Скоростта по родните магистрали сред най-високите в ЕС

А състоянието им сред най-лошото
51
Скоростта по родните магистрали сред най-високите в ЕС
Снимка: АПИ

България е сред страните в Европа, в които максималната разрешена скорост по автомагистралите е най-висока.
У нас може да се шофира с до 140 км в час. В страни като Гърция, Румъния и Франция ограничението е до 130 км в час, а в Испания, например – максималната разрешена скорост е още по-ниска – 120 км в час.

В Европейския съюз има две държави, в които скоростта е същата или по-висока от тази у нас. Така в Полша максималната допустима скорост на автомагистралите е 140 километра в час. В Германия ограничение няма, но се препоръчва шофьорите да карат със 130 км в час.

"Проблемът с инфраструктурата е сериозен. Много често има катастрофи точно заради инфраструктурата", каза Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи пред bTV.

В Гърция максималната разрешена скорост е 130 км в час, а на запад има и още по-големи ограничения.

В Белгия максималната позволена скорост на магистралите, а те са безплатни е 120 км в час. Белгия обаче далеч не е сред отличниците в ЕС по качество на пътищата. Според класация на световния икономически форум по скала от 1 до 7 Белгия получава 4,4, Франция се класира по-напред с оценка от 5,4. Там максималната позволена скорост по магистралите е 130 км в час. Те са в отлично състояние и внимание- те се плащат.

Въпросната класация е направена през 2019 г. Според нея – Нидерландия е с най-хубавите пътища с оценка от 6,4. Най-лоши са в Молдова – с 2,6. България също е в дъното на класацията.  Пътищата ни са оценени с 3,4 от 7. Затова българските шофьори смятат, че за да има по-малко инциденти – контролът на пътя трябва да се засили.

Що се отнася до ограниченията на градски или извънградски пътища, то ситуацията в България е като тази в Европа. С малки изключения.

"В градската среда сме на равно с другите държави 50 км в час в града и 90 км в час извънградско като във Франция от миналата година е 80 км в час извънградско", каза Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: магистралискорост
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
2
 
! Отговори
Nikolov преди 9 месеца
,,Затова българските шофьори смятат, че за да има по-малко инциденти контролът на пътя трябва да се засили". -Кой са тези български шофьори които сте питали??? Контрол трябва да има на строителните фирми! Да следят да няма опасни пътища и ями по пътищата! Не да ме спират по 20 пъти на ден нахлебници! Аре ,че пак се изнервих със псевдо журналисти за които народният глас не е важен та даже излишен!
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само 10% са убитите на магистрали, но си е факт че контрол няма почти никъде.
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тъй като няма никакъв контрол по магистралите ни, средно скоростта е много над 140 км. Всеки ден пътувам по магистрала Тракия, и като карам със 120-130 ме изпреварват все едно съм спрял.
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не знаех ,че в България има магистрали. Все си мислех ,че това са просто едни третостепенни широки пътища,съдейки по пътната настилка.
45
0
 
2
 
! Отговори
До 40 преди 9 месеца
Здрасти "Наш ***" влязох да ти кажа, че BMW - то не е като жената. Колкото е по-старо е по-скъпо! И по омразата която тайш в себе си се вижда какъв човек си. Дори нямаш книжка за кола.
44
0
 
0
 
! Отговори
уау преди 9 месеца
Удрии с 200 :)))
43
1
 
4
 
! Отговори
Ъъъ преди 9 месеца
Значи, ако продължаваме да не ремонтираме пътищата, пак скоростта ще е виновна, и ще трябва да я намалим до 30км.ч Вие *** лу м ници ли сте?А пък ако станат още по-зле магистралите, да забраним направо шофирането по тях защото и 30кмч ще са много
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
140 я направи скоростта балканския гamен за да си кара джипката
41
2
 
3
 
! Отговори
123 преди 9 месеца
Нашенска комплексарщина ,манталитет.Като е висока - намалете я, направете ефективен контрол,ефективни наказания /не само на хартия/. Само локуми разтягате.
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
31, ако поне веднъж си бил в Германия, ще разбереш, че си много далеч от истината.
39
5
 
6
 
! Отговори
Наш Га_ньо преди 9 месеца
Наш Ган_ьо кара извънградско поне със 100 -120 , ама като отиде в Гърция на море не мърда над 80.Тук ако караш с 80 почва едно пустосване ,ръкомахане, изпреварване все едно ,че си де_бил зад волана- ето това кога ще се оправи?! Къде са камерите ,полицаите-изпобихме сме по пътищата . Изкарват си комплексите с бързо каране с BMV трета употреба-ей какъв "голям" мъжага съм!!
38
1
 
9
 
! Отговори
Бла Бла бла преди 9 месеца
140 не е висока скорост. Проблемът е, че едни карат със 100, а други с 200. Друг е въпроса доколко това са магистрали щом нямат поне по 3 платна в посока.
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А масата незачитащи закона за движение по пътищата, като карат в най-лева лента с 90-100км/ч и образуват колони зад тях? Тези същите масово не използват и никакъв мигач, излизат със 100 в лявата лента без изобщо да преценяват можеш ли да намалиш безопасно или не можеш. Строг контрол трябва с цивилни коли на пътна полиция, не само камери за скорост, докато се появи поне малка култура на движение!
36
0
 
0
 
! Отговори
До 29 преди 9 месеца
Хаха със суроватка за равновесие хахааа евала Вече има един обиден,дето ти се е ядосал хаха Обаче карай само така
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А бе вие виждали ли сте магистрали ,че тези третостепенни счупени пътища наричате магистрали.Навсичкото отгоре ви излизат безценни .
34
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пак започват статии за обработка на общественото мнение как да намалим ограничението по познатата схема вижте как в европа не било така. Никакво обективно изследване и защо трябва да се промени!
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тиквата ги построи нагъната магистрали. Открадна 1 милиард. А кой ще ги поддържа? Виждали ли сте колко техника за поддръжка снове в Сърбия? А не са в ЕС
32
0
 
0
 
! Отговори
До 29 преди 9 месеца
Прав си. Очевидно важи най-вече за теб!
31
0
 
2
 
! Отговори
Александър преди 9 месеца
В цяла Европа няма такава стръ мна простотия от София за Кула! Само в Малта има такава и тя е 30 метра и е улица, а не магистра ла! Дори в Андора такава простотия няма!
30
7
 
2
 
! Отговори
Лукс преди 9 месеца
В Германия няма ограничения само в най-лявата лента която е скоростна но там не важи застраховката в случай на пътно транспортно произшествие. В другите ленти си има ограничения.