Гъбичките ли ще доведат до нова пандемия сред хората?

Те се пренасят на места, на които не принадлежат
31 юли 2023 21:46, Александър Попов
24
Гъбичките ли ще доведат до нова пандемия сред хората?
Снимка: Tumisu от Pixabay

В новата си книга "Зараза: Гъбичките и предстоящата пандемия" авторката Емили Моносон представя отварящ очите и на моменти зловещ разказ за гъбични заболявания, които застрашават боровете, бананите, жабите, прилепите и все по-често хората, пише "Science Alert".

"Всъщност повечето гъби дават живот, като помагат за разграждането на мъртвите организми, гъбите рециклират основните хранителни вещества. Но докато хората пътуват или търгуват с растения и животни по цялото земно кълбо, чуждестранните гъби се пренасят на места, на които не принадлежат, и влизат в контакт с организми, които не са свикнали да живеят с тях - понякога със смъртоносни последици", обяснява Моносон.

За щастие, телесната температура на хората и другите бозайници е твърде висока за повечето гъби. „Нашите тела са като Долината на смъртта“, пише Моносон. Температурата от 37°C е твърде висока за организми, които живеят в диапазона 12-30°C.

Нещо повече, нашата имунна система е доста умела и отблъсква потенциални гъбични врагове. Така че докато хората с отслабен имунитет са изложени на по-висок риск от гъбични инфекции, сериозните случаи са относително рядки в сравнение с други инфекциозни заболявания.

Но изменението на климата може да накара гъбите да се адаптират към по-високи температури. Монсон подчертава, че Candida auris, която се разви през последното десетилетие, заразява хората и се разпространява бързо в здравните заведения. Други гъбични инфекции при хората, като т.нар "Треска на долината", също могат да се разпространят на нови места заедно с по-високите температури.

Гъбичните пандемии при други видове предлагат уроци за това колко опустошителни могат да бъдат подобни заболявания. Моносон описва тези огнища в болезнени подробности.

Фузариозното увяхване удушава растенията, които осигуряват на света бананите. Трупове на прилепи, умъртвени от инфекции, затрупват пещери в Съединените щати. Изследователи, изучаващи жаби в Централна Америка и другаде, наблюдават с ужас как популациите намаляват и изчезват, заразени от някои видове гъбички.

"Може би хитовият сериал на HBO "Последните оцелели" е истински поглед към бъдещето. Но никога не се страхувайте, еволюцията може да се намеси и да осигури „проблясъци надежда“, смята Моносон. Засегнатите растения и животни могат да се адаптират, за да се справят по-добре с гъбичните врагове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: гъбички
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И кови е вид гъбичка само че много малка на вируси.
18
0
 
3
 
! Отговори
НиковаПовечеСДС-Чума преди 8 месеца
СДС-Чумата е новата пандемия в англо-краварската колония.Тя се пренася на места, на които не принадлежи.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гъбата е най-устойчивото нещо дето ако го ашладисат другарЕте учени и го дадат в ръцете на отбрания елит от зли гении, ще ни занулят бройката.
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
тая е луда за връзване..
15
0
 
2
 
! Отговори
Зелен Демократ преди 8 месеца
От много години се експериментира с гъбични заболявания по растенията, а след експеримента с Бг варианта на Ковид очаквам да сме сред иноваторите и отличниците на следващия експеримент. Разбира се след като желанието и обектите на експериментите се изчерпат справедливо ще бъде издигнат монумент в чест на загиналите нещастници в името на един Нов Свят на изконната Новонормалност. Респект и Поклон пред нашия гений и вашата саможертва!
14
1
 
11
 
! Отговори
Гейтс-Рокфелер преди 8 месеца
пак ли ще ни разиграват пандемия !?
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На коя фирма ще се падне този път ваксина да прави?Чие джобче ще пълним?
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Играят си хората в лабораториите, на всеки пет-шест години излиза по някоя болест, а след това Биг Фарма им продава лекарства.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Че то и маята за хляб, са гъбички и се слага захар, защото се размножават много по-бързо, защото захарта е храна за всякакви видове гъбички, някои антибиотици също.
10
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
1. Маските работят и срещу гъбички. 2. Ваксината срещу гъбички вече втасва. Разпъвайте отново цирка че стана скучно.
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А войните, дето ги организирате, урановите бомби, миграцията на половин Африка и Азия с всичките им болести и "културни особености" не са проблем, така ли? Гъбите били новата заплаха?!
8
3
 
13
 
! Отговори
Дейвид Айк преди 8 месеца
Управляват ви гущери от хилядолетия , целта им е в много скоро време да въведат базовия доход - където за да го получите трябва да изпълнявате това което кажат, да пиете кална вода , да се храните с скакалци , и да не правите повече от 10 крачки на ден защото чипа , който ще ви бъде вграден ще подаде сигнал и баретите ще ви изхвърлят от някоя скала , и всички ще гледат както е било в Рим.
7
0
 
25
 
! Отговори
Ще, ще и още как! преди 8 месеца
Свинска чума, пилешки грип, луда крава, ухански прилепи, климатични промени - не знам затопляне ли е или застудяване, изкуствен интелект... И накрая гъбичките са новата заплаха? А за ГМО и васкините нито дума!
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За справка - the last of us :)
5
0
 
15
 
! Отговори
вет.д-р Г.Заров преди 8 месеца
Барем да бяхте сменили рисунката - гъби , вируси ,всичко изглежда по един и същ начин ! Ми напънете се малко , като ни будалкате , пане да е качественоо ...
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сега ще се превърнем в гъби! :P Всичко на земята е патогенно нали? Имаше един матрак дето го рекламираха ,че е антигеопатогенен представяте ли си?! :) Ако ги слушате тези ще се гътнете преждевременно. Имаше една приказка " Не даваите да ви страхуват ".Пък вие сами си решавате.
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Слагаческите медии и щупените правителства ще доведат до това.
2
1
 
31
 
! Отговори
Пфайзер преди 8 месеца
"Нещо повече, нашата имунна система е доста умела и отблъсква потенциални гъбични врагове."===========Това веднага да се изтрие. Имунитетът съществува само в спринцовка.
1
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да! Да слагаме ли маските?