9,7 кг експлозив намерени на мястото на атентата в Анкара

Турските ВВС проведоха акции срещу ПКК, поразени са 20 цели
2 окт 2023 07:40, Елка Василева
7
9,7 кг експлозив намерени на мястото на атентата в Анкара
Снимка: архив, БГНЕС

Почти 10 килограма експлозиви са намерени на мястото, на което бе извършен атентатът пред министерството на вътрешните работи в Анкара.

По информация на турската телевизия А-Хабер 9,7 килограма пластични експлозиви С-4 е носил терористът, неутрализиран от полицията пред министерството на вътрешните работи в Анкара. Полицията успя да застреля терориста, преди той да се самовзриви.

Още по темата
Преди това неговият спътник се самовзриви пред министерството на вътрешните работи. При експлозията бяха ранени двама полицаи.

На мястото на нападението са били открити и три ръчни гранати, гранатомет и огнестрелно оръжие, съобщи министерството на вътрешните работи.

В следобедните часове стана ясно, че Кюрдската работническа партия (ПКК) поема отговорност за нападението.

По-късно от министерството на вътрешните работи съобщиха, че е установено, че един от нападателите е член на Кюрдската работническа партия (ПКК). Работата по установяване на самоличността на втория терорист продължава, се казва в изявление на турското МВР.

Междувременно министерството на националната отбрана на Турция съобщи в акаунта си в социалната мрежа Екс, че турските военновъздушни сили са извършили редица акции в Северен Ирак, където бойците от ПКК имат бази.

При операциите са били поразени 20 цели на ПКК в районите Метина, Хакурк, Кандил и Гара. При ударите са били убити много бойци от ПКК, посочиха от министерството на националната отбрана.

По време на отриването на новата парламентарна година на Меджлиса президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция решително ще продължи борбата срещу тероризма както в страната, така и извън нея, „докато не бъде ликвидиран и последният терорист“.

Кюрдската работническа партия, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Групировката има бази в Северен Ирак и свързаните с нея бойци са активни в Северна Сирия.
(Кореспондент на БТА Нора Чолакова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
7
 
2
 
! Отговори
евреин преди 6 месеца
Турция си е чиасто просто лайняннннна държава, оплескана с кръв и лайнаааа, вътре влизам в магазините им 80-90 % мирише на ментакккк, там всичко е менте, обувките трагедия, и всичко останало вече не ходя, идете в Италия, Испания, Англия , Германия и Австрия и си купете остински обувки и дрехи, в турция всичко е чоккккк, ама чокккк ментакккк
6
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
Да се провери дали не е от същите партиди, които немските тайни служби използват при атентати - като колата-бомба пред сградата на ООН в Косово през 2001ва година.
5
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Абе, Турция нали беше достойна държава, Ердоган бил голям политик, защо нищо не казва за етническото прочистване на другия мюслмански сатрап Илхам Алиев, прогони 100 хиляди арменци и сега им събаря къщите и ще им ги продава. Пак без да платят 1 долар. Ей това ви чака и вас, затова НЕ КУПУВАЙТЕ ТУРСКИ СТОКИ, И НЕ ХОДЕТЕ В ТУРЦИЯ, НЕ Е ПРИЯТЕЛСКА ДЪРЖАВА НА ЕС И БГ И НИКОГА НЕ Е БИЛА, ДОБРЕ ЧЕ ИМА ДОСТОЙНИ СТРАНИ КАТО НИДЕРЛАНДИЯ, ГЪРЦИЯ, КИПЪР И ФРАНЦИЯ , КОИТО СА ПРОТИВ ТУРЦИЯ В ЕС
4
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ТУРЦИЯ СИ Е ТЕРОРИСТИЧНА ДЪРЖАВА - 1,8 МИЛИОНА АРМЕНЦИ ИЗБИХА, ОТ ТЯХ ДОСТА ЖЕНИ И ДЕЦА , ЕЙ ТАКА ИЗКЛАХА ГИ ЗА ПО-ЕВТИНО, СЪЩО ТАКА ВЗЕХА ИМОТИТЕ НА ТРАКИЙСКИТЕ БЪЛГАРИ И ГЪРЦИ И НЕ ПЛАТИХА 1 ЛИРА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ, А НИЕ ДО ДЕН ДНЕШЕН ИМ ПЛАЩАМЕ ЗА СМЕНЕНИТЕ ИМЕНА И ЗА РЕПРЕСИИ ПРЕЗ КОМУНИЗМА, ТЕ НИКОГА НЕ ПЛАЩАТ. КЮРДИТЕ СА ГОРД НАРОД, ДОСТОЕН, ТУРЦИТЕ = НЕ.
3
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Турците направиха 4 геноцида за последния век и не са платили 1 лираз обезщетение, но Ганяяяяя си ги обича, вкарват му мигранти, канцерогенни и пестицидни стоки, но Ганяяяяя обича евтиния ***.
2
7
 
6
 
! Отговори
Истина преди 6 месеца
От 1984 та се унищожава един народ който иска да живее свободно.Същото е навскъде по света..Малките народи мечтаят за свобода но тъй като света се ръководи от наследници на убийци избили коренното население на два континента ,тези борби за свободи се считат за тероризъм.
1
5
 
4
 
! Отговори
силно замислЕна преди 6 месеца
Ейййй големи дзифтари бре, не са го закръглили на 10 килца!