Превръщат родната къща на Адолф Хитлер в полицейски участък

Целта е да не бъде място за поклонение на хора, възхваляващи нацизма
46
Превръщат родната къща на Адолф Хитлер в полицейски участък
Снимка: wikimedia.org

Дадено е началото на превръщането на родната къща на Адолф Хитлер в Австрия в полицейски участък - проект, който има за цел да я направи непривлекателна като място за поклонение на хора, които възхваляват нацисткия диктатор, предаде Асошиейтед прес.

Решението за бъдещето на сградата в Браунау на Ин, град на границата на Австрия с Германия, е взето в края на 2019 г. Плановете предвиждат в нея да бъдат разположени полицейски участък, районно полицейско управление и филиал на Академията за сигурност, където полицаите ще получават обучение по правата на човека.

Работниците поставиха днес ограда и започнаха да правят измервания за строителните работи. Очаква се полицията да заеме помещенията в началото на 2026 г.

Проектът за основен ремонт е предшестван от дългогодишни спорове за собствеността на къщата. Въпросът беше решен през 2017 г., когато върховният съд на Австрия постанови, че правителството е било в правото си да отчужди сградата, след като собственикът ѝ е отказал да я продаде. Предположението, че тя може да бъде съборена, беше отхвърлено.

От 1972 г. насам сградата е била наета от Министерството на вътрешните работи на Австрия, за да се предотврати злоупотреба с нея, и е била преотдавана под наем на различни благотворителни организации. Тя стои празна, след като през 2011 г. от нея се изнася център за грижи за възрастни хора с увреждания.

Паметна плоча с надпис "За свободата и демокрацията. Никога вече фашизъм. Милионите мъртви ни го напомнят" трябва да остане на мястото си пред къщата.

Австрийското правителство твърди, че преместването на полицията, която е пазител на гражданските свободи, е най-доброто решение за сградата. Планът обаче е критикуван.

Историкът Флориан Котанко се оплаква, че "напълно липсва историческа контекстуализация". Той твърди, че намерението на Министерството на вътрешните работи да премахне "фактора на разпознаваемост" на сградата, като я преустрои, "е невъзможно да бъде осъществено".

"Демистификацията трябва да бъде ключова част", добави той, като се аргументира в полза на предложението в сградата да бъде представена изложба на хора, спасили евреите по време на нацисткия режим.  /БТА,Александър Евстатиев/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: хитлер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 месеца
Камелия получаваш ли пари от *** или америка за България че триеш коментарите който не са евроатлантически >?Това ли ви е демокрацията диктатура а казвате че другите да диктатори?И з М Е Т
31
2
 
7
 
! Отговори
Ние си го преди 7 месеца
уважаваме човека, защото ни върна Македония и Беломорието, за разлика от американците и съветсктите другари.Къщата трябва да е дом-музей, където ученици да ходят и да учат истинската история, а не шменти-капели ала стивън спайлбърг филмите или съветските бълвочи
30
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Адолф Шекелгрубер който принуди човечеството да навакса изоставането през 20 век и го вкара в 21 век ще бъде все някога оценен.Разпадане на колониалната система,ракетната техника изпратила човек в космоса и на Луната,Овладяване на атомната енергия,Телевизия ,генетика са благодарение на Хитлер.Цената е 50 мил.загинали.За този скок на човечеството той получи признание" Чудовище".През културната революция в Китай са убити между 60 и 100 мил човешки същества.Някой да сравнява Мао с Хитлер.
29
3
 
8
 
! Отговори
Я па ти.. преди 7 месеца
До z-rock 17 А ти официално пишеш пълни глу-пости . САЩ били виновни и за нападението на Хитлер над Русия и после решили да си поправят грешката и да помогнат на Русия , да не говорят немски...От къде се намират такива като теб извр-ате-няци ?
28
3
 
8
 
! Отговори
Така е .. преди 7 месеца
До Анонимен 31 Жив е и е в Москва.
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Демократите национализират имоти по осмотрение на властите. Иронично, но това авони на фашизъм. Дотам се *** западна Европа, че се превърна, даже надмина, онова от което бягахме 89-а година
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Жив е той, жив е...
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Запазено за щандартен фюрери.
24
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А имотите на еврейчето нацист зеленски - кога ?
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да бяха я направили галерия. Нали преди Първата Световна Война е бил художник.
22
3
 
4
 
! Отговори
ера преди 7 месеца
ЕС е проекция на национал-социалистите в Германия през ВСВ. Какъв по-голям израз на преклонение пред Мустачко да се иска, не знам.
21
3
 
7
 
! Отговори
младен преди 7 месеца
Чудесно. Дано енергията на къщата му повлияе някак си на немските полицаи и подкарат имигрантите и зелените.
20
7
 
0
 
! Отговори
Иван преди 7 месеца
До ИванИмах предвид Екатерина Велика, обърках се с онова ***, дето окупира британския престол и забрави да умре
19
10
 
3
 
! Отговори
Иван преди 7 месеца
До z-rock Американци и руснаци играят заедно още от времето на Екатерина II, та чак до наши дни. Още милиони ще умрат, докато популацията го осъзнае.
18
12
 
5
 
! Отговори
Хе хе преди 7 месеца
Нацизмът Е Жив! Украинският Райх е Живото Доказателство!
17
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хитлер беше прав!
16
3
 
16
 
! Отговори
z-rock преди 7 месеца
.. и понеже "Победителите пишат историята" бившите му "приятели"го изкараха най-големия дзвер!!
15
9
 
9
 
! Отговори
z-rock преди 7 месеца
1939 год. американците неофициално подтикват Хитлер да удари СССР, с обещанието, че ще му помогнат да унищожи болшевизма! Като виждат накъде отиват нещата т.е. пълен разгром, те се обръщат от страх, че Германия вече е много силна и помагат на русите! Нашият човек замина за Аржентина 45-а, после плана Маршал и останалото е история!!
14
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
С тоз лепнат мустак и тоз зализан голям перчем мислят още,че е той,но и Чарли Чаплин си лепна същия тип мустак и си зализа големия перчем,че заприлича на него като двойник пореден.
13
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кумирът на Путин!