Възможно ли е Украйна да влезе в НАТО "на части"?

В момента се обсъждат възможните варианти
9 юли 2023 21:30, Нели Христова
113
Възможно ли е Украйна да влезе в НАТО "на части"?
Снимка: БГНЕС

Бившият генeрален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен не изключи приемането на Украйна в НАТО "на части". Той изрази своята гледна точка в интервю, публикувано в неделя с редакционната асоциация Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) в навечерието на срещата на върха на алианса, която ще се проведе във Вилнюс на 11-12 юли.

"Разбира се, всичко това е сложно, и в крайна сметка всичко зависи от решенията на Украйна, но във всеки случай не е невъзможно", каза Расмусен, отговаряйки на въпрос дали смята за възможно само части от Украйна биха могли да бъдат включени в НАТО като Западна Украйна. "И това може да има стабилизиращ ефект върху цяла Европа. Спомнете си влизането на Западна Германия в НАТО през 1955 г.", припомни Расмусен. В същото време той призна, че "има много разлики, но са възможни и паралели". "Например, може да се договори, че задълженията за помощ съгласно член 5 от Договора за НАТО ще бъдат изпълнени само в случай на атака срещу тези части от украинска територия, където правителството в Киев в момента упражнява фактическа юрисдикция", обясни Расмусен.

Той подчерта, че в момента се обсъждат възможните варианти за влизане на Украйна в НАТО. "Това включва, първо, че показваме на Украйна бързия път към членство, както в случая с Швеция и Финландия. Второ, това означава, че в бъдеще ще обсъждаме всякакви подробни въпроси на доверие в Съвета на НАТО "Украйна, което в идеалния случай ще осигури тясна политическа координация между Киев и западния алианс денонощно", каза бившият генерален секретар на НАТО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе, как си я представяте та"я работа? НАТО да не е консерва, в която се вкарват на части територии или да не е бурка за туршия. Режеш части от Украйна и бам в буркана? Нали ако разцепят на части Украйна ще стане Източна, Западна, Южна, Северна Украйна? Коя част ще влезе в НАТО? Русия им каза, че не иска на границата си НАТО, а частите, които не влязат в НАТО ще станат руски. Или вече са се договорили да разделят Украйна? Нещо ни будалкат от НАТО. Джо Байдън каза: "Украйна не е готова за НАТО".
67
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ми тя вече влезе на части. Що органи заминаха на към НАТО от украинското пушечно месо
66
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
НАТО не е в състояние на прави предложения и да обсъжда възможности, още повече някакъв бивш от НАТО. Единственото което може да прави НАТО сега е да чака предложение от Владимир Путин. Има такава традиция при Путин - второто предложение е по-лошо от първото, но по-добро от третото.
65
1
 
6
 
! Отговори
Опа преди 10 месеца
Някой превключи на задна... Явно върви пазарлък с Русия в отчайваща за НАТО посока. Подготвят ни.
64
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А защо Украйна трябва да влиза в НАТО. По-изгодно е Украйна да се използва срещу Русия извън НАТО. Нека си е извън НАТО, а ние ще я товарим с оръжия да се бие с Русия. И сега, и после, и ако има преговори, и след преговорите - Украйна винаги може да се използва военно срещу Русия извън НАТО. Ако остане извън НАТО може бързо да разработи ядрено оръжие в следващите години с помощта на САЩ и да удари с ядрени ракети по Русия, и това по никакъв начин не ангажира НАТО.
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русия може да допусне това само ако тези части се присъединят към Румъния, Унгария и Полша и станат членове на ЕС и НАТО, но като част от тези страни. Харков, Днепропетровск, Одеска област до Молдова и Румъния и цялото черноморие минават към Русия. Иначе каквото и да остане като независима Украйна, САЩ винаги ще наливат оръжия и ще разпалват войни.
62
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоест да я разпарчетосат, както си и знаехме
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
a Крим, Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие остават за Русия, така ли?
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Например, може да се договори, че задълженията за помощ съгласно член 5 от Договора за НАТО ще бъдат изпълнени само в случай на атака срещу тези части от украинска територия, където правителството в Киев в момента упражнява фактическа юрисдикция", обясни Расмус
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Попитали Радио Ереван: "Възможно ли е Украйна да влезе в НАТО на части?" - Не! Не е възможно такъв голям хаос да стане в такава малка страна.
58
1
 
2
 
! Отговори
Филанкишията преди 10 месеца
А този какво общо има с НАТО? Филанкишията изразявал гледни точки? В момента се обсъждали варианти - кой ги обсъжда, какво казва НАТО по въпроса? Какво казва Столтенберг - Столтенберг каза, че Украйна няма да влезе в НАТО докато не победи Русия (а после за какво и е да влиза, като Русия е свършена тогава)
57
1
 
10
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 10 месеца
Защо Кокаински обикаля като луд страните от Източна Европа членки на НАТО и Турция? Защото САЩ вече евзеха решение за разделянето на Украйна което е предложено на Русия. "Контраонфанзивата е тотал щета и Западаспира постепенно помощта. Кокаински се моли на всички да не приемат решението на САЩ и да продължат да снабдяват Украйна с оръжие и муниции преди всичко съветски образец. Кокаински разбра че беше извозен яко и украинците ще го разкъсат на парчета. Путин ще тръгне в атака.
56
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Напредва ли *контраофанзивата* или зеленския шмъркан еврейинн нацист ще трЕбе да гръмне още две три язовирни стени..... само да добавя че степан бандера е национален герой при укрите. степан се е халил че отряда му знаел НАД 130 начина да убие човек!!!! Самия хитлер казал на химлер *Озъбти тоя звяр*.... Бил е ужасен от жестокостта на степан.... А ние ще им даваме оръжие и реактори..СРАМ и ПОЗОР
55
0
 
9
 
! Отговори
Запапорожец на части преди 10 месеца
Първо да ги приемат в Шенген, за да не притесняват излишно украинските олинкрузив туристки, които са решили да напуснат бг и тръгнат на запад.
54
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А питаха ли Путин. Той дали е съгласен.
53
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Промъква се инициативата Украйна да бъде разделена. Да видим сега на колко части и къде точно ще са границите.
52
0
 
13
 
! Отговори
Бившия преди 10 месеца
"Бившият генeрален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен не изключи приемането на Украйна в НАТО "на части". - а настоящия и настоящите членки на НАТО какво мислят? Готови ли са да задействат член 5ти и да изгорят от ядрените ракети на Русия?
51
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Например, може да се договори, че задълженията за помощ съгласно член 5 от Договора за НАТО ще бъдат изпълнени само в случай на атака срещу тези части от украинска територия, където правителството в Киев в момента упражнява фактическа юрисдикция" - бате, а Крим и окупираните 4 области 20% от Украйна нема ли да връщаме бе? Защо ручахме жабетата? Половин милион станаха на кайма, нема вече място за гробища!
50
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Първи стъпки на разцепване и първи сигнали че искат да пратят жива сила
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ще оженим Украйна за Полша и одма влиза цялата в НАТО.