 милиарда.Сигурно преките разходи наближават 200 милиарда. А косвените алкохолния дядо Борел ги обяви онзи ден, 750 милиарда. Всичко това ще го платим.
35
6
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 11 месеца
В България има 90% неграмотни и некадърни европеидни про'с'така, дето гласуват за ЕС и НАТО, но нито един не даде 1000 лева за Украйна, когато Киро ги призова. Затова България ТРЯБВА да тегли заем по 1000 лева на евротлантик и да ги даде безвъзмездно на Киев.
34
4
 
12
 
! Отговори
А Христо Иванов преди 11 месеца
подава дупето! И каквото дойде такова. Пука му на него за Българския бизнес и интерес.
33
4
 
17
 
! Отговори
Христо Христов преди 11 месеца
Отделно, деменцията Борел нали щеше да ходи в Китай, ходи ли, ходи ли да представлява дементиралия ЕС?
32
4
 
23
 
! Отговори
Санкции ли преди 11 месеца
Русия източи финансово и оръжейно Европа,в Украйна изгоряха 100$милд.